Haberler

İnciraltına şok SİT kararı çıktı

Tarih: 1 Haziran 2007 Kaynak: Hürriyet Ege Yazan: Utku Bolulu
İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, Büyükşehir Belediyesi’nin talebi üzerine, İnciraltı sahilinin tamamı için 1. derece doğal sit kararı aldığı ortaya çıktı.

Sürpriz karar şok yarattı. Bu karar, sit alanı içinde kalan bölgedeki karakol, tiyatro gibi kamu binaları ile Turkuaz, Türkevi, Kır Kahvesi işletmeleri etkileyecek. Bölgede yapı yapmak için çivi çakılmayacak, mevcut ruhsatsız yapılarla ilgili yasal işlem yapılacak. Büyükşehir ve Balçova Belediyesi yetkilileri yıkım yapılıp yapılmayacağı sorularına sessiz kaldı.

Batısı da öyle olsun
İnciraltı’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın planı beklenirken, tamamı kamuya ait sahil kesimiyle ilgili Koruma Kurulu’nda yeni bir karar çıktı. Bakü Bulvarının deniz yönünde kalan, Üçkuyular Engelliler Merkezi’nden Çakalburnu Dalyanı’nı da kapsayarak Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü’nin batısına kadar olan bölüm 2002 yılında 1. Derece doğal sit, geriye kalan alanl ise 2. ve 3. derece sit alanı olarak belirlendi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Koruma Kurulu’na başvurarak, sahilin mevcut 1. derece doğal sit alanının batısında kalan bölümlerinin de bu kapsama alınmasını talep etti. Koruma Kurulu da Deniz Çakalburnu Dalyanı’nın batısıda kalan bölgenin Bakü Bulvarının deniz tarafını içine alacak şekilde, yolu takiben Güney Deniz Saha Komutanlığı’na kadar olan bölümünün de 1. derece doğal sit alanı olarak belirledi. Kararın gerekçesi olarak, 2. ve 3. derece doğal sit olan bu alanın, 1. derece doğal sit alanı ile bütünleşen peyzaj özellikleri gösterildi.

Belediyelerin görüşü
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Kurul’a talebin Büyükşehir Belediyesi’nden geldiğini, tüm üyeler gibi kendisinin de altına imza attığını söyledi. Bu kıyı alananın yeşil doku olarak korunması gerektiğini, ihlalin engellenmesinin şart olduğunu belirten Çalkaya, "Bu mevcut yapılarla ilgili henüz herhangi bir çalışma yapmadıklarını, bölgenin planlama aşamasında olduğunu belirtti. Başkan Çalkaya, "Yapılaşmanın kalkarak, yeşil alan koşullarının getirilmesi gerekir. Ancak, konuyla ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışma yapacığız. Karar, bölgede yıkım yapmak için alınmadı" dedi. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise, ruhsatlı yapılar ile kamuya ait ve kamusal kullanımlarla ilgili herhangi bir sorun olmayacağını, yapı ruhsatı olmayan yapılarla ilgili de gerekli yasal işleme gidileceğini belirtti. Ancak, yıkımla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.