Haberler

Rezervasyon her çağda vardı

Tarih: 28 Mayıs 2007 Kaynak: CNN Türk
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi sınırları içinde yer alan ve geçmişi antik döneme kadar uzanan Assos Antik Kenti'nde, bugünkü rezervasyon sisteminin bir benzeri uygulanıyordu.

Assos Antik Kenti Kazı Başkanı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Nurettin Aslan, bu yılki kazılarda, daha önce çıkarılan yazıtlar için katalog hazırlamaya başladıklarını, bunlardan bir veri bankası oluşturacaklarını söyledi.

Aslan, bu çalışmaları yaparken, Helenistik dönemden miras kalan tiyatroda, 3 önemli yazıtın varlığını gözlemlediklerini belirtti.

M.Ö. 4'üncü yüzyılda kurulan tiyatronun, özellikle Roma döneminde ön taraftaki oturma sırasının kesilip, biraz geriye doğru çekildiğini gördüklerini belirten Aslan, "Bu bölgeye koruma levhaları yapıldığını belirledik. Bu değişim de muhtemelen tiyatroda hayvanlarla mücadele tarzında tehlikeli bir oyun sergilendiği için yapılmış" dedi.

Rezervasyon sistemi
Doç.Dr. Aslan, tiyatronun orta taraftaki oturma yerlerinde üç meslek grubunun adının yazılı olduğunu, bu grupların demirciler, taş ustaları ve dericiler olduğunu söyledi.

Bu meslek grubu mensuplarının, tiyatroda yapılan şenlik, tören ve eğlencelerde kendilerine rezerve edilmiş yerlere oturma şansına sahip olduğunu ifade eden Aslan, "Bu oturma sıraları orta bir bölgede yer aldığı için bu üç mesleğin sahiplerinin o dönemdeki statülerinin orta seviyede, toplumda sevilen sayılan kişiler olduğunu anlıyoruz" diye konuştu.

Doç.Dr. Nurettin Aslan, antik kentin çevresinde dolaşıldığında oldukça fazla demir cüruflarına rastlanıldığını, bunun nedenin de demirin bu devirde daha çok silah yapımında sıkça kullanıldığını kanıtladığını kaydetti.

Antik kentin, Troas bölgesinde en fazla korunmuş sur duvarlarına sahip olduğuna ve duvarların inşasının harç kullanılmadan mükemmel bir şekilde yapıldığına işaret eden Aslan, "Tüm bunlar, yapıların çok iyi taş ustaları tarafından yapıldığını gösteriyor. Assos, oldukça engebeli ve dağlık bir arazi. Hayvan yetiştirmek için çok elverişli bir bölge. Bu da dericiliğin en önemli gelir kaynakları arasında yer aldığının kanıtıdır" dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.