Haberler

Siyasi Partilerin Kentsel Politikaları

Tarih: 6 Haziran 2007 Yazan: Aslı Canbal Özdemir, Derya Karadağ


Radikal gazetesinin 22 Mayıs’ta yayınlanan “Bakırköy'de seçim telaşı almış yürümüş” başlıklı haberinden esinlenerek, seçim öncesi parti programlarında mimarlık ve kent kavramının ne kadar yer tuttuğunu, mimari ve kentsel politikalarının nasıl olduğunu gözlemlemek üzere Ankara’da parti genel merkezlerini ziyaret ettik. Randevusuz gerçekleşen bu ziyaretlerimiz sırasında parti binalarını ve ait oldukları partinin siyasal kimlikleriyle ilişki derecelerini gözlemleme şansımız oldu.

Seçime katılacak olan partilerden bir kısmı iş hanlarına ve apartman dairelerine konumlanırken bazıları siyasal kimlikleri hakkında ipuçları veren bir mimariye sahip ve tamamı kendilerine olan ait binalarda çalışmalarına devam ediyor. Arkitera Forum’da da sıklıkla eleştirilere maruz kalan bu binalar, farklı bir bakış açısıyla bakıldığında belki de hizmet ettikleri amaçlar için uygun etkiyi yaratıyorlar.

MHP Binası “Otağ”dan esinlenilerek tasarlandı
Ankara’da ilk durağımız Balgat’taki MHP binası oldu. MHP’nin internet sitesinde binanın tanıtımı için hazırlanan bir videoda temeli 4 Nisan 2000’de atılan binaya “otağ” şeklinde yaklaşıldığını görüyoruz.

İnternet sitesinden izlenebilen tanıtım videosunda ise bina şu şekilde tanıtılıyor; “...Modern mimarinin milli motiflerle zenginleştirildiği bu binada ilk bakışta birbirinden farklı yüksekliklerde üç ana blok bulunmaktadır. Yarım daire biçimindeki bu üç ana blok MHP’nin üç hilalini simgelemektedir. 28 kat yüksekliğinde, 2 kule ve M, H, P adları verilen en yükseği 15 katlı üç ayrı bloktan oluşan bina Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp tarafından akıllı bina teknolojsinde tasarlanmış ve aynı teknolojiyle inşa edilmiştir. 3.889 m² taban alanı olan binanın kapalı alanı 29.000 m²’dir... Binanın dekorasyon konseptinde genelde sade bir yaklaşım hakimdir. Bir parti genel merkezi fonksiyonun yanı sıra temsiliyeti ve simgesel ögelerin kullanımı ön plandadır. Selçuklu mimarisinden etkilenilerek hazırlanmış bir kapıdan girilen binanın zemin katı kafeterya, bekleme salonu ve sergi salonu olarak düzenlenmiştir. 9, 12 ve 15 katlı M, H ve P blokları ise ofis odalarından oluşmaktadır. Binada ses, ışık ve görüntü teknolojilerindeki son sistemlerle donatılmış 700 kişilik çok amaçlı konferans ve gösteri salonu ve 90 kişilik basın toplantı salonu bulunmaktadır... Bina MHP Genel Merkezi özelliğiyle parti çalışmalarında rol alan, yan ve alt unsurları da aynı çatı altında toplamaktadır... Türk Milliyetçileri, yeni otağımız hayırlı olsun!”

Binanın modernize mukarnas motifli kapısından girerek detaylı bir güvenlik aramasından geçtikten sonra danışma tarafından konuyla ilgili bir görevliye yönlendirildik. Görevli, parti programının henüz baskı aşamasında olduğunu, fakat internetten indirilebileceğini söyledi.

MHP’nin internet sayfalarından da ulaşılabilecek olan Parti Programı’nda kent ve çevre politikaları, “artan altyapı ihtiyaçlarının çağdaş normlarda karşılanması”, “çarpık şehirleşmenin önlenmesi için planlı sosyal konut üretimi”, “kültürel yozlaşmaya yol açmayacak kent ve kentlilik”, “depreme dayanıklı konut üretimi”, “doğal, tarihî ve kültürel değerleri korunmuş bir Türkiye”, “çevre duyarlılığı gelişmiş bir toplum” başlıkları altında toplanmış.



