Haberler

Konut satışları düştü emlakçılar kapanıyor

Tarih: 30 Mayıs 2007 Kaynak: Referans Yazan: Selma Şenol
Türkiye'de 6 Mart 2007'den önce konut kredisi kullanmış olan tüketicilerin mortgage sistemine geçmek istemedikleri takdirde dilekçe vermeleri için tanınan süre 5 Haziran'da doluyor. Referans'ın görüştüğü bankacılar, kendilerine az sayıda mortgage ret dilekçesi geldiğini, tüketicilerinin çok büyük bir bölümünün sistemde kalmayı tercih ettiğini söyledi.

Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Arif İsfendiyaroğlu, başlangıçta kırk kadar müşterinin dilekçe verdiğini ancak konferans ve karşılıklı bilgilendirme yoluyla bunların çoğunun vazgeçtiğini söyledi. İsfendiyaroğlu şu anda bir elin parmakları kadar müşterinin sistemin dışında kaldığını açıkladı.

Şekerbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer de sisteme dahil olmanın tüketicinin yararına olduğunu savundu. Özciğer, "6 Mart'tan itibaren banka olarak, yasada yer alan istisna ile müşterilere konut kredi taksitlerinde yer alan faiz tutarının yüzde 5'i oranında alınan Banka Sigorta Muameleleri Vergisi tutarı kadar eksik taksit tutarı ödeme olanağı sağladık. Ayrıca bu kapsamdaki müşterilerimizin imzaladıkları konut kredisi sözleşmelerinde zaten erken kapama komisyonuna ilişkin hüküm bulunmadığından, kredisini erken kapamak isteyen müşetrilerden erken kapama komisyonu da talep etmeyeceğiz" dedi. Şu ana kadar sadece iki müşterilerinin dilekçe vererek mortgage'a geçmek istemediğini ilettiğini aktaran Özciğer, şube ve müşterilerini bilinçlendirme gayretlerinin bir sonucu olarak da sayının düşük kaldığını açıkladı.

'Her kanaldan faydasını anlattık'
Akbank Bireysel Bankacılık Pazarlama Bölüm Başkanı Cem Muratoğlu da yasa sonrasında müşterilerine mortgage yasasına geçmenin faydalarını her kanaldan anlattıklarını belirterek "Müşterilerimizi, mektup, cep telefonuna kısa mesaj ve tüm şubelerimiz aracılığı ile aktif bir şekilde bilgilendirdik. Mortgage yasasına geçmenin faydalarını çok net bir biçimde onlarla paylaştık" dedi. Muratoğlu, müşterilerin büyük bir bölümünün mortgage’da kalmaya karar verdiğini açıkladı. Yapı Kredi Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Sönmez de yeni sisteme dahil olmanın tüketici açısından avantajlı olduğu için müşterilerinin büyük kısmının yeni sisteme geçmeyi tercih ettiğini açıkladı.

Oyakbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nihat Karadağ da başlangıçta erken ödeme cezası konusunda müşterilerin yanlış bilgiye sahip olduğu için kendilerine 500 müşteriden dilekçe geldiğini söyledi. Karadağ, "Ancak mortgage yasası kabul edilmeden önce kredi alanlar Tüketici Kanunu'na tabi olduğu için yüzde 2'yi bulan erken ödeme komisyonunu kesinlikle ödemeyecek. Bunun netleşmesi ile birlikte ilk zamanlar bize başvuran 500 müşteri daha sonra dilekçelerini geri aldı" dedi.

Değişken faiz uygulaması haziranda başlıyor
Mortgage yasası kapsamında tüketicilerin hayatına girecek en önemli ürün değişken faizli kredi olacak. Değişken faizli kredinin referans endeksi Merkez Bankası tarafından 7 Mayıs’ta TÜFE olarak belirlendi. Değişken faizli kredi ilgili yönetmeliğe göre 1 Haziran 2007'den itibaren uygulanmaya başlanabilecek. Akbank'tan Cem Muratoğlu, bu ürün sayesinde, ekonominin geleceğine güvenen, ileride faizlerin düşeceğini bekleyen tüketicilerin faizlerin düşmesinde otomatikman daha az taksit ödeyeceğini, faizlerin yükselme olasılığında ise faiz hadleri ne olursa olsun, sözleşme ile başlangıçta belirlenen azami faiz tutarından daha fazla ödemeyeceklerini söyledi.

Konut kredileri de düşüşte
İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü Ömer Çelebi ise Türkiye'de kullandırılan konut kredilerinin geçen sene nisan ayı ile karşılaştırıldığında yarı yarıya daha az olduğunu vurguladı. Çelebi, geçen senenin ilk aylarında konut talebinin aylık 1.5 milyar YTL seviyesindeyken, mayısın ilk haftası itibariyle son bir ayda 600 milyon YTL kredi kullandırıldığını açıkladı. Buna rağmen konut kredi talebinin devam ettiğini de belirten Çelebi, tüketicinin genelde birinci el konutlar için kredi kullandığını açıkladı. Hızın kesilmiş olmasına rağmen, geçen yıl mayısta yaşanan dalgalanmadan sonraki en iyi rakamlara ulaşıldığını belirten Çelebi, "Bizim açımızdan kötü bir nisan ayı değildi. Ama piyasaların canlanması gereken bir dönemde çeşitli nedenlerle bu canlanma olmadığı için, emlakçıların beklentisi karşılanmamış olabilir" dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.