Haberler

Tanık: Ulus ve Kızılay çöktü

Tarih: 4 Haziran 2007 Kaynak: Hürriyet Ankara Yazan: Deniz Gürel
TMMOB eski Başkanı, Şehir Plancısı Bülent Tanık kent merkezleri olan Ulus ve Kızılay’ın giderek değerini kaybettiğini iddia ederek, "Kızılay son 5 yılda en az Ulus kadar çökmüş durumda. Kurulan ulaşım düzeni Ulus ve Kızılay’ın yani kent merkezinin ölmesine yol açtı" dedi.

TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) eski Başkanı, Şehir Plancısı Bülent Tanık kent merkezleri olan Ulus ve Kızılay’ın giderek değerini kaybettiğini iddia ederek, "Kızılay son 5 yılda en az Ulus kadar çökmüş durumda. Kurulan ulaşım düzeni Ulus ve Kızılay’ın yani kent merkezinin ölmesine yol açtı" dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamalarını eleştiren, Ulus ve Kızılay’ın kent merkezi özelliğinin kaybolmasını bu uygulamalara bağlayan Tanık, sözlerine şöyle devam etti:

"Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamaları sonucu önce Ulus güvenli bir kent merkezi olmaktan çıktı. Bunun birinci nedeni Ulus’un insanların gelip gittiği bir yer olma özelliğini kaybetmesi. İşletmeleri sıkıntıya sokacak uygulamalar, projeler esnafın ve ticari aktivitelerin çökmesine neden oldu. Ekonomik hayattaki çöküş kaliteyi düşürdü ve kentlinin Ulus’a gidişini seyrekleştirdi.

Kızılay çökmüş durumda
Kızılay’da son 5 yılda en az Ulus kadar çökmüş durumda. Kurulan ulaşım düzeni Ulus ve Kızılay’ın yani kent merkezinin ölmesine yol açtı. Bu tesadüfi bir durum değil. Ulus ve Kızılay Cumhuriyet Ankara’sının kent merkezleri. Yerine mozaik kaplı gökdelenlerden oluşan bir kent merkezinin oluşması için Cumhuriyet’in kent merkezlerini öldürdüler. Ulus projesiyle de bu ölü merkezlerin üzerinde gökdelenlerden oluşan kimliksiz bir merkez oluşturulacak."

Ulus ve Kızılay’ı yıllardır bakımsız bırakıldığını öne süren Tanık sözlerine şöyle devam etti: 

Kentlinin cesaretini arttırmalıyız
"Cumhuriyet Ankara’sının merkezi olan bu semtler yıllarca aydınlatmadan, temizlemeden mahrum bırakıldı. Merkezdeki alışveriş mağazaları çöküntü haline geldi. Ekonomik çöküş güvenlik sıkıntısını da beraberinde getirdi. Kızılay’da gecenin altısından sonra bakanlık binaları bomboş duruyor. Kentlide bir yalnızlık hissiyatı oluşturuyor. Kent merkezlerini ölü hale getirmememiz lazım."

Ankara’nın en önemli iki merkezi Ulus ve Kızılay’ın eski günlerine dönmesi için kentlinin cesaretinin arttırılması gerektiğini vurgulayan Tanık, "Yapılması gereken kentlinin cesaretini ve yaşadığı mekana sevgisini arttırmak. Kentin, insanların kenti olması için, araçların ve paranın merkez alındığı bu yönetimden acilen kurtarmamız lazım" dedi.

Trafik terörden daha tehlikeli
Ulus Anafartalar Çarşısındaki kalleş saldırıyı ürkütücü bir tablo olarak niteleyen Tanık, trafiğin terörden daha tehlikeli bir düşman olarak düşünülmesi gerektiğini savunarak şunları söyledi:

"Ulus’ta altı kişi öldü, çok sayıda insanımız yaralandı. İnsanlarda kaygı ve ürkmeye sebep oldu. Aslında bu korku biraz yersiz ve abartılı. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile maalesef oluyor. Bunun yanında Ankara’da günlük trafikte en az iki kişi ölüyor. Ölümlü trafik kazasının olmadığı gün yok gibi. Günde 20 ağır yaralının olduğu 200 civarında kaza oluyor. ’Bat-çık’ kavşaklar Ankara’nın batıp çıkamadığı kavşaklar haline geldi. Yollar tek yönlü hale geliyor ve orta refüjü kaldırıyorlar. Sonra da 50 kilometre hız sınırı koyuluyor. Bu hem şoför hem de yaya için ikili tuzak oluyor. Trafik maalesef Ankara’da terörden çok daha büyük riskler oluşturuyor."
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.