Haberler

Liderlere Nuh’un Gemisi’nden çağrı

Tarih: 1 Haziran 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Aydın Deniz, Turgay İpek
Uluslararası çevre örgütü Greenpeace üyelerinin küresel ısınma ve iklim değişikliğine dikkat çekmek için Ağrı Dağı’ndaki Korhan Yaylası’nda yaptığı sembolik Nuh’un Gemisi, dün Okan Bayülgen’in G-8 liderlerine çağrı yaptığı "Ağrı Dağı Bildirgesi"ni okumasıyla açıldı. Gemi, Iğdır halkı adına törenle Iğdır Valisi Saim Saffef Karahisarlı’ya teslim edildi.

Greenpeace örgütü üyelerinin küresel ısınmaya ve çevre sorunlarına dikkat çekmek amacıyla Korhan Yaylası’nda yaptığı 10 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğindeki Nuh’un Gemisi, dün ünlü sanatçı Okan Bayülgen’in G-8 zirvesine katılan liderlere çağrıda bulunan "Ağrı Dağı Bildirgesi"ni okumasıyla açıldı. Bayülgen’in ardından bildirge birçok dilde tekrar okundu. Sonra, her biri dünyanın bir ulusunu temsil eden 208 güvercin, "Ağrı Dağı Bildirgesi’ni tüm dünyaya taşımaları için" gökyüzüne bırakıldı. Greenpeace üyelerinden oluşan 14 kişilik bir grup da Ağrı Dağı’nın zirvesine çıkarak birçok dilde "İklimi kurtarın, hemen" yazılı pankartları açtı.

Liderler sorumlu
Bildirgede, küresel ısınmanın Nuh Tufanı’ndan bu yana, yerkürede görülmemiş kuraklık, kıtlık, toplu göç, deniz seviyesinde yükselme ve sellere neden olacağına dikkat çekildi. İklim değişikliğinin milyarlarca insanın hayatını alt üst ederek dünyadaki doğal yaşamı geri dönülmez biçimde değiştireceği belirtilen bildirgede, bu felaketin engellenmesinde devlet liderlerinin sorumlu görüldüğü kaydedildi. İnsanların iklim değişikliği konusunda eğitilmesi gerektiği vurgulanan bildirgede, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü’nün çatısı altında tüm ülkelerle anlaşmaya gidilmesi gerektiği anlatıldı.

Iğdır Valisi'nden çağrı
Gemiye tahtadan yapılan son çiviyi çakan Iğdır Valisi Saim Saffet Karahisarlı, "Bu gezegen hepimizin. Yegane evimiz burasıdır. Başka yerimiz yok. Bunu korumak zorundayız. Ben kampanyaya gönülden destek veriyorum. Buradan Erivan’daki Medzamor Nükleer Santralı’na da dikkat çekmek istiyorum. Çernobil’i hepimiz biliyoruz. Medzamor depremden sonra faaliyetine yeniden başladı. Iğdır halkı adına buna son verilmesini istiyorum" diye konuştu. Greenpeace iklim uzmanı Andree Böhling ise "Büyük felaketi önlemek için henüz geç kalmış değiliz. Ancak şimdiye kadar hiçbir ulus bu sorunun çözümü için ciddi politikalar geliştiremedi. Dünya liderleri dünyanın tüm insanlarının iyiliği için olanı yapmalılar" dedi.

Bildirgeden
"Dünya liderleri, yaşamlarımızı, meskenlerimizi, toplumlarımızı ve doğal kaynaklarımızı hem insan kaynaklı, hem de doğal tehditlerden korumanın sizin vekaletinizde olduğunu sizlere hatırlatırız. Ne siyasi ne de fiili anlamda, temsil ettiklerinizin yaşamını tehlikeye atacak herhangi bir eylemde bulunamazsınız."
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.