AKP’nin yeni binasında Selçuklu mimarisinin etkileri
AKP’nin Balgat’taki mevcut genel merkez binasının cephesinde Recep Tayyip Erdoğan’ın portresi ve parti amblemi bulunuyordu. Burada da detaylı bir aramadan geçerek, 10-12 çalışanın bulunduğu, açık ofis sisteminde düzenlenmiş olan AK Parti İletişim Merkezi’ne yönlendirildik. Buradaki görevli, özellikle kent politikaları ile ilgili bir çalışmalarının bulunmadığını belirtirken, konuyu internetten araştırıp araştırmadığımızı sordu. İnternetten mimarlık alanıyla ilgili, mühendis ya da mimar bir vekil ismi bulunarak konuyla ilgili görüşülebileceğini, kendisinin bize bir isim veremeyeceğini söyledi.

AK Parti’nin yeni genel merkez binası ise parti genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Yıldız biçiminde gözüken motifler Selçuklu mimarisini temsil ediyor. Ankara'da Selçuklu mimarisini temsil eden bir eser yoktu. Anadolu'da farklı illerde var. Başkent de böylece, Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyan bir esere kavuştu" diye tanımlamıştı. Kent politikaları ve parti binaları ile ilgili araştırmalarımız esnasında, AKP yeni binasına taşınmamış olduğundan dolayı binanın iç mekanlarını görme fırsatımız olmadı.

AKP’nin internet sitesinden ulaşılabilen Parti Programı’nda, iç göçün kentleşme ve konut meselesinde büyük bir engel teşkil ettiği belirtilirken gecekondu bölgesinde yaşayanlara daha ucuz konut sağlanacağı ile ilgili planlar bulunuyor. Programın tamamı, Arkitera Gündem’den okunabilir.

“20.000 can ve 25 milyar Dolar para kaybettiren depremlerden 7 yıl sonra 'laf çok aksiyon yok'tur.”
Ankara Balgat’ta yer alan DP binasında öğleden önce DYP tabelası dururken, öğleden sonra bunun yerini DP tabelası aldı. Hemen yanındaki alanda benzinlik, fast food restoranı ve bir market olan parti binasının cephesinde DYP’nin sembolü olan kıratın resmi bulunuyor. Girişteki danışmadan yönlendirildiğimiz yetkili, kent politikalarını öğrenmek için Ankara’daki genel merkezi ziyaret etmemizin gereksiz olduğunu, kentleşme ve mimarlık konularıyla, İstanbul’dan Ahmet Vefik Alp’ın ilgilendiğini söyledi.

Ahmet Vefik Alp’in Arkitera Mimarlık Merkezi’ne göndermiş olduğu iki basın bülteninde, Tüpgeçiş sistemine eleştiri getirilirken, teknolojinin ön planda tutulması gerekliliğinden ve yeterli araştırma yapılmadan başlanan büyük projelerin sonuçlarının başarısız olma riski taşıdığından bahsediliyor. Depremi ciddiye aldıklarının altını çizen Alp, 17 Ağustos’tan sonra 7 yıl geçmesine rağmen hiçbir önlem alınmamış olduğunu belirtiyor.



