Haberler

Minare düşmanları

Tarih: 29 Mayıs 2007 Kaynak: Milliyet
İsviçre'de, dini bir simge olduğu gerekçesiyle camilere minare yapılmasının yasaklanması isteniyor. Dört partili koalisyon hükümetinin en büyük partisi olan sağcı İsviçre Halk Partisi, minarelerin yasaklanmasına imkân verecek anayasa değişikliğinin yapılması amacıyla referanduma gidilmesi için imza kampanyası başlattı. Halkın da yüzde 43'ü minare yasağını destekliyor.

Kısmen doğrudan demokrasinin uygulandığı İsviçre'de yasalara göre, anayasa değişikliklerinin halk oylamasında kabul edilmesi gerekiyor. Minare yasağı kampanyasını başlatan Halk Partisi, minarenin ibadet için gerekli olmadığını, şeriatı simgelediğini ve bu yüzden İsveç hukuk sistemiyle bağdaşmadığını savunuyor.

Halk Partili Milletvekili Oskar Freysinger, "Minare siyasi ve savaşçı İslamın, şeriatın simgesidir. Avrupa'da minarelerin olması, İslamın burayı ele geçirdiği anlamına gelir" dedi. Freysinger, minarelerin yasaklanmasının ülkedeki Müslümanlara İsviçre ve Avrupa yasalarına uymaları gerektiğini göstereceğini belirterek, "Burada yaşamak istiyorsanız bu yasaları kabul etmelisiniz. Kabul etmiyorsanız geri dönün" dedi.

İsviçre'de geçen günlerde yapılan bir kamuoyu araştırması da halkın yüzde 43'ünün minare yasağını desteklediğini gösterdi. İngiliz yayın kuruluşu BBC, İsviçre'de önümüzdeki ekim ayında genel seçim yapılacağını hatırlatarak, Halk Partisi'nin minare yasağı kampanyasının ardında oy toplama isteğinin yatıyor olabileceği yorumlarının yapıldığını belirtti.

Ezan zaten yasak
İsviçre'de anayasanın laiklik ilkesi tüm dinlere ifade özgürlüğü tanıyor. Ancak BBC'nin haberine göre, 350 bin Müslüman'ın bulunduğu ülkede halen yalnızca biri Cenevre'de biri de Zürih'te olmak üzere iki adet minareli cami bulunuyor. Ancak bu camilerde de ezan okunmasına izin verilmiyor. Başkent Bern'in en büyük camisi de eski bir yeraltı otoparkının içinde bulunuyor.

Bern yakınlarındaki Langenthal kasabasındaki Müslümanların geçen günlerde kasabadaki camiye 5 metrelik bir minare inşa ettirmek için yaptıkları başvuru kabul edildikten sonra gelen tepkiler üzerine, Bern Kanton Hükümeti kararı bozmuştu. Langenthal'daki camiye minare yaptırma önerisinin sahibi Cezayir kökenli Mutalip Karaademi, kanton hükümetinin kararının kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını belirterek, "Ezan okunmayacağına dair söz vermiştik. Anlaşılan hepimizi suçlu veya terörist gibi görüyorlar" diye konuştu.

BBC, halen İsviçre'deki şehir planlamacılarının minare inşaatını onaylamaktan kaçındığını belirterek, "Halk Partisi başından beri gizlice amaçladığı, gayri resmi bir minare yasağına ulaşmış olabilir" denildi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.