Haberler

Topbaş: KİPTAŞ yapacağı konutların çatılarını bahçe yapacak

Tarih: 5 Haziran 2007 Kaynak: Dünya
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un sera etkisinden kurtulması için KİPTAŞ'ın bundan sonra yapacağı konutların çatılarını bahçe yapması için talimat verdiğini bildirdi.

Topbaş, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, uydulardan ve radar görüntülerinden yağmur bulutlarının İstanbul'a geldiğini tespit ettiklerini, ancak yağmur bırakmadan gittiklerini söyledi.

Bunun nedeninin İstanbul'daki sera etkisi olduğunu ifade eden Topbaş, "Havadaki karbondioksit sera etkisi yapıyor. Dünya standartlarının altında ama artarsa daha büyük tehlike. İstanbul'u sera etkisinden kurtarmak için KİPTAŞ'ın bundan sonra yapacağı konutların çatılarını bahçe yapması için talimat verdim" dedi.

Topbaş, bunun ilk uygulamasının Zeytinburnu Sümer Mahallesi'nde yapılacak deprem konutları ile Maltepe'de yapılacak konutlarda olacağını kaydetti.

Yapılacak konut sayısının 10 bin olduğunu belirten Topbaş, "İlk aşamada bu ciddi bir rakam. İzolasyon malzemeleri çok gelişti. Artık çatılarda yüzme havuzları yapılıyor. Toprak çok kıymetli. Birtakım hafifletici malzemelerle teraslar da bahçe haline getirilirse, müthiş bir İstanbul'u birlikte ortaya çıkarırız. Sera etkisini minimize etmek, saygılı yapılar yapmak konumundayız" diye konuştu.

Topbaş, vatandaşların da çatılarını bahçe şeklinde yapmalarını teşvik etmek amacıyla İmar Yönetmeliği'nde değişiklik yapacaklarını bildirdi.

Teras ve bahçelerin sulanması için yağmur sularının depolanmasını öneren Topbaş, artık tehlike çanlarının çaldığını, suya erişimden, yaşam alanlarının tehdidine kadar çevre kirliliğinden kaynaklanan birçok hastalığın ortaya çıktığını söyledi.

Topbaş, deniz suyundan içme ve kullanma suyu elde etmek için teklifler aldıklarını ve bu çalışmaların da yapıldığını belirtti.


Her şey ceza değil
İstanbul'u susuz bırakmayacaklarını, ama İstanbullu'nun da bir kentlinin davranış biçimlerini benimsemesi ve biraz daha suyu tasarruflu kullanması halinde bir problem kalmayacağını ifade eden Topbaş, bunu sağlamak için TEMA ile birlikte üst geçitlere bu konuda ilanlar koyacaklarını söyledi.

TEMA'nın bu konuda birkaç dakikalık küçük metrajlı film de hazırladığını belirten Topbaş, bu filmin hem televizyonlarda hem de sinemalarda yayınlanacağını kaydetti. Topbaş, şöyle konuştu:

"Musluğu şelale gibi kullanmak yerine dikkatli kullanmak, her zaman dokunduğumuz zaman suya erişebilmek önemli. Kısıntılara gittiğimiz takdirde haftada birkaç gün suyun akmadığını düşünün. Geçmişte olduğu gibi. Bunu İstanbullu yaşadı. Suyu bulamayacaksınız, birtakım bidonlarda depolarda hijyen olmayan şartlarda buna erişeceksiniz. Ama biz istiyoruz ki istediğiniz zaman musluğunuzda suya ulaşın, ama dikkatli kullanın. Bunu İstanbullular'da görmeye başladık. Her şey ceza değil. Kısıtlamalarla, ceza ile bu işi çözersiniz. O değil. Yaşam etkilenmesin ama dikkat edilsin."


Ekim sonuna kadar su sıkıntısı yok
Ekim ayı sonuna kadar İstanbul'da su sıkıntısı bulunmadığını dile getiren Topbaş, o zamana kadar tedariklerinin olduğunu, bu yıl sonunda da Melen Çayı'nın birinci etabının getirileceğini söyledi.

Topbaş, bu yıl kuraklığı atlattıkları takdirde gelecek yıl ve daha sonra rahatlayacaklarını ama gelecek kuşakları da düşünmek zorunda oldukları için tedbirlerini alacaklarını ifade etti.

Herkesin doğal gazdan, elektriğe tüm enerji kullanımında tasarruf etmesi gerektiğini, dünyada artık yenilenebilir enerji kaynaklarının tercih edildiğini anlatan Toplaş, İstanbul'un da bu tür enerji kaynaklarını kullanması gerektiğini kaydetti.

Topbaş, otobüslerin yüzde 2'sini biyodizele sokacak bir çalışma yaptıklarını, bu konuda yetkilerin oluşmakta olduğunu söyledi.

Daha ileri ki safhada ise İstanbul'u gelecekte karbon enerjisi merkezi yapmayı hedeflediklerini belirten Topbaş, kentin hem güneş hem de Karadeniz'e kıyısı bulunması nedeniyle bu konuda şanslı olduğunu kaydetti.

Topbaş, bu çalışmanın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin şirketlerinden Enerji A.Ş. tarafından yürütüldüğünü bildirdi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.