Haberler

354 bin 88 kişi mortgage'a geçti

Tarih: 8 Haziran 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Kadife Şahin
10 bankadan alınan bilgiye göre, toplam 354 bin 88 kişi mortgage'a dahil oldu. Buna göre mortgage'tan önce konut kredisi kullananlardan yüzde 71'inin yeni sisteme geçtiği kesinleşti.

Son üç yılda vergisel yasal düzenleme beklentisiyle konut kredilerinde talep patlamasına yol açan mortgage'a geçiş süresi, 6 Haziran itibariyle sona erdi.

Bu yıl 24 milyar YTL'lik hacme ulaşan konut kredisi piyasasında önemli paya sahip 10 bankadan alınan bilgiye göre; Tüketici Kanunu'ndan yeni sisteme (Konut Finansmanı Kanunu) geçen müşteri sayısı 354 bin 88 kişi oldu.

Şubelerden alınacak bilgilerle kesin rakamların önümüzdeki hafta ortaya çıkacağını belirten bankacılar, sektörde toplam 500 bin konut kredisi müşterisi bulunduğunu bildirdi.

Bu rakama göre, konut kredisi kullananlardan yüzde 71'inin mortgage sistemine dahil olduğu kesinleşti. Diğer bankalardan gelen verilere göre, bu oranın yüzde 90'ları aşması bekleniyor. Bankacılar, tüketicilerin büyük ölçüde mortgage'a geçmesinde, faiz üzerinden alınan yüzde 5'lik banka ve sigorta muameleleri vergisindeki (BSMV) muafiyetinin büyük etkisi olduğunu belirtiyor.

Banka sorumluluğu 1 yıl
Hafta başında mortgage sistemine geçmek istemeyen müşterilerin yüzde 2 civarında olduğunu belirten bankacılar, son güne yaklaşırken oranın yüzde 10'lara yaklaşmasını tüketicinin işini son güne bırakmasına bağladı.

Eski sistemde bir projeden alınan konut için kullanılan bağlı kredilerde müteahhit ve banka kullandırılan kredi tutarına bağlı olmadan konutun ayıplı çıkmasından 5 yıl süreyle sorumlu tutuluyordu. Yeni sistemde ise banka verdiği kredinin tutarı kadar 1 yıl süreyle sorumlu olacak. Ancak müteahhidin konutun tamamı için sorumluluğu 5 yıl olacak. Konut kredisi müşterisi, mortgage yasasından önce kullanılan kredinin erken ödenmesi gündeme geldiğinde hiçbir şekilde yüzde 2 olan erken ödeme ücretini ödemeyecek.

Tüketici yeni sisteme geçse de geçmese de eski sözleşmelerde aleyhine faiz, vade ve diğer konularda deşiklik yapılamayacak.

Uzman görüşleri
Ömer Çelebi - İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü:
"Yüzde 95 geçiş oldu. BSMV vergisinin alınmaması tüketicinin yararına. Bankalar bir yıl süreyle ayıplı maldan sorumlu tutuluyor ancak müteahhidin sorumluluğu 5 yıl süresince devam ediyor. Yasada erken kapamada yüzde 2'lik ceza yok."

Cem Muratoğlu - Akbank Bireysel Bankacılık Pazarlama Bölüm Başkanı:
"Müşterilerimizin büyük bölümü normal konut kredilerinden mortgage sistemine geçtiler. Sistem müşterileri yüzde 5 oranındaki BSMV'den kurtarıyor. Kredilerin yüzde 2 erken kapama ücretinden muaf olması yasaya geçmek isteyenler için bir avantaj."

Ali Fuat Erbil - Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı:
"Sektörde ve bankamızda büyük bir oranda yeni sisteme geçiş oldu. Çünkü çok az da olsa parasal avantajlar var. Müşterilerin büyük çoğunluğu ileride doğabilecek vergi avantajlarından sisteme katılarak yararlanmak istiyorlar."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.