Yeni Kentsel Politikaların Üretilmesi
Söğütözü’nde bulunan CHP Genel Merkez Binası, Kadri Atabaş tarafından tasarlandı. Bina, bahçe, otopark ve giriş kapısının karşısında uzanan küçük bir meydana sahip. Meydandan merdivenler ile çıkılarak, girişteki güvenlik ve danışmaya ulaşılıyor. Burada danışmadan kimlik karşılığında ziyaretçi kartı alınarak, kapsamlı bir güvenlikten geçildikten sonra lobiye ulaşılıyor. Lobide, duvarlarda kırmızı ve siyah renklerde seramik ile “yapılmış altı ok” çalışması ve Atatürk portresi dikkat çekiyordu. Sol tarafta ise geniş bir buluşma mekanı ve kafeterya yer alıyordu. Seçim nedeniyle oluşan yoğunluk nedeniyle asansörlerin önünde kuyruklar oluşmuştu. Asansör içerisinde, ziyaretçi kartımızı okutarak halkla ilişkiler biriminin olduğu kata çıktık. Geniş koridorların köşelerinde, tanınmış bir yerli firmaya ait modern tarzda mobilyalar ile döşenmiş dinlenme köşeleri vardı.

Halkla ilişkiler birimi yetkilileri, binanın oldukça rahat bir kullanıma sahip olduğunun ve yarışmayla projelendirildiğinin altını çizdi. CHP’nin internet sitesinden de ulaşılabilen Parti Programı’nda, kentleşmenin, bölgesel planlama ve çevre düzeni planları çerçevesinde, sağlıklı ve düzenli bir süreçte gerçekleşmesi, bu doğrultuda yeni kentsel politikalar üretilmesi ve kentleşme sürecinin, yerel yönetimlerin sorumluluğuna devredilmesi öngörülüyor.

“Ancak, kent yönetim anlayışı yine de öncelikle kentin ekonomik gerçeği üzerinde yapılanır.”
LDP’nin Cinnah Caddesi üzerindeki merkezinde kimse yoktu. Kapıda ise acil durumlarda aranmasını söyleyen bir not ve telefon numarası bulunuyordu. Eski bir az katlı iş hanının en üst katında yer alan parti merkezine üstü kapalı iç avluya bakan merdivenlerden çıkılarak ulaşılıyor. İş hanında birçok başka ofis de bulunuyor.

LDP’nin Parti Programı'nda, insanların öncelikle para kazanabildikleri yerde yaşamalarından dolayı kent denilen merkezde, her ne kadar ekonomik kurumların yanı sıra, bireyin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına da cevap veren imkanların gelişmesini sağlasa da yönetim anlayışının öncelikle kentin ekonomik gerçeği üzerinden yapılandığı belirtiliyor. 

“TKP, ekonomik politikaların kentler ile kırlar arasındaki ayrımları azaltma hedefi ile uyumlu olmasına dikkat eder.”
Kızılay Konur Sokak’ta yer alan TKP Genel Merkezi, eski bir yapının en üst katında yer alıyor. Bir alt katında ise Nazım Hikmet Kültür Evi’nin olduğu yapıda bizi karşılayan parti üyesi, kentleşme ile ilgili ayrı bir çalışmalarının olmadığını, programlarının ise erken seçimden dolayı henuz hazır olmadığını söyledi.

TKP’nin internet sitesinden ulaşılan parti programında, ekonomik politikalarının kentler ve kırlar arasındaki ayrımları azaltma hedefi ile uyumlu olmasına dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Ankara’da süren kentsel dönüşüm ve konut projeleri başarılı değil
Menekşe Sokak’taki HAKPAR, bir apartmanın üst katında yer alıyor. Burada bizi karşılayan görevli, parti üyelerinin geniş bir masa etrafında sohbet ettiği bir mekana yönlendirdi. Sorularımız karşısında parti programı ve tüzüğünü veren parti üyeleri, Ankara’da hızla süren kentsel dönüşüm ve konut projelerini başarısız bulduklarını belirttiler.

HAKPAR’ın Parti Programı’nda ülkemizin bir bölümünde çeşitli nedenler ile yıkılan ve boşaltılan köylerin yeniden inşası ve zarara uğrayanların zararlarının tanzim edilmesi öngörülüyor.

