Haberler

AKM'ye yıkım vizesi çıkmadı

Tarih: 1 Haziran 2007 Kaynak: Sabah Yazan: Erhan Öztürk
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un, "Yıkıp yeniden yapacağız" dediği Atatürk Kültür Merkezi (AKM) için toplanan 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Taksim'deki binanın yıkılmasına vize vermedi. Bakanlığın yaklaşık 2.5 ay önce yaptığı başvurunun ardından Kurul, binanın deprem dayanıklılık raporu ile AKM'nin yerine yapılması düşünülen konsept projenin getirilmesini talep etti. Bu talep üzerine bakanlık Sakarya Üniversitesi'nden 15 Mayıs'ta alınan dayanıklılık raporunu sundu. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Prof. Dr. Kemalettin Yılmaz ve Yrd. Doç. Dr. Naci Çağlar'ın hazırladığı raporda, AKM'nin depremsellik göz önüne alınarak yıkılması ibaresi yer almazken, raporun sonuç bölümünde, binanın güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Bunun üzerine Kurul üyeleri yaptığı toplantıda, konsept projenin de getirilmesi gerektiğine karar vererek AKM dosyasını rafa kaldırdı.

400 Milyon Dolarlık Bütçe...
Bakanlığın, yaklaşık 400 milyon dolarlık bir bütçeyle yıkıp yeniden yapmayı düşündüğü AKM'ye kuruldan vize çıkmaması, bakanlığı harekete geçirdi. 1946 yılında temeli atılan AKM'nin tescilli bina olduğunu belirten Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Turgut, "SİT alanında bulunan bir yapıt. Yüzde 20 deprem riski taşıyor olsa bile güçlendirilmesi gerekir" dedi. 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurul Başkanı Prof. Dr. Mete Tapan ise, AKM'nin tarihsel bir değerinin bulunduğunu söyleyerek, "Sakarya Üniversitesi'nden depremle ilgili rapor geldi. Orada da 'yıkılmalıdır' diye bir ibare yok. Biz yıkma değil koruma kuruluyuz" dedi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.