Haberler

Tekirova ve Dalaman'a Sardunya Adası modeli

Tarih: 29 Mayıs 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Nevin Donat
Her şey dahil sistemin etkisiyle Türkiye'nin Güney sahillerinde tesis dışında kalan bölgelerin gelişme göstermemesi ve atıl kalması üzerine turizmciler harekete geçti.

Turizm Hizmet Birlikleri'nin oluşturulmasıyla ilgili olarak çıkan yasadan güç alan Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD), konuyla ilgili çalışma başlattı. Bu amaçla kendilerine dünya jet sosyetesinin tercih ettiği Sardunya Adası'nı örnek alan TYD, bu proje için Türkiye'den iki pilot bölge belirledi. Bunlar, Tekirova ve Dalaman. Bu iki bölgede başarıya ulaşılırsa, projeye Çeşme ile devam edilecek.

TYD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oya Narin, turizm sektörünün kendine yeni bir yön vermesi gerektiğini ifade ederek, "Bu projede Turizm Bakanlığı, bölge belediyesi, kaymakamlığı ve yatırımcı hep birlikte hareket edecek. Amaç bölge için işbirliği yaparak turizmin önünü açmak" dedi.
Söz konusu kurumların bir araya gelerek bölgenin ihtiyaçlarına göre plan geliştireceğini açıklayan Narin, kendilerinin de bir üniversite ile işbirliği kurarak, bu bölgelerin ihtiyaç duyduğu tesisleri ortaya koyacaklarını anlattı.

Bölge tercih ediliyor
Narin artık insanların tatil seçerken otel değil bölgeyi seçtiklerini, otellerin etrafının iyileştirilmesinin turizm potansiyelini artıracağını bu iki bölgede sıfırdan komple bir turizm kasabası kurulacağını, otel, eğlence yeri ve hastaneler yapılacağını söyledi.

Turizm Hizmet Birlikleri yasasıyla belediye, kaymakamlık, turizm sivil toplum örgütleri beraberce bir meclis altında yönetim ve karar alabileceğini belirten Narin, bu birlikteliğin turizmle ilgili her türlü hizmet için beraber çalışacağını kaydetti. Yasanın kabul edildiğini iç genelgesinin oluşturulması için İçişleri Bakanlığı'nın yasayı valiliklere gönderdiğini ifade eden Narin, çevresel yapıların düzenlenmesinde çok ciddi fayda sağlanacağını kaydetti.

Sıfırdan başlamak

Pilot bölge seçilirken henüz kullanılmamış noktaların tercih edildiğini söyleyen Narin sözlerine şöyle devam etti: "Bu iki bölge tahsise çıkarılacak. Özellikle gelişmekte olan yerleri seçmeye çalıştık. Örneğin bu uygulamayı Kuşadası için yapamazdık. Orayı toplamak mümkün olmazdı. Tekirova'da bugün 10 bin yatak kapasitesi var, arka alanları ise henüz gelişmemiş, ama gelişmeye müsait yerler var. Dalaman ise sıfırdan başlamaya uygun. Her iki noktada da doğru adres olacaktır. "

Kendilerine örnek olarak Sardunya Adası'nı aldıklarını kaydeden Narin, Kerim Ağa Han'ın 1960'larda bu bölgede geliştirdiği mimarinin benimsendiğini ve bugün gecelik fiyatların 500 - 1500 dolar arasında gidip geldiğine işaret etti. Narin, "Sardunya dünyanın bütün zenginlerinin gittiği bir yer. Türkiye'de orta gelir düzeyine yönelik tesisler olacak ama butik tarzı bölgelerin de yapılması gerekli" dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.