Haberler

Meclis'ten son kıyak kaçak villalara af

Tarih: 5 Haziran 2007 Kaynak: Birgün
Orman arazilerine, su kaynaklarına, yeşil alanalara bina yapanlar yine amaçlarına ulaştı. "Nasıl olsa bir gün af çıkar" diye doğayı kadedenler kuş seslerinin arasında göl ve su havzasının kenarında yasa ve kural tanımaksızın yaptırdığı kaçak binada keyif içinde oturacak. Olan yine vergisini veren, yasaya düzenli uyan halka oluyor. Şimdi halktan toplanan vergilerle kaçzak binaların olduğu yerlere alt yapı hizmeti götürülecek. Yollar yapılacak. Sonuç : Yapanın yanına kâr kalacak.

IMF İstedi Onlar Çıkardı
Meclis dün tatile çıkmadan yine toplandı. Çok önemli yasaları ele alacağı beklenirken hükümet yangından mal kaçırır gibi mera kanununda düzenlemeyi öngörün bir yasa teklifini jet hızıyla görüşüp karara bağladı. Böylece, meralarda yapılmış kaçak villalara af getirilmiş oldu. TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, yeni düzenlemeye tepki gösterdi, bunun doğal hayatı yok edici bir adım olduğunu bildirdi. TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı Ali Fahri Özten, Meclis'in kabul ettiği kanunun af niteliğinde olduğunu bildirdi. Özten, kanunla, meralarda yapılmış kaçak villalara af getirildiğini belirtti ve düzenlemenin doğal hayatı yok edici bir adım olduğunu vurguladı. Özten şunları söyledi:

Bilimsel Temeli Yok
"Yapılan kanun değişikliğinin hiçbir bilimsel temeli yoktur. IMF politikaları doğrultusunda hareket edilmiştir. İnsanların yaşam alanları betonlaştırılarak parası olanlara pazarlanmak istenmektedir. 1980 yılından bu yana uygulanan neolibe-ral politikalarla topraklarımız modern toprak ağalarına satılıyor."

Özten 'Sessiz sedasız kabul edilen 'mera, yaylak ve kışlaklara' ilişkin düzenleme, çok açık bir şekilde yaylaklarımızda kaçak yapılaşmanın önünü açan, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan arazilerin süre aşımı ile özel mülkiyete geçirilmesini sağlayan ve imar hükümlerine aykırı bir şekilde gerçekleştirilen yapılara imar affı getirmektedir. Bu suretle mera ve yaylaklarda yapılan ve davalık olan her türlü kaçak yapılar, az bir bedelle arazisi ile birlikte yasal bir konuma getirilecektir.

Siyasal iktidar hem IMF'in istekleri doğrultusunda kır hayatını yok etmekte olan bir dizi politikaları hayata geçirmekte, köy halkını geleceğe dair bir belirsizliğe sürükleyerek göç etmelerine neden olmakta, hem de bu yaşam alanlarını betonlaştırıp parası olana pazarlayacak düzenlemeleri hayata geçirmeye çalışmaktadır. Halbuki toprak, tüm insanların yaşamak için olmazsa olmazı bir yaşam alanıdır.' dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.