Haberler

İstanbul’a yeni metro hatları geliyor

Tarih: 13 Ocak 2005

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Dördüncü Levent- Ayazağa ve Kadıköy-Kartal metro ihalelelerinin tamamlandığını ve Şubat’ta resmen temel atılacağını açıkladı.

Topbaş, İstanbul’da toplam 40 kilometre olan raylı sistemi 130 kilometreye çıkarmayı hedefliyor. Topbaş, Üsküdar-Ümraniye ve Bakırköy Beylikdüzü metro hatlarını da yap-işlet yoluyla yabancı şirketlere verilmesi için görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, İstanbul’u yeraltı ve yerüstünden raylı sistemle bezemek için kolları sıvadı. İlk hedef son yıllarda kentin finans ve iş merkezi haline gelen Maslak’a metroyu ulaştırmak.

Topbaş, üzerine kurulu olduğu arazinin altından metronun geçişine izin vermeyen 3. Kolordu Komutanlığı’nı ikna ettiğini, yakında metro inşaatının başlayacağı söyledi.

“İhaleyi verdim, Şubat ayında temeli atıyoruz, 30 ayda metro tamam” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı, 3.5 km. uzunluğundaki yeni hatın 75 milyon dolara mal olacağını açıkladı.

Büşükşehir Belediye Başkanı Topbaş, yapımı yılan hikayesine dönen Ayazağa Kavşağı’nın da bu yıl sonuna kadar tamamlanacağını söyledi.

Anadolu Yakasına raylı sistem
Topbaş’ın verdiği bilgilere göre demiryolu dışında toplu taşıma sistemi bulunmayan Anadolu yakası da yakında raylı sisteme kavuşacak. Şubat ayında 21.5 kilometre uzunluğundaki Kadıköy - Kartal hattının inşaatına start verilecek. Proje maliyeti 139 milyon dolar ancak buna elektro mekanik finansmanı ve araç bedelleri dahil değil.

Marmaray’a entegre olacak proje, tamamlandığında Üsküdar-Ümraniye metro sistemiyle de bağlantılı hale getirilecek.

Üsküdar-Altunizade-Ümraniye projesi ise henüz hazırlık aşamasında. Büşükşehir Belediye Başkanı İstanbullulara 17 kilometrelik bu projenin de tamamlanınca ihaleye çıkacağı müjdesini verdi.

Bağcılar - Otogar - İkitelli metrosu
Kentin kuzeydoğusuna toplu taşıma sistemi getirecek iki proje de hemen hemen hazır. Bunlar Bağcılar-Otogar hattıyla Bağcılar-Mahmutbey-İkitelli hatları. İlki 4.4 kilometre uzunluğunda 183 milyon dolara mal olacak ve 2007 Şubatında hizmete sokulacak. İkincisi ise biraz daha uzun süre alacak. 14.2 kilometre uzunluğundaki hattın maliyeti 800 milyon doları bulacak ve en iyi ihtimalle 2008 Martına yetişecek. Bakırköy’ü Avcılar üzerinden Beylikdüzü’ne bağlayacak hat ise Üsküdar-Ümraniye hattı gibi henüz proje aşamasında.

Yabancı sermaye zemin yokluyor
Bir kilometrelik yeraltı yolunun maliyetinin 30-40 milyon dolar arasında olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı, bu yüksek maliyetin karşılanması için en doğru hamlenin yabancı sermayeyi kullanmaktan geçtiğini söyledi.

Belediye Başkanı, yabancıların Üsküdar-Ümraniye ve Bakırköy-Beylikdüzü hatlarını cazip bulduğunu anlattıı. Topbaş’a göre, yabancıların ikna edilmesi halinde Türkiye’ye girecek yabancı sermaye 2 milyar dolar civarında olacak.

İhtiyaç 300km raylı sistem
İstanbul’da varolan 40 kilometrelik raylı sistemi 130 kilometreye çıkarmayı hedeflediğini anlatan Topbaş’a göre asıl ihtiyaç, Beykoz’dan Silivri’ye kadar ring halde gidebilecek 300 kilometrelik raylı sistem.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.