Haberler

200 metrekarelik 1 evi olan özürlüye emlak vergisi yok

Tarih: 28 Mayıs 2007 Kaynak: Sabah Yazan: Cemalettin Gürsoy
BEŞ hafta boyunca engellilere sağlanan ekonomik kolaylıkları ve karşılaşılan zorlukları işlemiştik.

En çok şikayet alıp işlediğimiz konulardan birisi de 2022 Sayılı Yasa kapsamında maaş alan özürlülerin yüzde 50 faizle geriye doğru borçlandırılmasıydı. İlk yazımızda aldığımız şikayetler ışığında bu konuyu gündeme taşımamız meyvelerini vermeye başladı.

Aldığımız bilgiye göre, ekonomik açıdan zorda olan özürlülerin borçlarının affı için hazırlanan kanun tasarısı komisyonlarda kabul edilerek ve Genel Kurul'da görüşlere açıldı.

Bugünkü konumuz ise emlak vergisi. Özürlülere sağlanan vergi avantajları nelerdir ona bakacağız. Malûl ve özürlülere vergi açısından sağlanan imkânlara 2006 yılı başından itibaren emlak vergisinde uygulanmaya başlanan indirimli vergi oranı eklendi.

Emlak Vergisi Kanunu'nun değiştirilen 8'inci maddesine göre; Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması (kullanım hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, şartları taşıyan özürlüden emlak vergisi alınmıyor.
İndirimli bina vergisi oranından yararlanmak isteyen özürlü, tam teşekküllü Devlet hastanesinden durumunu gösteren Saglık Kurulu raporuyla binasının bulunduğu belediyeye müracat etmesi yeterli.

Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı'nın emlak vergisi muafiyeti hakkında yaptığı açıklama şöyle: İndirimli vergi oranının uygulanması için meskende bizzat oturma şartı aranmıyor. Sahip olunan tek mesken kiraya verilebilir. Ancak vergi mufiyetinden yararlanacak özürlünün aldığı kira bedeliyle kirada oturma şartı aranıyor.

Yine tek meskeni olan ve 200 metrekareyi geçmeyen konuta hisseli sahip olan özürlü meskenin toplam emlak vergisinden payına düşeni uygulanacak.

2 Evi Olana Vergi Var
- Birden fazla meskeni olanlar,
- Birden fazla meskende hisseye sahip olanlar,
- 200 metrekareyi geçen tek gayrimenkule sahip olanlar,
- Dinlenme amacıyla kullanılan meskenler için emlak vergisi muafiyeti uygulanmıyor.
Ayrıca gerçek dışı taahhütte bulunmak suretiyle vergisi ödemeyenlerden alınması gereken emlak vergisi, cezalı olarak faiziyle birlikte tahsil ediliyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.