Haberler

İstanbul’da yüksek yapılara standart geliyor

Tarih: 18 Mayıs 2007 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte yüksek yapılara plan proje safhasından itibaren daha etkin müdahale edecek, deprem riskini en aza indirecek ve şehrin estetik görünümünü koruyacak bir yönetmelik hazırlıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, “Yüksek Yapılar Yönetmeliği” hazırlanması için Boğaziçi Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzaladı. Büyükşehir Belediye Meclisi 16 Mayıs Çarşamba günkü birleşiminde söz konusu protokol kapsamında 100 bin YTL (+ KDV) harcama yapılabilmesi için İmar Müdürlüğü’ne yetki verdi. İmzalanan protokol kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü ile Boğaziçi Üniversitesi tarafından hazırlanacak “Yüksek Yapılar Yönetmeliği” ile yüksek yapının tanımı yapılacak.

Protokolde Temmuz 2004’te çıkan Büyükşehir Belediyesi Kanunu’na atıfta bulunularak, Büyükşehir Belediyesi’nin sınırlarının İstanbul ili sınırlarına kadar genişlediği hatırlatılarak, sosyal ve ekonomik yönden hızla gelişen şehirde yaşanacak olası depremlerin zararının en aza indirilmesinde yerleşim yerlerinin jeolojik özelliklerinin ve zeminin deprem sırasındaki mekanik davranışının öneminin büyük olduğuna dikkat çekiliyor.

“Yüksek Yapılar Yönetmeliği” ile son yıllarda dünyaya açılan İstanbul’da her geçen gün artan yüksek binalara plan ve proje safhasında daha etkin bir biçimde müdahale edilebilecek ve depremden zarar görme riski en aza indirilecek. Böylece megakent İstanbul’un daha sağlıklı büyüyerek dünya vitrininde hak ettiği yeri alması yolunda önemli bir adım atılmış olacak.

Yönetmelikte yüksek yapıların deprem analizinde kullanılacak yöntemler, deprem yer hareketleri ve uygulanacak performans kriterlerine ilişkin hükümler de yer alacak. Projede İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü mühendisleri ile Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri görev alacak.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.