Haberler

Trafik kapatılıp, İstiklal Caddesi, Karaköy’e uzanacak

Tarih: 8 Haziran 2007 Kaynak: Hürriyet
İstiklal Caddesi’nin trafiğe kapatılmasıyla başlayan trend, cadde ve çevresini İstanbul’un aranan eğlence mekanı haline getirdi. Beyoğlu Belediyesi, İstiklal Caddesi’ndeki uygulamayı geçtiğimiz yıllarda Talimhane’de de uyguladı. Şimdi sırada Tünel’den Karaköy’e kadar inen hattın da trafiğe kapatılması var. Böylece Taksim Talimhane’den Karaköy’e kadar tarihi binalar, eğlence mekanları ve birbirinden farklı mağazalar arasında gezinerek, kentin dokusu yakalanabilecek.

Beyoğlu Belediyesi Talimhane Caddesi’ni trafiğe kapatarak başlattığı kentsel dönüşüm rehabilitasyonunu Karaköy’e kadar uzattı. İstiklal Caddesi’ndeki canlılığı önce Talimhane’ye şimdi de Tünel’e taşıdıklarını belirten Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Galata Meydanı’ndan Karaköy’e inen yoldaki genişletme ve yayalaştırma çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı. Geceyarısına kadar açık kalacak mekanları destekleyen Demircan, Beyoğlu Hattı olarak belirlenen bölgedeki dükkanların rehabilite çalışmalarına da ücretsiz mimari destek sağladıklarını söyledi.

Beyoğlu Belediyesi 150’nci yılını rehabilitasyonu biten Balık Pazarı’ndaki açılışı şenliğe dönüştürdü. Beyoğlu’nun anısına, tarihine uygun çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Ahmet Misbah Demircan, Talimhane rehabilitasyonuyla uygulamaya başlattığı Beyoğlu Hattı projesi hakkında şunları söyledi:

"İstanbul’un ilk yerleşim alanlarından biri olan Talimhane’yi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle başlattığımız projelerle araç trafiğine kapattık. Toplam beş caddeyi kapsayan 25 bin metrekare alanda yol yapımı ve ışıklandırma çalışmaları yapıldı. Bölgede bulunan yaklaşık 40 otel yenilendi ve Talimhane pırıl pırıl görünümüyle bir turizm ve kültür merkezi olarak yeni yatırımcıların gözdesi oldu. Bu Beyoğlu Hattı projesinin hayata geçmesi için atılan bir adımdı."

Galata’daki 3 Sokak Trafiğe Kapandı
Beyoğlu’nda merkez olarak belirledikleri bölgeleri rehabilite ederek vatandaşların daha rahat kullanabileceği kaliteli mekanlar haline getirmeye çalıştıklarını söyleyen Demircan, "Talimhane’nin Ardından Balık Pazarı projesi geldi. Kasımpaşa Kızılay Meydanı, Hasköy Kalaycıbahçe Meydanı, Bankalar Caddesi projeleriyle devam etti" dedi.

"Şimdi de sürdürdüğümüz Galata Meydanı projesi var" diye konuşan Demircan, şu açıklamayı yaptı: "Üç sokağı trafiğe kapatıp, küçük olan meydanı büyüttük. Ara sokakların düzenlemeleri yapılıyor. Kuleye giden sokaklardaki boyasız binaların boyanmasına kampanyalar yaparak destek oluyoruz. Galata Kulesi’ne açılan sokaklar üzerine otomobiller park edemeyecek. Kulenin tam karşısında en az 300 otomobilin park edebileceği özel bir otopark projesi de hazır. Galata Meydanı’na açılan iki önemli caddeden, Küçükhendek Caddesi’ndeki elektrik ve doğalgaz altyapı çalışmaları da bitti. Eskiden Galatasaray Meydanı’na kadar yürüyerek gelen ve oradan geri dönen insanlar bugün Tünel Meydanı’na kadar yürüyüp dönüyorlar. O arada kullanılmayan cadde üzerindeki alana, çok güzel, kaliteli işletmeler açıldı."

Açık Mekanları Destekliyoruz
Demircan, Talimhane’den başlayan dönüşüme verilen hızlı ivmenin süreç içinde İstiklal Caddesi’ni Galatasaray Meydanı’na uzattığını söyleyerek, "Şimdi Tünel üzerinden Galata Meydanı’na, buradan Karaköy’e uzayacak" dedi.

Tersane Caddesi’ndeki binaların rehabilitasyon çalışmalarına da özel destekler verdiklerini kaydeden Demircan konuşmasına şöyle devam etti: " Gece saat 12.00’ye 01.00’e kadar çalışmalarını istiyoruz. Amacımız kişinin, Beyoğlu’nun bir ucundan diğer ucuna buranın havasını soluyarak yürümesi. Her gidilen mekanda farklılığı hissedecek bir hat oluşturmak istiyoruz. Tabii, bu hat üzerinde dükkanların iyileşmesini sağlamak ve böylelikle Beyoğlu’nun potansiyelini geliştirmek için de destek veriyoruz."

Balık pazarı sembolümüz olacak
150’nci yıllarında eskiyi yakalayıp ihya etme heyecanlarının olduğunu da kaydeden Demircan, "Bunun en açık örneği tarihi bir kimliği olan Balık Pazarı. Beyoğlu’nun güzelleşmesi için iki yöntem uygulanıyor. Bunlardan biri Balık Pazarı’nda olduğu gibi, mevcut bina stoğunun estetik kaygılarla rehabilite edilmesi" diye konuştu. Balık Pazarı’nın Beyoğlu’ndaki çalışmaların sembolü olabilecek bir mekan olduğunu belirten Demircan, "Diğer yöntem ise Tarlabaşı’nda olduğu gibi kent dokularını yenileme kanunu çerçevesinde sürdürülen çöküntülüğü ortadan kaldırıp, altyapı oluşturacak inşaata dayalı restorasyon çalışmaları. Tüm meydanlarımızda Talimhane’de olduğu gibi mevcutu güzelleştirme çalışmaları sürüyor" dedi.

7 bin binadan kendini iyileştirmesini istedik
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "3 yıldır Beyoğlu’nda 7 bin binaya ’Kendini iyileştir’ dedik" diye konuşarak, 3 binin buna cevap verdiğini kaydetti. Demircan şöyle konuştu: "İyileştirmeden kasıt, tentesinin, tabelasının değiştirilmesi, bina iç ve dış restorasyonun yapılması. Üç bin binanın değişimiyle Beyoğlu’ndaki değişim ortada. Emlak değerleri arttı. Kullanıcıların profilleri yükseldi. Beyoğlu’nda bir değişim var. Ben belli bir amaç doğrultusunda sistematik olarak bu değişimi yönetiyorum.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.