Haberler

Başkentte susuz yaz

Tarih: 25 Mayıs 2007 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Mahmut Lıcalı
Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek 'in, başkenti tehdit eden "su krizi" karşısında yaşama geçirdiği ilk önlem "kullanım yasakları" oldu. Ankara'nın susuz bir yaz geçireceğinin aylar öncesinde açıklanmasına karşın, atılan ilk adımın su kaynaklarını artırıcı çalışmalar yerine yasaklayıcı ve kısıtlayıcı önlemler olması tepki çekti.

Anakent Belediyesi, uzmanların, başkentin yaz aylarında susuz kalacağı yönündeki uyarılarını bir yıl gecikmeli olarak dikkate alabildi. Ancak belediye bu kez de, köklü çözümler yerine günlük politikalarla sorunun üstesinden gelmeye çalışıyor. Belediye tarafından özellikle son bir aydır yapılan açıklamalarda, su kaynaklarını artırıcı önlemler alınacağı ve başkente çeşitli nehirlerden su getirileceği duyuruluyor. Ancak Anakent'in söz konusu çalışmaları henüz somutluk kazanmazken, uygulamaya geçen ilk önlem yurttaşların su kullanımını kısıtlayıcı ve yasaklayıcı birtakım kurallar oldu.

Bu kapsamda geçtiğimiz hafta Ankara Anakent Belediye Meclisi, içinde yasakların da olduğu bir dizi önlem aldı. Yaz aylarında başlayacağı öngörülen su kesintilerinin miktarı ve süresinin tespiti konusunda ASKİ Yönetim Kurulu'na yetki verilirken, park ve bahçelerin sulanmasında içme suyu kullanılmayacak. Anakent Belediyesi sınırları içindeki özel kişi ve kuruluşlar ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarına ait yeşil alanların sulaması da tankerlerle yapılacak. Alınan önlemler çerçevesinde, araçların hortumlarla yıkanmasına izin verilmezken, halı ve kilim gibi eşyaların cadde ve sokaklarda yıkanması da yasaklandı.

Kesintilerin başlamasıyla suya olan talebin artacağı belirtilirken, kara borsa ve yüksek fiyatların önüne geçilmesi için de birtakım tedbirler alındı. Bu kapsamda, ASKİ ve özel sektör tarafından tankerle taşınan içme, kullanma ve sulama sularının fiyatlandırılması konusunda ASKİ Genel Müdürlüğü yetkili olacak. Yasakları çiğneyen kişi ve kuruluşlara ceza yazılmasından ise Anakent Belediyesi zabıta müdürlükleri sorumlu olacak.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.