Haberler

Mimarların Yorumuyla Kentlerin Dünü, Bugünü ve Yarını

Tarih: 28 Mayıs 2007 Yazan: Zeynep Güney

Fotoğraflar: Arkitera Mimarlık Merkezi

24 Mayıs Perşembe günü, Kunsthall’da yapılan basın toplantısıyla açılışı gerçekleştirilen 3. Uluslararası Rotterdam Mimarlık Bienali çeşitli sempozyumlar, konferanslar ve sergilerle devam ediyor.

Bienal kapsamında, Kunsthall’da “Visionary Power” ve “New Dutch City” başlıklı iki sergi düzenleniyor. Ancak birbirinden konu ve anlam bakımından bağımsız olan iki serginin, herhangi bir sınırlama olmadan aynı salona yerleştirilmesi, sergilerin anlaşılırlığını zorlaştırıyor.



Kuzey ve Güney Randstad

Kunsthall’ın sergi salonuna girildiğinde ilk olarak karşınıza çıkan “New Dutch City” sergisinde; Amsterdam, Rotterdam, Den Haag ve Utrecht kentlerini kapsayan Randstad bölgesinin, hızla artan gelişim ve sanayileşme nedeniyle, bir iş ve yaşam merkezi olmaktan giderek uzaklaşması konu alınıyor. Sergide kuzey ve güney olmak üzere ikiye ayrılan Randstad bölgesinin kuzey kanadında Amsterdam, Almere, Utrecht ve Schiphol; güney kanadında ise Den Haag, Delft ve Rotterdam’ın bugünkü ve gelecekteki durumları irdeleniyor.



Hollanda’nın en hızlı büyüyen bölgesi olarak belirlenen Randstad’ın kuzey kanadında, özellikle, dünyanın en büyük havalimanlarından biri olan Schiphol’ün bulunduğu Amsterdam’ın dünü, bugünü ve yarını 20 sanatçı tarafından ele alınıyor. Ayrıca bu başlık altında, Francine Houben’in Almere’nin güneyindeki sahil için geliştirdiği proje de sergileniyor.

Güney kanadı sergisinde ise bu bölgede bulunan şehirlerin ve köylerin arasındaki altyapı sistemlerinin ağ dokusu inceleniyor. Tren ve metro sistemleriyle beraber bütün ulaşım ağının gözler önüne serildiği sergide Adriaan Geuze’nin bir karşı duruşla oluşturduğu, kırsal alanları korumaya yönelik planları yer alıyor.



Genç Mimarlardan Çözüm Önerileri
New Dutch City’nin hemen bitişiğinde ise, Visionary Power sergisinin odacıkları bulunuyor. Mimar ve teorisyenlerden oluşan beş grubun; göç, korku, ticaret, turizm ve temsil temaları altında irdeledikleri kentlerin, muhtemel gelecek senaryoları sergileniyor.

Visionary Power sergisi oluşturulurken, dünyanın farklı bölgelerindeki genç ve yetenekli mimarlardan; projelerine ve araştırmalarına uygun bir kentsel güç seçmeleri ve bu gücün en çarpıcı şekilde kendini gösterdiği bir kentte, bu güce karşı mimari bir strateji oluşturmaları istenmiş. Böylece Meksika, Avusturya, Güney Afrika, Lübnan, Çin ve diğer ülkelerden mimarların hazırladığı, kentlerin geleceği ile ilişki kuran 100’e yakın çalışmanın arasından seçilen 14 kent, 5 ayrı başlıkla, 5 ayrı odada sergileniyor.

Busan (Güney Kore), Luoyang (Çin) ve gelişmiş bir kent dokusu olmadığı için New York’un adeta arka bahçesi haline gelen, parçalar halinde sanayi bölgeleriyle kaplı, Amerika’nın en yoğun eyaleti New Jersey (Amerika) “Corporate Cities” başlığı altında inceleniyor.

“Spectacle Cities” başlığı altında Roma (İtalya), tarihi kent merkeziyle, lüks otellerin, kumarhanelerin ev gece klüplerinin bulunduğu popüler turistik alanlarını dengeye oturtmaya çalışan Havana (Küba) ve 2004 yılında kentlilerin, mimarların ve Yeşil Parti’nin baskısıyla UNESCO’nun Dünya Mirası Listesinden adaylığını çeken Innsbruck (Avusturya) bulunuyor.

“Capital Cities” başlığı altında, 1975 – 1990 yılları arasında geçirdiği iç savaşın ardından toparlanmaya çalışırken 2006’daki İsrail - Lübnan savaşıyla tekrar dağılan Beyrut (Lübnan), küçük cephe detaylarından, yerleşim alanlarına kadar her şeyi Komünist Parti tarafından tasarlanan ancak bugün kapitalist düzen tarafından şekillenen Moskova (Rusya) ve Arman Akdoğan’ın hazırladığı 1001 Kubbe projesiyle dikkat çeken, çoğunluğu Ortodoks Ruslardan ve Ukraynalılardan oluşan nüfusuyla Astana (Kazakistan) sergileniyor.



Her yıl kuvvetli sel baskınları yaşayan Sao Paulo (Brezilya), %60’ı herhangi bir yasal prosedüre uyulmaksızın inşa edilen gecekondulardan oluşan Meksico City (Meksika) ve düzensiz kentleşme sorunu yaşayan Tijuana (Meksika) / San Diego (Amerika) için “Informal Cities” başlığı altında çözüm önerileri sunuluyor.

“Hidden Cities” başlığı altında ise Ceuta (İspanya) ve aldığı yoğun göç nedeniyle açlık, uyuşturucu ve AIDS gibi sorunlar yaşayan Johannesburg (Güney Afrika) bulunuyor. Sergide kentler, bu kentlerin yansıttığı kentsel güçler ve bu güçlere karşı geliştirilen çözümler; video, çizim, maket ve fotoğraflarla sergileniyor.

2050 yılında, yaklaşık 6 milyar insanın megakentlerde yaşayacağı düşünülürse, şimdiden yerel yönetimlerin ve diğer kurumların küresel güçleri nasıl yöneteceğinin belirlenmesi gerekiyor. Dolayısıyla “Visionary Power”, genç mimarlara yaşadıkları bölgedeki veya uzak ülkelerdeki kentleri daha sürdürülebilir, konforlu ve güzel hale getirmek için çözüm önerme fırsatı yaratması açısından önemli bir sergi.

24 Mayıs Perşembe günü Kunsthall’da açılan Visionary Power ve New Dutch City sergileri 2 Eylül Pazar gününe kadar gezilebilir. Bu sergilerle beraber 3. Uluslararası Rotterdam Mimarlık Bienali kapsamında NAI’de duzenlenen “A Better World - Another Power” sergisi de 21 Ekim Pazar gününe kadar açık olacak.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.