Haberler

Büyük Menderes Mayıs'ta kurudu

Tarih: 25 Mayıs 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Mehmet Barlas
Türkiye'nin en verimli topraklarının bulunduğu Büyük Menderes vadisinde binlerce dönüm ekili alanı sulayan Büyük Menderes nehri, kuraklık sebebiyle kurudu.

Bu son gelişmenin ardından Aydın Tarım İl Müdür Yardımcısı Hasan Ünal, kuraklık tehlikesine karşı çiftçilere, damlama sulama yöntemini kullanmaları çağrısında bulundu. Uzun yıllar ortalamasına göre mayıs, haziran ve temmuz aylarında 1.5 metre derinliğe sahip olan Büyük Menderes bu yıl kurudu. Nehir yatağında incelemelerde bulunan Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, durumun endişe verici olduğuna dikkat çekti. Nehir yatağına inerek inceleme yapan Tarım İl Müdür Yardımcısı Ünal, yağışların mevsim normallerinin altında olması sebebiyle nehrin bu kadar erken kurumasına kendilerinin de şaşırdığını söyledi. Kurak geçen kış aylarından ötürü nehirde su miktarının çok azaldığının altını çizen Ünal, son yılların en büyük kuraklığının yaşandığını ve çiftçinin perişan durumda olduğunu ifade etti. Birkaç gündür Aydın ve bölgesine yağan yağmurun devam etmesi dileğinde bulunan Ünal, sulama konusunda çiftçilerin büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya olduğunu kaydetti. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın damlama sulama konusunda çeşitli projeleri olduğunu belirten Ünal, "Büyük Menderes'in kuruması, hem bizim için hem de üretici için endişe verici. Çok kurak bir dönem geçiriyoruz. Bu kuraklık çiftçiyi çok zor duruma sokar. Yıllık üç ürün kaldırılan Menderes ovasından bu yıl ancak bir defa ürün alınabilir. Üreticilerimiz mutlaka damlama sulama yöntemine geçmeli. Artık bol suyla üretim yapamayız. Bundan sonra parmak kalınlığında suyla işlerimizi yürütmeye çalışacağız. Büyük Menderes bu yıla kadar ovalarımızı sular altında bıraktığı için büyük zararlara sebep oluyordu fakat bu yıl da su taşımadığı için üreticiyi zarara uğratacak. Nazilli, Yenipazar, Aydın ve Söke ovalarındaki binlerce dekarlık tarım alanı bu nehirden sulanıyor." dedi. Hasan Ünal, Aydın'ın âfet bölgesi ilan edilmesi konusunda bakanlığın, Aydın Valiliği'nin ve Tarım İl Müdürlüğü'nün girişimlerinin bulunduğunu sözlerine ekledi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.