Haberler

Hanlar Bölgesi Gezisi

Tarih: 5 Haziran 2007 Yazan: Etem Özkul


Hanlar Bölgesi Gezisi, üç farklı üniversiteden öğrencilerin katılımıyla, Beykent Üniversitesi akademisyenlerinden Yılmaz Kuyumcu’nun önderliğinde gerçekleştirildi. Hanlar Bölgesi Gezisi’nin buluşma noktası Çemberlitaş’tı. Orada Atik Ali Paşa Camisi’nin planı hakkında bilgi edinildi. Gezinin sonraki durağı ise Vezir Han’dı. Ardından sırasıyla Gümüş Bedesten, Nuru Osmaniye Camisi, Nuru Osmaniye Kütüphanesi, Kürkçü Han, Mahmut Paşa Türbesi, Hanları, Hamamı, Tahtakale Hamamı, Yeni Cami, Kapalı Çarşı ve Mısır Çarşısı gezildi.

Nuru Osmaniye Camisi’nin; yapımına Mustafa Ağa tarafından 1. Mahmut zamanında başlandığını ve II. Osman zamanında bitmiş bir cami olduğunu anlatan Yılmaz Kuyumcu, caminin avlusundaki kütüphaneden bahsetti. Kütüphane önünde, caminin Türk Barok dönemi izlerinden ve dört barok döneminin farklılıklarından konuşuldu.

Kapalı Çarşı’ya gelindiğinde, Yılmaz Kuyumcu Kapalı Çarşı’nın İstanbul’un eski çarşısı olduğunu, zaman zaman depremlerden ve yangınlardan hasar gördüğünü, fakat yeniden onarıldığını anlattı. Kapalı Çarşı’dan çıkılıp kısa bir molanın ardından Küçük Han’a gidildi. Küçük Han’ın tarihinin çok eskilere dayandığını ve 550 yıllık bir geçmişinin olduğunu anlatan Yılmaz Kuyumcu, bu handa deri ile ilgili işlemler yapıldığı için şehrin dışında kaldığını söyledi.

Küçük Han’dan sonraki ziyaret yeri Osmanlı’nın en büyük hamamı olarak kabul edilen Tahtakale Hamamı’ydı. Mahmut Paşa Hamamı ile aynı tarihte yapılmasına karşın Mahmut Paşa Hamamı’ndan daha büyük olan Tahtakale Hamamı’nın eski haliyle muhafaza edilmemiş olduğu görüldü.

Tahtakale Hamamı’nın ardından gezilen Atik Ali Paşa Camisi, 1496 yılında Osmanlı Sadrazamı Hadım Atik Ali Paşa tarafından yaptırılmış. Tarih boyunca, cami; Eski Ali Paşa Camisi, Çemberlitaş Camisi, Dikilitaş Camisi, Vezirhanı Camisi ve Sandıkçılar Camisi gibi isimlerle anılmış. Atik Ali Paşa Camisi’nin kesme küfeli taştan yapıldığını söyleyen Yılmaz Kuyumcu, caminin ters T planlı olmasına dikkat çekti.

Bir sonraki durak Yeni Cami’ydi. Yapımına 1597 yılında başlanan caminin, III. Murat'ın eşi Safiye Sultan tarafından yaptırıldığını anlatan Kuyumcu, Yeni Cami’nin kendine has bir diğer özelliğinin de kubbelerinin piramidi andırır bir şekilde yükselmesi olduğunu belirtti.



Hanlar Bölgesi’nin 1500 yıllık geçmişine yapılan bu yolculuk, geziye katılan öğrencilere, İstanbul’un tarihi ve mimari değerleri hakkında yepyeni bilgiler edinme fırsatı tanıması açısından önemli bir geziydi.
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.