Haberler

Şehir stresinden kaçanlara belediyeden hobi bahçeleri

Tarih: 25 Mayıs 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Mustafa Kınalı
Büyükçekmece Göl havzasındaki 170 dönümlük arazi, ilçede yaşayan sakinler için hobi bahçesine dönüştürülüyor. Organik sebze yetiştirmek isteyenlere, 50 metrekarelik bahçenin yanısıra, alet, gübre ve fide desteği de sağlanacak. Bahçe sahipleri, yazın yaz, kışın kış sebzesi yetiştirecek. Yetiştireceği bu sebzeleri isterlerse özel satış noktalarında satabilecek. Her türlü imkan ve desteğe rağmen, gereken özeni göstermeyen, yeterli bakım ve üretim yapamayanların bahçeleri geri alınacak.

Büyükçekmece Belediyesi, göl havzasındaki 170 dönümlük arazisini, hobi bahçesi olarak düzenliyor. İçlerinde bir alet kulübesi bulunan 50’şer metrekarelik bahçelerde, ilçe sakinleri organik tarım yapacak. Belediye, kendi sebzesini yetiştirmek isteyenlere, teknik destek ve eğitim verecek. Belinden ve dizlerinden rahatsız olanlar için, eğilmeden çalışmaya imkan sağlayacak çözümleri de kapsayan projede, isteyenler, platform üzerinde yüksek bahçeler de kuracak. Dileyenler, bahçesinden elde ettiği fazla sebzeyi, belediyenin oluşturduğu satış noktalarında satabilecek.

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, "Bu nedenle insanların emeklilikten sonraki hayatlarını doğayla, toprakla uğraşmalarının, onların fiziki ve ruhsal sağlıkları açısından da çok önemli olduğunu düşünerek, bu projeye başlatıyorum" dedi. İlk aşamada 170 dönüm üzerine kurulan komplekste, başvuruda bulunanlara 50’şer metrekare bahçe vereceklerini belirten Akgün, "Çok sayıda sivil toplum kuruluşu var. Okullar var. Bunlara da 500 yada 1000 metrekare yer vermeyi planlıyorum. Onlara da organik sebze ve meyve üretme imkanı vereceğiz. Böylece hem insanlarımızın doğayla daha fazla buluşmasını sağlamış hem de göl havzasını yeşillendirmiş olacağız" diye konuştu.

Projeyi, Büyükçekmece Belediyesi Başkanlık Genel Koordinatörü Zafer Özsayın’ın yürütüyor. Dünyada birçok büyük kentte, Türkiye’de de örnekleri görülmeye başlayan bu projeyi, hayata geçirmek için 1 yıl önce başlatılan fizibilite çalışmaları son aşamaya geldi. Bu ayın sonlarında hobi bahçesi olarak ayrılan 170 dönümlük alan tesfiye edilerek, hazır hale getirilecek.

Çekmece'de oturma şartı
Bölgede 1 yıldır organik tarım yapan ve belediye ile ortak çalışan Dünya Bankası destekli bir kuruluş da, hobi bahçesi kuracaklara, 750 metrekarelik bir alanda teknik destek ve eğitim verecek. Belediye, tohum ve ilaçlama konusunda yardımcı olacak. 300 kişi başvuruda bulundu. Başvuruda ilk koşul Büyükçekmece’de oturuyor olmak. Başkan Akgün, başlangıçta alınması düşünülen sembolik kayıt ücretini de almayacak.
Bakamayan kaybedecek
Organik sebze yetiştirmek isteyenlere, 50 metre karelik bahçenin yanısıra, kürek, tırmık, çapa gibi aletlerin yanısıra, gübre ve diğer malzemelerini koyacakları kulübeler verilecek. Yaz aylarında, yorulup dinlenmek isteyenlerin sığınacağı 42 çardak kurulacak. Yazın yaz, kışın kış sebzeleri yetiştirilebilecek hobi bahçelerinde kullanım süresi, bahçeye özenli bakımla sınırlı. Her türlü imkan ve desteğe rağmen bahçeye iyi bakmayan, yeterli bakım ve üretim yapmayanların elinden bahçe geri alınacak. Bahçecilikten anlayan 3 kişilik bir ekip ve emekli bir ziraat mühendisi, kendi sebzesini yetiştirenlere yardımcı olacak. Belediye, yeraltı sularını da değerlendirerek, her 2-4 parsele bir musluk düşecek şekilde, sulama sistemi kuracak.

Hem ye, hem sat
Hobi bahçesinde üretim yapanlar, ürünleriyle hem kendi ihtiyaçlarını karşılayacaklar hem de belediyenin belirlediği tarifeden, kurulacak 900 metrekarelik teşhir alanında satabilecekler. Ayrılan 1700 metrekare büyüklüğündeki piknik alanı da, hem bahçe sahiplerine hem de dışarıdan gelenlere açık olacak.

Yaşlılar da düşünüldü
Bu arada okullar ve bazı resmi kuruluşlar için de, sebze dikimine uygun olmayan alanlarda, 1000 ağaçlık meyve bahçesi kurulması planlandı.

Projede, yaşlı ve bel rahatsızlığı çekenler de düşünüldü. Bu kişilerin tarımla uğraşabilmeleri için 30 adet yine 32 metre karelik alanda yükseltilmiş bahçeler bulunuyor. Başkan Akgün şimdi, hobi bahçesi kuracakların çalışmalarını yakın takibe almayı, başarılı olunduğu takdirde 170 dönümlük alanı, 300 dönüme çıkarmayı planlıyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.