Haberler

Bir kültür başkentinde

Tarih: 21 Mayıs 2007 Kaynak: Akşam Yazan: Nedim Atilla
Geçen haftanın ilk günlerini Almanya'nın başkenti Berlin'de geçirdik. Berlin hemen hemen İzmir büyüklüğünde bir kent, 3.5 milyon kişi yaşıyor ve bunların 140 bini de Türk. İstanbul 2010'da Avrupa Kültür Başkenti ilan edildi, önümüzdeki üç yılı iyi değerlendirip bu unvana layık olmaya çalışıyor, çalışacak. İzmir de kültür başkenti olsun istiyoruz, bunu canı gönülden diliyoruz ama bir kültür kenti, kültür başkenti olmanın yolu nereden geçiyor işte bunun sırlarını bilemiyoruz.

Geçen yıl Berlin'e 140 milyon turist gelmiş. Her yıl Londra'ya ortalama 170, Paris'e ise 180 milyon turist geliyor. Berlin üçüncü sırada yer alıyor. Turistlerin sadece yüzde 12'si otellerde konaklamış, günübirlik kente gelip kentin kültürel birikimini izleyenlerin sayısı 126 milyon kişi... Otellerde konaklayanların ortalama geceleme süresi ise üç...

Almanya'nın başkenti, Londra ve Paris'ten sonra en çok tercih edilen 3'üncü Avrupa şehri konumuna ulaşırken, bunu bir 'kültür metropolü' olmaya borçlu. Üç opera, sekiz profesyonel senfoni orkestrası, 170'den fazla müze, 150'yi aşkın tiyatro ve 300'den fazla galeri müthiş bir kültürel çeşitlilik sunuyor. Her gün 1500'ü aşkın etkinlikten kendinize uygun olanını seçmekte gerçekten zorlanıyorsunuz.

Berlin'de geçtiğimiz on yıl boyunca aralarında Gemäldegalerie, Yahudi Müzesi veya Film Müzesi'nin de bulunduğu 25'e yakın müzenin yeni veya yeniden açılmasının yanı sıra eski D. Almanya'dan kalan onlarca müze, 'Müzeler Adası' başta dünkü yazımızda büyük ilgi çektiğini belirttiğimiz Pergamon Müzesi olmak üzere yenilenmeye başlamış.

Avrupa'nın en büyük kültürel yatırım projesi olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmış olan Berlin'in 'Müzeler Adası' 2006 yılından itibaren yenileniyor. Eski Ulusal Galeri'nin açılmasıyla tapınakvari beş müze binasının birincisi tekrar eski ihtişamlı günlerine geri dönmüş. 2006 yılının sonbaharındaysa heykel koleksiyonunu ve Geç Antik ve Bizans Sanatı'nı bünyesinde barındıran Bode Müzesi de tekrar kapılarını açmış. 2009 yılına kadar Yeni Müze'nin de komple bir restorasyondan geçmesi düşünülüyor. Bu projede parmağı olan mimar ise haklı bir üne sahip İngiliz mimar David Chipperfield'den başkası değil.

İki yıl önce yapılan ve büyük sükse yapan 'MoMA Berlin'de sergisinin büyük başarısından sonra, bu yaz da benzer bir sükse yapacağı tahmin edilen bir diğer proje için hazırlıklar tamamlandı: 'Metropolitan Berlin'de'. 1 Haziran-7 Ekim 2007 tarihleri arasında Berlin yine New York'tan gelen ve ilk defa sadece Yeni Milli Galeri'de sergilenmek üzere olağanüstü bir koleksiyona ev sahipliği yapacak. New York'taki Metropolitan Museum of Art'ta bulunan 19. yüzyıl eserlerinin sergilendiği galerideki çalışmalar nedeniyle Berlin 19. yüzyıl Fransız Sanatı'na dair en önemli eserleri görme şansı elde edecek. Müzenin hazineleri arasında Fransa dışında Fransız Sanatı'ndaki Romantik, Empresyonist ve Erken Modern döneme ait en büyük ve önemli koleksiyon da bulunuyor. 45 sanatçının yaklaşık 150 eseri geçici olarak bu devlet müzesinde barındırılıyor. 'En güzel Fransızlar New York'tan gelir' deyişine uygun olarak...

Ağustos ayı içinde biz de Berlin'de olmayı planlıyoruz bu sergi için...

Bizim bir hekim arkadaşın, Avrupa'nın kültür başkentlerine yaptığımız ziyaretlerden sonra İzmir'e dönüşte ağzından düşürmediği bir deyim vardır, 'Gitmeseydim de görmeseydim'... Berlin'den dönüşte hayranlık duyguları ister istemez 'Bu kadar zenginlik bizde de var, neden adam gibi bir müzemiz yok?' diye düşündürüyor.

Şu seçimler bir bitsin Ali Nail Kubalı'nın 'Dev Arkeoloji Müzesi' projesini yeniden tartışmaya başlayacağız.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.