Haberler

KİPTAŞ çatıları bahçe yapacak…

Tarih: 5 Haziran 2007 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un sera etkisinden kurtulması için KİPTAŞ'ın bundan sonra yapacağı konutların çatılarını bahçe yapması için talimat verdiğini açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, uydulardan ve radar görüntülerinden yağmur bulutlarının İstanbul'a geldiğini tespit ettiklerini, ancak yağmur bırakmadan gittiklerini söyledi. Bunun nedeninin İstanbul'daki sera etkisi olduğunu ifade eden Başkan Kadir Topbaş, “Havadaki karbondioksit sera etkisi yapıyor. Dünya standartlarının altında ama artarsa daha büyük tehlike. İstanbul'u sera etkisinden kurtarmak için KİPTAŞ’ın bundan sonra yapacağı konutların çatılarını bahçe yapması için talimat verdim” dedi.

Bunun ilk uygulamasının Zeytinburnu Sümer Mahallesi’nde yapılacak deprem konutları ile Maltepe’de yapılacak konutlarda uygulanacağını ifade eden Kadir Topbaş, bahçe çatı yapılacak konut sayısının 10 bin olarak belirlediklerini dile getirdi. Başkan Topbaş, “İlk aşamada bu ciddi bir rakam. İzolasyon malzemeleri çok gelişti. Artık çatılarda yüzme havuzları yapılıyor. Toprak çok kıymetli. Bir takım hafifletici malzemelerle teraslarda bahçe haline getirilirse, müthiş bir İstanbul’u birlikte ortaya çıkarırız. Sera etkisini minimize etmek, saygılı yapılar yapmak konumundayız” diye konuştu.

Vatandaşların da çatılarını bahçe şeklinde yapmalarını teşvik etmek amacıyla İmar Yönetmeliği’nde değişiklik yapacaklarını bildiren Topbaş, terasların ve bahçelerin sulanması için yağmur sularının depolanmasını tavsiye etti. Dünya ve Türkiye için artık tehlike çanlarının çaldığını, suya erişimden, yaşam alanlarının tehdidine kadar çevre kirliliğinden kaynaklanan birçok hastalığın ortaya çıktığını söyledi.

“Deniz suyunu kullanmayı değerlendiriyoruz…”
Deniz suyundan içme ve kullanma suyu yapmak için teklifler aldıklarını ve bu çalışmaların da yapıldığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’u susuz bırakmayacaklarını, ama İstanbulluların da bir şehirlinin davranış biçimlerini benimsemesi ve suyu biraz daha tasarruflu kullanması gerektiğini kaydetti. Tasarruf halinde İstanbul’un suyla ilgili bu yıla yönelik probleminin kalmayacağını ifade eden Başkan Kadir Topbaş, bu sağlamak için Tema Vakfı ile birlikte üstgeçitlere uyarıcı ilanlar koymaya başladıklarını dile getirdi.

“İstanbul’da Ekim sonuna kadar su sıkıntısı yok…”
TEMA’nın bu konuda bir kaç dakikalık küçük metrajlı film de hazırladığını belirten Başkan Topbaş, bu filmin hem televizyonlarda, hem de sinemalarda yayınlanacağını açıkladı. Kadir Topbaş, “Musluğu şelale gibi kullanmak yerine dikkatli kullanmak, her zaman dokunduğumuz zaman suya erişebilmek önemli. Kısıntılara gittiğimiz takdirde haftada birkaç gün suyun akmadığını düşünün, geçmişte olduğu gibi. Bunu İstanbullu yaşadı. Suyu bulamayacaksınız, bir takım bidonlarda depolarda hijyen olmayan şartlarda buna erişeceksiniz. Ama biz istiyoruz ki istediğiniz zaman musluğunuzda suya ulaşın, ama dikkatli kullanın. Bunu İstanbullular da görmeye başladık. Her şey ceza değil. Kısıtlamalarla, ceza ile bu işi çözersiniz. O değil. Yaşam etkilenmesin ama dikkat edilsin” şeklinde konuştu.

Ekim sonuna kadar İstanbul’da su sıkıntısı bulunmadığına dikkat çeken Kadir Topbaş, o zamana kadar tedariklerinin bulunduğunu, bu yılsonunda da Melen Çayı’nın birinci etabınının getirileceğini söyledi. Topbaş, bu yıl kuraklığı atlattıkları takdirde gelecek yıl ve daha sonra rahatlayacaklarını, ama gelecek kuşakları da düşünmek zorunda oldukları için tedbirlerini alacaklarını ifade etti.

İstanbul biyodizel ve karbon enerjisi kullanacak…
Herkesin doğal gazdan, elektriğe tüm enerji kullanımında tasarruf etmesi gerektiğini, dünyada artık yenilenebilir enerji kaynaklarının tercih edildiğini anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı, İstanbul’un da bu tür enerji kaynaklarını kullanması gerektiğini kaydetti. Otobüslerin yüzde 2’sini biyodizele sokacak bir çalışma yaptıklarını, bu konuda yetkilerin oluşmakta olduğunu vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, daha ileriki safhada ise İstanbul’u gelecekte karbon enerjisi merkezi yapmayı hedeflediklerini kaydetti.

Şehrin hem güneş enerjisini iyi alması hem de Karadeniz’e kıyısı bulunması nedeniyle bu konuda şanslı olduğunun altını çizen Kadir Topbaş, bu çalışmanın Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden Enerji A.Ş tarafından yürütüldüğünü belirtti. Başkan Topbaş, “İnsanoğlu yenilenebilir enerjiyi, atmosferi ve çevreyi kirletmeyecek yakıt bulmak zorunda” dedi.
Takvim
<<Eylül 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.