Katılımcı bir yerel yönetim, ekolojik yıkıma karşı yeni bir insan doğa ilişkisi, özgür ve yaratıcı bir kültürel ortam
Yine Menekşe Sokak’ta bir apartman dairesinde bulunan ÖDP’de, girişteki parti üyesinin yönlendirmesi ile görüştüğümüz İl Başkanı’ndan aldığımız parti programında, kentsel politikalar ile ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşılabiliyor.

ÖDP’nin Parti Programı’nda yerel ölçekteki yönetimlerin güçlendirilmesi ve demokratikleştirilmesi öngörülürken, kentsel ve kırsal alanların yönetiminde eko sistemlerin sosyal yaşamla birlikte düşünülmesi gerekliliğinin altı çiziliyor.

“Yabancıya toprak satışını serbest bırakan kanun kaldırılacaktır.”
İşçi Partisi’nin tamamen kendi birimlerini barındıran genel merkez binasında güvenlikten geçerek basın birimine yönlendirildik. Asansörde parti programı ve afişlerin taşınıyor olması seçim öncesi yoğunluğunun göstergesiydi. Basın birimindeki yetkili, parti programını vererek burada kentsel politikalarını bulabileceğimizi söyledi.

İP Parti Programı’nda yabancıya toprak satışını serbest bırakan kanunun kaldırılması, herkese, sağlıklı, güvenli, depreme dayanıklı ve uygarca yaşayabileceği bir konut sağlanması planlanıyor.

Altyapı Yatırımları’nda Özelleşme
Sıhhiye’den Genç Parti Binası’na ulaşmak üzere bindiğimiz taksici, gittiğimiz yeri öğrendiğinde, Ankara’daki tüm taksicilerin Genç Parti’ye oy vereceğini, bu konuda fikir birliğine vardıklarını söyledi. Bu kısa sohbetin ardından ulaştığımız Tandoğan’daki binanın önünde yoğun bir kalabalık göze çarpıyordu. Parti binasının cephesinde ve iç mekan duvarlarında genel başkan Cem Uzan’ın fotoğrafları dikkat çekiyordu. Girişin sağ tarafındaki bekleme salonunda yer alan deri koltuklarda oturan, dışarıdaki gibi yoğun bir kalabalık vardı. Danışmadan yönlendirildiğimiz İl Sekreteri, bize parti programını uzatırken, kendisinin de inşaatçı olduğunu belirtti. Mimar bir parti üyesinin hazırladığı çalışmada, depreme karşı çelik yapıların teşvik edilmesi ve bunun sonucunda da çelik yapı malzemesi sektöründe 4.500 kişiye iş sağlanması ile ilgili bir madde yer alıyor.

Genç Parti’nin Parti Programı’nda ise altyapı yatırımları ve yerel yönetimler ile ilgili maddeler yoğunluklu olarak yer alıyor.

   

Cami ile Parti Binası aynı avluyu paylaşıyor
Neredeyse kendisiyle yarışan boyutlardaki cami ile aynı avluyu paylaşan SP’de güvenlik ve danışmadan geçerek yönlendirildiğimiz yetkili, henüz parti programlarının baskıda olduğunu, baskıdan geldiğinde ise bize gönderebileceklerini söyledi.

Tamamı partiye ait olan az katlı yapıda, galeriye bağlı taş merdiveleri, kırmızı halı kaplama zemini ile sessizlik hakimdi.

Saadet Partisi’nin İnternet Sitesi’nden ulaşılabilen parti progamında ise kent ile ilgili özelleşmiş bir başlık bulunmuyor.

Parti merkezlerine yapılan ziyaretlerimiz sonucunda, genellikle partilerin kent politikaları ile ilgili özel bir planlama içerisinde olmadıklarını, bu politikaların parti programlarının bazılarında ayrıntılı bir şekilde yer alırken bazılarında ise sadece bir iki madde ile geçiştirilmiş olduğunu görüyoruz.

Özel olarak parti için inşa edilmiş parti genel merkez binaları, siyasi kimliklerini yansıtacak unsurlar barındırırken, pek çok partinin merkezi, kent merkezinde bir apartman dairesinde ya da iş merkezinde yer alıyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.