Haberler

Avrupa’daki Osmanlı

Tarih: 5 Haziran 2007 Kaynak: Türkiye
Balkanlar’daki Osmanlı yadigarı eserler İbrahim Dıvarcı başkanlığındaki bir ekipce tek tek fotoğraflandı. Fotoğraf sanatçısı İbrahim Dıvarcı, Balkanlardaki Osmanlı İzleri adını taşıyan projeyi, Feyzi Şimşek, Ahmet Kuş, Umut Yavuz ve Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşim Karpuz ile birlikte gerçekleştirdiklerini belirtti.

Dıvarcı, böyle bir çalışmaya, Kültür ve Turizm Bakanlığının Dünya Mevlevihaneleri Belgeseli ve Fotoğraf Albümü Projesi için uğradıkları Bulgaristan ve Yunanistan’da tarihi eserleri fotoğraflarken karar verdiklerini belirtti.

Envanterde olmayan eserler
2006 temmuz ve ağustos aylarında 2 ay içinde Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Kosova, Makedonya, Bosna Hersek ve Sırbistan’ı gezdiklerini ve bugüne kadar bilinen ya da bilinmeyen tüm Osmanlı dönemi eserlerini tespit etmeye çalıştıklarını anlatan Dıvarcı, şunları kaydetti: “Hep Balkanlar’daki Osmanlı eserleri söylenir ancak gidip bakan olmazdı, biz bunu yaptık. Gezdiğimiz tüm Balkan ülkelerinde 60-70 civarında Osmanlı eseri fotoğrafladık. Bizi çok etkileyen tespitlerimiz oldu. Örneğin Yunanistan’daki Osmanlı döneminde yapılan cami, tarihi ev gibi birçok yapının kültür envanterimizde bulunmadığını tespit ettik. Mesela Yunanistan’ın Larrissa (Yenişehir) kentinde, 16. yüzyılda yapılmış bir Osmanlı camisi şimdi müze olarak kullanılıyor.”

“Osmanlı eseri” demiyorlar
Bu ve benzeri, bütünüyle Osmanlı eseri olan tarihi yapının Osmanlı’ya ait olduğunun şüphe götürmemesine rağmen, o ülke insanları tarafından, bilerek ya da bilmeyerek göz ardı edildiğini belirten Dıvarcı, üzerinde Maşallah yazan, girişinde Osmanlı kitabesi ya da tuğrası olan pek çok tarihi konak, Osmanlı dönemi eseri sayılmak yerine şu an o topraklar üzerinde yaşayanların eseri kabul ediliyor. Örneğin, Konya’daki Osmanlı zamanında yapılmış bir kiliseye biz, Osmanlı döneminde şu cemaat tarafından yaptırılmış deriz. Balkan ülkelerinde Romanya’nın Köstence bölgesi hariç hiç bir yerde Osmanlı döneminde Türkler tarafından yaptırılmış eserlere ‘Osmanlı eseri’ denilmiyor. Bu gibi örnekler tüm ekibi çok üzdü.”
Dıvarcı, Balkanlar’ın onca tahribata rağmen yoğun bir şekilde Osmanlı izleri taşıdığını gördüklerini belirterek, bu çalışmanın ürünü olan, Tuna Nehri üzerindeki muhteşem köprüler, ince taş işçiliğinin kullanıldığı camiler başta olmak üzere, Balkanlar’daki 40 seçkin Osmanlı eserinin fotoğraflarından oluşan ilk sergiyi Konya’da geçen günlerde açtıklarını, bu fotoğrafları diğer kentlerde de sergilemek istediklerini sözlerine ekledi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.