Haberler

Isı paylaşımı içermeyen proje belediyeden dönecek

Tarih: 5 Haziran 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Gülçin Üstün
Enerji Verimliliği Kanunu ile, merkezi sistemle ısınan binalarda enerji bedelinin kullanım miktarına göre paylaşımı modeli zorunlu hale gelirken, gözler kanunun nasıl uygulanacağına çevrildi.

Yeni sisteme göre, yüzde 30'a varan enerji tasarrufu sağlayan ısı paylaşımını içermeyen bina projeleri ilgili idarelerce onaylanmayacak, inşaat ve yapı kullanım izni verilmeyecek.

Enerji Verimliliği Kanunu'nun geçen ay yürürlüğe girmesinin ardından Enerji Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın oluşturduğu çalışma grubu uygulama yönetmeliklerine son şeklini verdi. Hazırlanan "Binalarda Enerji Verimliliği Uygulama Yönetmeliği Taslağı" ile, kanunla zorunlu hale gelen ısı paylaşımı sisteminin nasıl işleyeceği anlatıldı.

Kullanıma göre fatura
Tüm dünyayı tehdit eden küresel ısınma ili birlikte önemi artan enerji tasarrufu, konutlarda enerji bedelinin paylaşımıyla sağlanacak. Yani bina genelindeki enerji bedelinin kullanım oranı dikkate alınmadan eşit mikarlara bölünerek ödenmesi sistemi bitecek.

Böylece konutlarda her bir odanın sıcaklığı ayrı ayrı ayarlanabilecek ve kat sahiplerine kullanıma göre fatura düzenlenecek. Mevcut konutlar bu sisteme 5 yıl içinde geçmekle yükümlü tutulurken, yeni inşa edilecek merkezi sistemli binaların projelerinin onaylanması için ısı paylaşımı ön şart olacak.

Enerjide maliyet paşlaşımını sağlayan "pay ölçer" sistemini Türkiye'ye getiren Techem Enerji'nin Genel Müdürü Orhan Altun, merkezi sistemle ısınan evlerde enerji bedelinin çok yüksek olduğunu ve evde bulunulmayan saatlerde sıcaklığı düşürerek tasarruf etme olanağı olmadığını anlattı.

Altun, pay ölçer cihazıyla kullanılmayan odalar için enerji bedeli ödenmeyeceğini ve yüzde 30'a varan tasarruf sağlanacağını kaydetti. Altun, mevcut binalarda herhangi bir tadilat ya da döşeme işlemi olmaksızın sistemin kurulabildiğini belirtti.

Yakıt tasarrufu
Ankara ve İstanbul başta olmak üzere sistemi uygulayan konutlarda sağlanan tasarrufa değinen Orhan Altun şunları söyledi:

"İstanbul Taksim'deki 15 dairelik bir binada pay ölçer sistemi kurulmadan önce kış boyunca toplam ısı gideri 22 bin YTL'ye ulaşırken, yeni sistemle bu bedel 17 bin YTL'ye kadar düştü.

Binadaki 15 daireden 9'u ödeyeceği yakıt giderinin altında ödeme yaptı."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.