Haberler

TMMOB: TCDD kültür mirasını satıyor

Tarih: 4 Haziran 2007 Kaynak: Hürriyet
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü’ne ait Türkiye kültür mirasının işletme fazlası nedeniyle satıldığını ileri sürdü. TMMOB, TCDD’nin satışı yapılacak taşınmazların imar planlarının Kamu İhale Kanunu’na bağlı kalınmaksızın yaptırılabileceğine ve Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından askı sürelerine tâbi olmaksızın doğrudan onaylanabileceğine dikkat çekti.

TMMOB yapılan yazılı açıklamada, 5335 Sayılı Kanun’un 32’inci maddesi ile Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün, mülkiyetindeki işletmecilik fazlası taşınmazları yeni demiryolu inşaatı ve mevcut demiryollarının bakım ve onarımı ile iyileştirilmesinde kullanılmak koşuluyla satmak yada devretmekle yetkilendirildiği hatırlatıldı.

Devlet Demiryolları’nın diğer parasal kaynaklara yük oluşturmadan kendi kaynaklarıyla çözüm arayan bir tavır sergilemesinin olumlu gözüktüğü ifade edilen açıklamada, yeni yasal düzenleme ayrıntılı incelendiğinde, amacında belirtildiği kadar masum, yapıcı ve kabul edilebilir olmadığının anlaşıldığına dikkat çekildi.

Devlet demiryolları idaresinin satmak istediği taşınmazların çoğunluğunun TÜrkiye’nin kültür mirası olduğunun altı çizilen açıklamada, bir kamu kuruluşunun ülke kültür mirasını işletme fazlası bahanesiyle sattığı kaydedildi.

Açıklamada, “Satışa çıkartılan alanlar arasında, kentlerimizin en önemli noktalarında bulunan ve çoğu kültürel miras niteliği taşıyan taşınmazlar da bulunmaktadır. Bunlar arasında İstanbul - Erenköy, İstanbul- Haydarpaşa, Gaziantep, Diyarbakır, Zonguldak - Çaycuma, Kütahya, Niğde istasyon yapıları ve ek yapıları sayılabilir” denildi.

Satışlar çekici hale getiriliyor
Planlama süreçlerinin, yangından mal kaçırmak için kullanılan araçlar haline getirildiği vurgulanan açıklamada, kent topraklarının önemli bir bölümünün belli grupların istekleri doğrultusunda planlandığına işaret edildi. Satışı yapılacak taşınmazların imar planlarının Kamu İhale Kanunu’na bağlı kalınmaksızın yaptırılabileceğine ve Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından askı sürelerine tâbi olmaksızın doğrudan onaylanabileceğine dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi: “İmar planlarının kent ve tarihî dokusuna, fiziksel çevreye uygun olarak görüntü ve çevre kirliliğini gidermek amacıyla, kent dokusuna ve şehircilik ilkelerine uygun olarak dönüşüm projeleri ile en verimli kullanımların sağlanması ve cazibe merkezleri hâline getirilmesine yönelik düzenlenmesi öngörülmüştü. Ancak onaylanan bazı planlar, bu ilke ve yaklaşımların çoğunlukla göz ardı edildiğini, getirilen kararların alanın satışı yada devri sürecinde çekici hale gelmesi için düzenlendiğini gösteriyor.”

Ranta açık olacak
Taşınmazlar özel emlak firmaları tarafından pazarlanacağı ileri sürülen açıklamada, TCDD’nin, taşınmazlarının satışı ve değerlendirilmesi uygun görülen yerler için Kamu İhale Kanunu’na bağlı olmaksızın, ekspertiz şirketlerine rayiç bedel tespit ettirmeye, ilan, reklam, proje, kontrollük, danışmanlık veya pazarlama gibi konularda hizmet satın almaya yetkili kılındığı belirtildi. Açıklamada, “Eski demiryolu arsalarındaki inşaat etkinliklerinin uzmanlık ve yüksek teknoloji gerektirmesi nedeniyle belli kişilere pazarlanabilecek ve rekabet ortadan kaldırılabilecek” denildi.

İhale usulünün belli istekliler arasında olacağına işaret edilen açıklamada, Devlet Demiryollarının işletme fazlası taşınmazlarında gerçekleştirilecek ve üst düzey ranta yönelik inşaatların uzmanlık yada yüksek teknoloji gerektirmediği ileri sürüldü.

Rekebet ortadan kaldırılıyor
Planlama ve projelendirme hizmetleri idarenin istediği kişilere yaptırılacağı ifade edilen açıklamada şöyle denildi: “Bu alanda da rekabet ortadan kaldırıyor. Bu yöntem, DDY Plancısı, DDY Mimarı gibi bir kümelenme ve ayrıcalığı gündeme getirebilecek.

Yönetmelikte tanımlanan doğrudan temin yolu ekspertiz şirketlerine rayiç bedel tespit ettirilmesi, gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine her ölçekteki imar planlarının yaptırılması, ilan, reklam, proje, kontrollük, danışmanlık veya pazarlama gibi konularda kullanılacak.”
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.