Haberler

Susuz yaz paniği satışları patlattı

Tarih: 4 Haziran 2007 Kaynak: Radikal
Susuzluk korkusu, su deposu satışını dörde, bidon satışlarını 10'a katlarken hamamlar kapanma tedirginliği yaşıyor. Su tasarrufu konusunda firmalar da boş durmuyor. Elmor, yüzde 50 tasarruf sağlayan armatür üretti. Vatandaşların da su kullanma alışkanlıkları hızla değişmeye başladı.

Yağışların mevsim normallerinin çok altında seyretmesi ve özellikle İstanbul'da yazın su sıkıntısı olacağı endişesi insanları tasarrufa ve günlük alışkanlıklarında değişime zorlarken, bazı sektörler ve firmalar da ürünlerini geliştirmeye başladı. İstanbul'da şebeke suyunun yüzde 80'inin konutlarda tüketildiği dikkate alındığında, su tüketim alışkanlıkları ve boşa akan suyu daha özenle kullanma önem kazanamaya başladı.

ECA ve Serel markasıyla tanınan Elginkan Topluluğu'na bağlı Elmor Tesisat Malzemesi Genel Müdürü Hakan Günderen, su rezervlerinin hızla tükendiğine dikkat çekerek, "Su tasarruflu armatürlerle yüzde 50 su tasarrufu mümkün. Dört kişilik ailenin standart batarya yerine termostatik batarya kullanmakla elde edeceği yıllık su tasarrufu 26 ton. Fotoselli ürünlerde yüzde 70'e varan oranlarda tasarrufu sağlanarak özellikle alışveriş merkezi, havaalanı gibi yerlerde suyun israf olması önlenebilir" dedi.

Susuzluk tehlikesi karşısında satışları hareketlenen su depolarına olan talep son zamanlarda artarken, Kartal Plast'ın sahibi Mehmet Çankaya, barajlarda su seviyeleri düşmeden önce ayda 25-30 adet civarında olan satışların şu anda haftada 25-30'a yükseldiğini ve aylık bazda satışların susuzluk endişesi nedeniyle dörde katlandığını vurguladı.

'Yedekte suyumuz olsun'
İnsanlarda son zamanlarda ciddi anlamda tedirginlik yaşandığını ve bunun tedbir amaçlı su deposu almaya ittiğini belirten Çankaya, depoların büyüklüklerine göre ailelerin bir haftalık su ihtiyacını karşılayabileceğini anlattı. Çankaya, fabrikalara ve sanayi kuruluşlarına da apartmanlar için satılanlar kadar olmasa da 40-50 ton kapasiteli büyük su tankları sattıklarını kaydetti.

Çankaya, 5 bin litrelik deposunun fiyatının 1300 YTL, 10 tonluğun fiyatının 3 bin YTL ve 20 tonluk su deposunun fiyatının 6 bin YTL civarında olduğunu ifade etti. İzolasyoncu Kemal Tuğrul ise atıl durumdaki ya da kullanıldığı halde su kaçağı olan su depolarına izolasyon hizmeti verdiklerini belirtti. Son zamanlarda bu hizmetleri talep edenlerde yüzde 150 artış yaşandığını aktaran Tuğrul, "Geçen yıl temmuzdan sonra sezona başlamışız. Daha önce arayan olmamış. Normalde temmuzdan sonra abonelik verdiğimiz sitelerle iletişime geçiyorduk. Yeni müşteriler de az oluyordu. Ama bu yıl su sıkıntısı nedeniyle müşteri sayımızda ciddi artış var" diye konuştu.

Hortumcu Cumhur zorda
Hortum satan Cumhur Yorulmaz ise, geçtiğimiz yıl bu zamanlara göre hortum satışlarında azalma görüldüğünü belirterek, "Geçen sene bu ay 70-80 top mal satmışım, bu sene 20-25 top ancak satılmıştır" diye konuştu. Eminönü'nde bahçe malzemeleri satan Nur Yeşilyurt da, daha önce günde bir adet sattıkları plastik su bidonlarından şu anda günde ortalama 10 adet satıldığını söyledi. Daha temkinli davranmaya başlayanların evinde bidon bulundurma gereksinimi duyduğunu belirten Yeşilyurt, müşterilerin evde en azından yüzlerini yıkayacak kadar su bulundurmak istediklerini anlattı. Ayrıca çiçek sulamak için insanların hortum yerine sulakları tercih etmeye başladıklarına işaret eden Yeşilyurt, son dönemde sulak satışlarında artış görüldüğünü ve bilinçlenen insanların sulak satın aldığını belirtti.

Duş keyfine mola verin
Kamuoyu araştırmalarına göre, İstanbulluların yüzde 6'sı duş alırken sürekli akan su altında yıkanıyor, yüzde 24.4'ü diş fırçalarken suyu açık bırakıyor. Saniyede 1 damla su yılda 6 ton kayba neden olurken bir arabanın hortumla yıkanması halinde 250-500 litre su harcanıyor. Su sıkıntısı yaşanmaması için diş fırçalarken, el yıkarken, tıraş olurken suyu boşa akıtmamalarını, tasarruf sağlayacak ürünlerin tercih edilmesini, halıların hortumla yıkanmamasını öneren İSKİ, bulaşık-çamaşır makinelerini tam doldurmadan çalıştırmamayı, duş alırken ihtiyaç kadar su tüketilmesini tavsiye ediyor. Günde 2 milyon metreküp su kullanılan İstanbul'da barajlardaki su miktarı 28 Mayıs itibarıyla 386 milyon metreküpe indi.

Bu kez hamamcılar terliyor
İstanbul Hamamcılar Odası Başkanı Ali Yılmaz ise, hamamlarda ayda 25-30 ton arasında su harcandığını belirterek, olası su sıkıntısına karşın tedbir aldıklarını kaydetti. Kuyu suyunun yeterli olmaması halinde işlerini yürütebilen hamamların tankerlerle su satın alarak soruna çözüm bulabileceğine işaret eden Yılmaz, "Ancak konunun bir de şu yanı var: su kesilirse gelen müşterilerde artma olabilir. Çünkü insanlar evde çok sık yıkanamayınca hamamları tercih edebilirler" dedi. Cağaloğlu Hamamı Müdürü Orhan Ağım da susuzluk karşısında kuyunun elverdiği ölçüde hizmet verebileceklerini ifade ederek, "Kuyunun ne ölçüde ihtiyacı karşılayacağını bilmiyoruz. Hep günlük güneşlik giderse, kapatırız" diye konuştu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.