Haberler

İzmir Kuş Cenneti'nin statüsü kaldırıldı

Tarih: 5 Haziran 2007 Kaynak: CNN Türk
Dünyadaki en önemli sulak alanlardan birisi olan ve 238 kuş türüne ev sahipliği yapan İzmir Kuş Cenneti'nin, 1994 yılından bu yana sahip olduğu ''Yaban Hayatı Koruma Sahası'' statüsü kaldırıldı.

Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, yaptığı yazılı açıklamada, İzmir Kuş Cenneti'nin, Çevre ve Orman Bakanlığı kararı ile bölgenin birden fazla koruma statüsüne sahip olması gerekçe gösterilerek "Yaban Hayatı Koruma Sahası" statüsünün kaldırıldığını belirtti.

Bu gelişmenin, bölgenin korunma düzeyini zayıflatacağını savunan Prof. Dr. Sıkı, "İzmir Kuş Cenneti, 238 kuş türüne ev sahipliği yapmakla, flamingo ve tepeli pelikanların Türkiye'de önemli üreme alanı olması nedeniyle ödüllendirileceğine aksine cezalandırılmıştır” dedi.

“Burası 27 yıllığına kiralanmak isteniyor”
Sıkı, “Kuş Cenneti Koruma Sahası’nda bulunan ve özelleştirilmesi düşünülen Tekel Çamaltı Tuzlası'nı 27 yıllığına kiralamak isteyenlerin işini kolaylaştırmak amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı’nın sağladığı bir oyun olduğunu düşünmekteyiz” ifadelerini kullandı.

"Karar, etik değer ve bilimsellikten uzak"
Prof. Dr. Sıkı, Bakanlığın gerekçesinin hiçbir bilimsel dayanağı olmadığı gibi, bu alan üzerinde yıllardır araştırmalar yapan EÜ Tabiat Tarihi Uygulama Araştırma Merkezi, Doğa Derneği ve Ege DoğalYaşamı Koruma Derneği gibi kurumların görüşünün alınmamış olması nedeniyle etik olmadığını savundu.

Yetkililer açıklama yapmıyor
Prof. Dr. Sıkı, İzmir Valisi başta olmak üzere çevreye duyarlı kamuoyunu, İzmir ve Türkiye'deki tüm sivil toplum kuruluşlarını 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde Çevre ve Orman Bakanlığı'nın kararını protesto etmeye çağırdı.

Öte yandan, konuyla ilgili bilgi alınmak istenen İzmir Çevre ve Orman Müdürlüğü, Milli Parklar Av ve Yaban Hayatı Başmühendisliği ile Çevre ve Orman Bakanlığı Milli Parklar Av ve Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü yetkilileri, bir açıklama yapmaktan kaçındı.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.