Haberler

Yılın en 'çılgın' projesi!

Tarih: 8 Haziran 2007 Kaynak: Radikal
Manisalıların yediği meyvelerin çekirdekleri, yamaç paraşütçülerince Spil Dağı'na serpilecek. Hedef 1 milyon ağaç...

Manisalılar 1920'li yıllarda Manisa Tarzanı'nın oluşturduğu çevre mucizesine tanık olmuşlardı. Sıra Manisa Hezarfenlerinde. Kent halkı, yaz boyu yedikleri şeftali, kayısı, erik gibi meyvelerin çekirdeklerini toplayacak. Gölgede kurutulan çekirdekler, sonbahar geldiğinde Spil Dağı'ndan yamaç paraşütüyle atlayan Manisa Havacılık Topluluğu üyelerince doğaya saçılacak. Biraz çılgın gibi gözüken projede hedef, 10 yılda Spil eteklerinde ateşe dayanıklı türde 1 milyon meyve ağacı yeşertmek.

Spil'i atlayış noktası olarak kullanan Manisa Havacılık Topluluğu üyeleri, çekirdekleri saçmaya gönüllü olunca, TEMA Vakfı Manisa Temsilciliği, dağcılık grupları ve belediye tarafından 2007 yılının yerel 'Tarzan'ı seçilen Dr. Fahrettin Er'in destek verdiği 'Her Çekirdek Bir Ağaç' projesi için düğmeye basıldı. Belediye, muhtarlardan çekirdek toplama noktaları oluşturmalarını istedi.

Projeye bir destek geçen hafta Tarzan Çevre Festivali'ne katılan 'kar leoparı' lakaplı dağcı Nasuh Mahruki'den geldi. Projeyi 'benzersiz' bulan Mahruki, AB'den kredi sağlanabileceği görüşünde.

Tarzan efsanesi
Festival, bir tür 'derviş çevreci' olan Ahmet Bedevi'yi (Manisa Tarzanı) ölüm yıldönümünde anmak için düzenleniyor. 1923'te Manisa'ya çıkagelen Ahmet Bedevi, 1963 yılında ölene dek tam 40 yıl boyunca savaşta yakılıp yıkılmış tepelere ağaç ve çiçek dikmişti. Spil Dağı'nda bir kulübede yaşayan Ahmet Bedevi, bütün hayatını diktiği fidanların ve çiçeklerin bakımına adamıştı. Bugün Manisa'yı çevreleyen yemyeşil örtünün önemli bir bölümü, yaz-kış üzerinde sadece bir şortla dolaştığı için 'Manisa Tarzanı' diye anılan İstiklal Savaşı madalyalı Ahmet Bedevi'nin yadigârıdır.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.