Haberler

'Kanyon'daki ortaklığımızı 1.5 sayfalık anlaşmayla gerçekleştirdik'

Tarih: 4 Haziran 2007 Kaynak: Radikal
Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Kanyon'daki ortakları İş GYO ile iyi anlaştıklarını belirterek, 'Bu kadar karmaşık bir projeyi yalnızca 1.5 sayfalık bir anlaşmayla götürüyoruz' dedi.

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, İstanbul Levent'te faaliyet gösteren Kanyon Alışveriş Merkezi'ndeki ortakları İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'yla (İş GYO) aralarında sadece 1.5 sayfalık prensipler dizesi olduğunu belirterek, "Çok güzel yürüyen bir ortaklığımız var. Bu kadar karmaşık bir projeyi yalnızca 1.5 sayfalık bir anlaşmayla götürüyoruz" dedi.

Bülent Eczacıbaşı, İş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali, Eczacıbaşı Holding İcra Kurulu Başkanı Erdal Karamercan ve İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, Kanyon Alışveriş Merkezi'nin 1'inci yılını doldurmasıyla ilgili ilk kutlamayı gazetecilerle birlikte yaptı. Bülent Eczacıbaşı, geçen yıl 210 milyon dolara mal olan Kanyon'un ilk yıl faaliyetlerinin beklentilerini tam anlamıyla karşıladığını söyledi.

'İş kültürümüz aynı'
Bülent Eczacıbaşı, İş GYO'yla ortaklıktan çok memnun olduklarını belirterek '1.5 sayfalık bir prensipler dizisiyle bu işin yürümesinin en büyük nedeni iki kurumun da yönetim anlayışının, iş yapma kültürünün hemen hemen aynı olması. Aramızda yüzlerce sayfalık anlaşma olmamasına rağmen hiç sorun çıkmadı. İki taraf üzerine düşeni yaptı. Ortak bir şirket bile kurmadık' diye konuştu. İş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali ile Genel Müdürü Turgay Tanes de ortaklığın bugüne kadar sorunsuz sürdüğünü belirterek ileride başka projelerde de bir araya gelinebileceğinin altını çizdi.

'Verilen sözler tutuldu'
İş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali, "Kanyon'daki yüzde 50 hissenizi satmayı planladığınızı daha önce açıklamıştınız. Şimdi sadece ofislerdeki payınızı bu projedeki ortağınız Eczacıbaşı'na 67.5 milyon dolara devrettiniz. Alışveriş merkezindeki payınızı da satma planınız sürüyor mu?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Satış isteğimizi duyurduktan sonra ortağımız Eczacıbaşı'nın ofis blokundaki payımıza ilgisi ortaya çıktı. Zaten ortaklar olarak birbirimize verdiğimiz sözler vardı. Anlaştık ve sattık. Alışveriş merkezindeki yüzde 50 payımız için de uygun bir alıcı çıkar, iyi fiyat verirse satabiliriz.

Aman ne olur bir an önce satıp çıkalım gibi acelemiz de yok. Ayrıca Avrupa'dan da gelip gidenler var ama biz tok satıcıyız."
Bülent Eczacıbaşı, "210 milyon dolara mal olan Kanyon'da arsa sahibi sizdiniz. Şimdi 67.5 milyon dolar verip, İş GYO'dan ofislerdeki payını aldınız. Bu iş size pahalıya gelmedi mi?" sorusu üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: "Her şeyi günün şartları belirliyor. 2002 yılında durum farklıydı. Biz İş GYO'dan arsanın yarısının bedeli olarak 30 milyon dolar almıştık. Şimdi 67.5 milyon dolar verip ofis bölümündeki İş GYO payını aldık. Ortağımız bu bölümü bize biraz pahalıya satmış oldu ama dediğim gibi günün şartları işi böyle geliştirdi."

Bülent Eczacıbaşı, bugün itibarıyla tamamına sahip oldukları Kanyon Ofis bloklarındaki kiracıların kalacağını ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı:

"Kiracıları çıkarıp tamamını kendi kullanımımıza ayırmamız söz konusu değil. Biz zaten şirketlerimizi gerekli bölümlere taşıdık. Kiracıların bulunduğu bölümlere kuruluş olarak şu anda ihtiyacımız yok."

Yatırdığı parayı bir yılda çıkardı

Kanyon'un tamamında yüzde 50 ortaklıkla yola çıkan İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, ofis bölümündeki payını 67.5 milyon dolara Eczacıbaşı Grubu'na satınca, bu projeye yatırdığı parayı neredeyse bir yılda çıkarmış oldu. Kanyon'daki konutlar toplam 66 milyon dolara alıcı buldu. Buradan İş GYO'nun payına 33 milyon dolar düştü. Böylece İş GYO'ya dönen para, 100.5 milyon dolara ulaştı. Kanyon'un maliyetinin 210 milyon dolar olduğu dikkate alındığında, alışveriş merkezindeki yüzde 50'lik pay tümüyle İş GYO'nun hanesine kâr yazılacak noktaya geldi.

Kartal'da alışveriş merkezi kurmak için izin bekleniyor
Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, "Madem Kanyon'dan çok memnun kaldınız, alışveriş merkezi ve benzeri yeni projeler için planlarınız da var mı?" sorusu üzerine şunları dile getirdi:

"Aslında Eczacıbaşı Grubu'nun asıl faaliyet alanları arasında bu iş ön sıralarda değil. Ancak, Kanyon bizim için çok iyi ve başarılı bir deneyim oldu. Öncelikle İstanbul'da olmak üzere önümüze yeni fırsatlar çıkarsa inceleyip, uygun görürsek gireriz."

Bülent Eczacıbaşı, "Kartal'da fabrikanızın bulunduğu alanı alışveriş merkezi başta olmak üzere yeni bir projeyle değerlendirme planınız vardı, ne oldu?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Fabrikayı oradan taşıdık. İmar durumuyla ilgili izinler çok hızlı çıkmıyor. Ancak, Kartal'daki arazimizin yeri mükemmel. Hava, kara, demiryolu ve denizyolu ulaşımının rahatlıkla buluşabildiği nadir noktalardan biri. Orada çok iyi bir proje gerçekleştirebileceğimizi düşünüyorum."

Ayı tatile çıktı
Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'ya, "Kanyon'un maskotu bir kutupayınız vardı, o nerelerde?" diye sorduk, "Kutupayısını tatile gönderdik. Sıcaklardan bunalıp, hayatını kaybetmesin diye" yanıtını verdi.

Eczacıbaşı Holding İcra Kurulu Başkanı Erdal Karamercan, "Kanyon projesinin başlangıcında İş GYO'yla aranızda yüzde 50-50 ortaklık vardı. Konutlar satıldı. Şimdi ofis blokundaki yüzde 50'lik payı da siz aldınız. Geriye sadece alışveriş merkezinde yüzde 50 ortaklık kaldı. Kanyon'u bir bütün saydığımızda İş GYO'nun payı kaça düşmüş oldu?" sorusuna şu yanıtı verdi:

'Biz hâlâ Kanyon'da İş GYO'yla kendimizi yarı yarıya ortak görüyoruz. Ofislerle alışveriş merkezini birbirinden çok güzel ayrıştırdık. Ayrıca bu kadar güzel yürüyen ortaklık, alışveriş merkezinde son dükkân kalana kadar yüzde 50'şer şeklinde yürür.'
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.