Haberler

İzmir Büyük Efes Oteli Yenileme Projesi

Tarih: 5 Haziran 2007 Kaynak: Rana Öğüt Batmaz

Emekli Sandığı mülkiyetindeki otellerden, “İzmir Büyük Efes Oteli”, Özelleştirme İdaresi tarafından düzenlenen ihale kapsamındaki yenileme projesi ile, “Swissotel Grand Efes, İzmir” adıyla İzmir’in simgesi olmaya devam edecek.

Efes Oteli’nin ilk tasarımları 1950’lerde Paul Bonatz tarafından yapılmıştı. Bu proje 1960’larda mimar Fatin Uran tarafından yeniden ele alınmış, inşaatı tamamlandı ve 1964 yılında hizmete girdi. Otelin tarihinde meydana gelen yangınlar ve tahribatlardan dolayı bütünüyle yenilenmesine karar verilmesiyle yeni mimari projeler, 2003 yılında, Has Mimarlık ve ABD’li mimarlık firması NBBJ iş ortaklığı tarafından hazırlandı. 2005 yılının Ekim ayında açılan ihale sonucu, İzmir Büyük Efes Oteli, 121,5 milyon dolara Tahincioğlu-Nida-MV Ortak Girişim Grubu tarafından satın alındı.

Türkiye’nin en tanınmış konaklama tesislerinden bir olarak bilinen otel, 36 bin 304 metrekarelik bir alan üzerinde kurulu bulunuyor. Swissotel standartları da dikkate alınarak yenilenmekte olan otelde; Ergün Mimarlık tarafından tasarlanan Kongre ve Spa Merkezi ve Has Mimarlık tarafından tasarlanan yatak katları ve otel bloğu bulunuyor. 7 farlı tip ve nitelikte tasarlanmış toplam 406 konuk odası bulunuyor. Otel bünyesinde; Türk hamamının da dahil olacağı “Amrita Spa”, sauna, olimpik ölçülerde kapalı havuz, açık havuz, tenis kortu, 21 adet dükkân, restoranlar ve barlar ve hizmet verecek.

Efes Oteli’nin eski halini bilenler için en büyük değişiklik bina girişinin Cumhuriyet Meydanı’na bakan yönden alınması, araç giriş aksının da Hilton Oteli yönünden alınmasıdır. Bu sayede, Cumhuriyet Anıtı ve meydan ile otelin ön ve arka bahçesi görsel yoldan bağlanmış oldu.

Giriş holünün, üç yatak bloğundan oluşan otelin, ana bloğunun orta eksenine alınmasıyla birlikte, otelin eski kullanımında sıkıntı yaratan araç giriş-çıkışı ve sıralanması da çözüme kavuşturulmuş oldu. Giriş aksını vurgulayan kırmızı duvar, iç bahçe tarafında da binayı bütünüyle bölerek yatak katları bloğu ile kongre ve spa merkezini fonksiyonel olarak ayırmaktadır.

Kasım ayında tamamlanacak olan 9 katlı,5 katlı ve 6 katlı olmak üzere 3 bloktan oluşan otel bölümü ile aralık ayında tamamlanması beklenen zemin üstünde 10, zemin altında da 4 katı bulunan kongre bloğundan oluşan Swissotel Grand Efes Projesinin 1.400 kişilik konferans salonu, 450 kişilik 7 toplantı salonu, sergi salonları ve 1250 kişilik üç balo salonu ile İzmir’de sanatsal ve kültürel hayatı canlandırıcı büyük etkisinin olması bekleniyor.

Proje Künyesi

Otel Mimari Proje
Has mimarlık
Kongre–Spa Mimari Proje
Ergün mimarlık
Otel Statik Projesi
Balkar İnşaat Mühendislik Müşavirlik Ltd. Şti.
Kongre-Spa Statik Projesi
Ülker Mühendislik
Mekanik-Altyapı Projesi
Tekfen Mühendislik A.Ş.
Elektrik Projesi
Enmar Mühendislik Müşavirlik Elektrik San. Taah. ve Tic. Ltd. Şti.
Peyzaj Projesi
English Gardens Peyzaj Planlama Tic. Ltd. Şti.
Akustik Projesi
Prof. Yıldız Sey
Yangın Güvenliği
Prof. Abdurahman Kılıç
Güvenlik Danışmanlığı
Arba Danışmanlık İç ve Dış Ticaret Ltd. Şti.
Cephe Danışmanlığı
Yenal Oktuğ

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.