Haberler

Bienal'e Le Corbusier Dokunuşu

Tarih: 25 Mayıs 2007 Yazan: Emine Merdim Yılmaz, Zeynep Güney

Fotoğraf: Arkitera Mimarlık Merkezi

RIBA’nın, Vitra Design Müzesi’nin ortaklığında 3. Uluslararası Rotterdam Mimarlık Bienali kapsamında NAI’de düzenlediği “Le Corbusier The Art of Architecture” sergisi, sanatı, mimarlığı, tasarımı, kentsel planlamayı ve diğer disiplinleri birlikte kullanmaktan çekinmeyen mimarın çalışmalarından orjinal parçaların sunulduğu ilk sergi.

26 Mayıs’ta esas açılışı yapılacak olan sergi bir gün öncesinde Türkiye’den gelen mimarlar ve Arkitera Mimarlık Merkezi’nin yetkililerinin bulunduğu sınırlı bir gruba gezdirildi.

Sergilenen eserler Paris’teki Le Corbusier Vakfı’ndan seçilen objelerden oluşuyordu. Bunların arasında 20 adet orjinal tablo, 8 heykel, sayısız mobilya, 80’e yakın eskiz, 50 adet kitabının ilk basımı, şahsi koleksiyonunda esinlenmek için sakladığı, içlerinde Çanakkale seramiklerinin de bulunduğu 70 küçük obje yer alıyordu.

3 bölümden oluşan serginin temaları sırası ile “Contexts”, “Privacy and Publicity” ve “Built Art”dı. Cenevre Gölü yakınındaki La Chaux de Fonds’da doğan asıl adı Charles Edouard Jeanneret olan ancak Le Corbusier ismini kullanan mimar daha sonra Paris’e yerleşmiş ve çalışmalarına orada devam etmişti.

Güney Amerika ve Kuzey Afrika’ya yaptığı seyahatler organik formları, bölgesel gelenekleri, doğal malzemeyi keşfetmesine ve kullandığı formları geliştirmesine katkı sağladı. Serginin “Contexts” temalı bu ilk bölümünde; doğduğu yer, Paris, Moskova, New York, Rio de Jenerio ve Cezayir’den topladığı dökümanlar, eskizler, geleneksel parçalar ve bu kentlerde inşa edilmiş ve inşa edilmemiş projelerinin çizim ve maketleri sergileniyordu.


Fotoğraf: NAI

Bu bölümün dikkat çeken özelliği Le Corbusier’in hayatından önemli kesitler sunmasıydı. Bunların arasında aile fotoğrafları, ilk eskiz çalışması, Princeton Üniversitesi ziyaretinde Albert Einstein ile çektirdiği fotoğraf ve New York’taki Birleşmiş Milletler Binası için yaptığı fakat daha sonra taklit edilen projesi yer alıyordu.

Mimarın tasarım anlayışını biçimlendiren unsurlar hakkında bilgi edindikten sonra “Privacy and Publicity” temalı ikinci bölümde mimarın tasarımcı yönü vurgulanmıştı. Bu bölümde tasarımları Esprit Nouveau, Type Furniture, Purism, Living Machines, Primitivism ve Steel Furniture başlıkları altında ele alınmıştı.

Her ne kadar mimar, yazar, tasarımcı olarak bilinse de Le Corbusier kendisini hep bir heykeltraş olarak düşünmüştü. Built Art temalı serginin son bölümünde de 1945 yılından sonra yaptığı Marsilya’daki Unite d’Habitation, Chandigarh, Ronchamp Şapeli ve Philips Pavyonu gibi binayı adeta bir plastik obje gibi ele aldığı çalışmaları yer alıyordu.

Bienal kapsamında düzenlenen en başarılı sergi olan “Le Corbusier The Art of Architecture”, geçtiğimiz yüzyılın bu en önemli mimarının çalışmalarını başarılı bir biçimde sunuyor. 2 Eylül’e kadar gezilebilecek sergi bienalin ardından Londra, Liverpool, Lizbon ve başka kentlerde de görülebilecek.

“Le Corbusier The Art of Architecture” sergisi bienal kapsamında düzenlenen konferans, sempozyum ve tartışmaları içeren iki haftalık bir etkinlik serisi ile devam edecek.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.