Haberler

İstanbul'a başka bir "göz" ile bakılıyor

Tarih: 11 Mayıs 2007 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü, imar hareketlerinin yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerini kullanarak İstanbul'u periyodik olarak izliyor; değişimler, uzaktan algılama yöntemleriyle sayısal olarak analiz ediliyor.

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi kanununun yürürlüğe girmesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluk alanı 2500 km²’den 5343 km²’ye çıkarıldı. İstanbul sahip olduğu bu yüzölçümüyle dünyanın en büyük ilk beş şehri arasında yer alıyor. Bununla birlikte, yaşanan göçlerin meydana getirdiği nüfus artışı İstanbul’u imara aykırı yapılaşma sorunuyla karşı karşıya bırakıyor. Bu durumda daha etkili bir imar denetimi gerekliliği ortaya çıktı.

İstanbul, tarihi dokusunu korumasının yanında modern mimarisiyle bu dokuya uyumlu bir şekilde yapılaşması gereken bir şehir. İstanbul’daki tarihi mirası korumak ve sağlıklı bir şekilde geliştirmek için imar denetimleri, teknolojinin desteğiyle düzenli ve etkin olarak gerçekleştiriliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü, imar hareketlerinin yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerini kullanarak İstanbul'u periyodik olarak izliyor; değişimler, uzaktan algılama yöntemleriyle sayısal olarak analiz ediliyor. Yerinde yapılan tespitlerle yapıyla ilgili bilgiler toplanarak raporlanıyor ve bu doğrultuda etkili bir biçimde ve zamanında müdahale ediliyor.

Uzaktan algılama yöntemiyle ruhsatsız ve ruhsatına aykırı yapılarla mücadelede İstanbul’un en ücra köşelerine dahi zamanında ulaşılarak bu yapılar iskân edilmeden müdahale edilebilecek.

Bu proje sayesinde canlı, dinamik, ilerlemeye açık, sürdürülebilir bir takip mekanizması oluşturulmasının yanı sıra, ruhsatsız ve ruhsata aykırı yapılaşmaya karşı önlemler alınarak İstanbullulara yaşanabilir bir kent hayatının sunulması hedefleniyor.

Uydu görüntülerine ilave olarak, belirli aralıklarla gerçekleştirilen helikopter uçuşları ile de arazi denetimleri yapılıyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.