Haberler

İzmir'in “Röntgeni” Çekiliyor

Tarih: 30 Mayıs 2007 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Coğrafi Adres Bilgi Sistemi çalışmaları kapsamında 600 bin bina ve 6.500 kilometrelik yol bilgilerini sisteme işledi. Acil durumlarda hız ve zaman kazandıracak veri toplama çalışmalarının Ağustos ayına kadar tamamlaması hedefleniyor.

Coğrafi Adres Bilgi Sistemi çalışmaları ile şu bilgiler toplanıyor: Tüm binaların adres bilgileri, kullanım grupları, fotoğrafları, su abone bilgileri; ulaşım bilgilerinin toplanması kapsamında yol kullanım durumları (tek yönlü, çıkmaz sokak, merdivenli, yayalaştırılmış), yol malzeme türleri (asfalt, beton, parke, toprak vb. ), yapay kasisler, yaya alt ve üst geçitleri, hemzemin geçitler, kapalı veya açık otoparklar, taksi, dolmuş, kamyon, kamyonet, otobüs durak ve depoları, kulübeleri, metro durakları, sinyalizasyon sistemi, standart trafik işaret levhaları ve trafik işaret levhalarının fiziksel durumu (sağlam-bükülmüş-çürümüş-silinmiş).

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent verilerinin sağlıklı bir şekilde toplanmasını sağlayacak projesinde büyük mesafe katetti. Coğrafi Bilgi Sistemleri’nin en önemli bileşenlerinden biri olan Coğrafi Adres Bilgi Sistemi’nde veri toplama çalışmaları son aşamaya geldi. Adres karmaşasına son verecek, alt yapı hizmetleri ile kurumlararası koordinasyonu güçlendirecek, adres bilgi sistemini kullanan özel ve kamu kuruluşlarının hizmetlerine etkinlik kazandıracak olan sistemin Ağustos ayına kadar tamamlanması hedefleniyor.

2007 Ocak ayında başlayan çalışmalar kapsamında 780 bin binadan 600 bininin verileri, fotoğrafları ile birlikte sisteme işlendi. Bu binalarda bulunan 1 milyon adet bağımsız birim (daire-kat-işyeri) ile ilgili bilgiler de toplanıp 600 bini veri tabanına aktarıldı. Çalışmalar sırasında ayrıca, mükerrer olan adresler tespit edilerek teke indirildi. Ulaşım bilgi sistemi için gerekli olan yolların yapım malzemesi ile megapol sınırları dahilindeki toplam 6.500 kilometrelik yolun kullanım ve gelişmişlik durumuna ilişkin veriler de toplanıp sisteme girildi. Yolların fotoğrafları, trafik işaret levhaları ve yol donanım fotoğrafları çekildi.

Uydu görüntüleri ile eşleştirilecek
350 kişinin sahada, 150 kişinin de bilgi işlem merkezinde görev yaptığı çalışmalar, Büyükşehir sınırları içindeki tüm ilçelerde sürdürülüyor. Bölgelere ayrılan ekipler, gittikleri sokaklarda ilk aşamada numarataj, ikinci aşamada ise ulaşım bilgilerini topluyor, bölgenin ve binaların fotoğraflarını çekiyor.

Elde edilen bu bilgiler, ulusal standarttaki kod ve semboloji ile birlikte mevcut haritalar ve uydu görüntülerinden faydalanılarak Coğrafi Adres Bilgi Sistemi (CABS) veri tabanı ile bütünleştiriliyor. Böylece ilçe, belde, köy, mahalle sınırları, yol ve yol donanımları, adres bilgileri, yol ve bina fotoğrafları, su abone numaraları Kent Bilgi Sistemi’nde birleştirilmiş oluyor.

Ayrıca bilgileri toplanan tüm bina ve ulaşım nesnelerinin fotoğrafları çekilerek toplanan tüm sözel bilgiler ve fotoğraflar, sayısal haritalar ile ilişkilendirilerek İzmir Coğrafi Bilgi Sistemi veri tabanına aktarılıyor.

Bu bilgiler daha sonra uydu görüntüleri ile eşleştirilerek web servisleri aracılığıyla coğrafi bilgi kullanıcılarına aktarılacak.

Acil durumlarda hız ve zaman kazanılacak
2007 yılı sonunda tamamlanacak proje ile İzmir Büyükşehir sınırlarındaki adres karmaşasına son verileceği, afet ve acil durum yönetimi de dahil olmak üzere, adres verisini kullanan tüm kurum ve kuruluşların daha etkin, hızlı ve doğru hizmet verebilmesinin sağlanacağı bildirildi.

Bu çalışma kapsamında tüm ilçelerde tekrarlı sokaklar da belirlenerek adresler teke indirildi. Çalışmalar tamamlandığında hastaneler, hekimlerin branşlarına göre muayene adresleri, acil merkezler ve ambulans yerleri kolaylıkla belirlenebilecek. Aynı şekilde yangın için itfaiyeye ve acil durumlarda tüm kamu kurum ve kuruluşlarına büyük kolaylık sağlanacak. Acil durumlarda hız ve zaman kazanılacak.

Ayrıca vatandaşlar, internet ortamında girdiği adresteki binayı üç boyutlu modelleme üzerinde görebilecek. Sistem adres ararken de büyük kolaylık sağlayacak.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.