Haberler

İshakpaşa Sarayı lamina cam ile korunacak

Tarih: 18 Mayıs 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Orhan Akkurt
Dünyanın ilk merkezi ısıtmalı sarayı olarak bilinen tarihî İshakpaşa Sarayı lamina cam örtüsü ile korunacak.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğretim üyelerinin aralarında bulunduğu 20 kişilik bilim kurulu, binlerce turistin ziyaret ettiği sarayda yanlış yapılan restorasyon çalışmalarının tarihi yapıya büyük zarar verdiğini kayda geçirmişti.

Rapor doğrultusunda başlanacak olan restorasyon çalışmalarına bu yıl içerisinde başlanacağı ifade edildi. Ağrı Kültür ve Turizm Müdürü Muhsin Bulut bu yıl içerisnde İshakpaşa Sarayı restorasyon çalışmaları için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ihale yapacağını söyledi. Bilim Kurulu'nun verdiği rapora göre restorasyon çalışmalarının yapılacağını belirten Bulut, "Tarihi Saray ilk defa usulüne göre restore edilecek. Bunun ilk adımı olarak Sarayın üzeri lamina camla kaplanacak. Artık Saray zarar görmeyecek. Çünkü yağmur ve kar yapıya zarar vermeyecek. Yagan kar ısıtmalı camdan dolayı hemen eriyecek. Daha sonra Sarayın içi restore edilerek devam edecek." dedi.

İshakpaşa Sarayı için bilim kurulunun görevlendirildiğini belirten Ağrı Valisi Halil İbrahim Akpınar, "Geçen yıl bilim kurulu İshakpaşa Sarayı için bir rapor hazırladı. Çok ciddi çalışmalar sonucunda hazırlanan rapor Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sunuldu. Rapor çerçevesinde ilk defa saray usulüne göre restore edilecek. İlk önce sarayın dış çevresi örtülecek. Daha sonra sarayın içi restore edilecek. Maalesef bu zamana kadar saray usulsüz bir şekilde restore edilmiş. Bundan sonraki bütün restorasyon çalışmaları usulüne göre yapılacak." şeklinde açıklama yapıldı.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.