Haberler

Mimar ve Eleştirmen Peter Blake 86 Yaşında Öldü

Tarih: 11 Haziran 2007 Kaynak: Metropolis Magazine Yazan: Jeffrey Head Çeviren: İrem Çağıl
Tasarımın zeki ve bilgili sesi sustu. Peter Blake geçtiğimiz aylarda Brandford, Connecticut’daki evinde, 86 yaşında öldü. Elliye yakın modern binayı tasarladığı ya da inşa ettiği halde, daha çok modern mimarinin ABD’deki gelişimi ve olgunlaşma süreci hakkındaki çalışmalarıyla tanınırdı. Mimarlık hakkında yüzlerce makalesi ve onlarca kitabı vardı ve I.M. Pei ve Frank Gehry’nin de aralarında bulunduğu 20. yüzyılın en önemli mimarları hakkında yazan ilk araştırmacılardan biriydi. Yazıları saygın Architectural Forum’un da içinde bulunduğu dönemin en önemli dergilerinde, ilki 1942’de olmak üzere yayınlandı. 1964’den 1972’ye kadar derginin baş editörü olarak çalıştı. Blake kendini bir gazeteci olarak değil, bir mimar ve yazar olarak görürdü.

Blake’in yazım tarzı onu diğerlerinden ayırır. Mimari görüşlerinde sıklıkla onun esprili kişiliğini yansıtan gayriresmi, kişisel bir ton vardır. 1978 yılında yayınlanan Form Follows Fiasco: Why Modern Architecture Hasn’t Worked? ( Biçim Fiyasko’dan Sonra Gelir: Modern Mimari Neden İşe Yaramadı?) isimli kitabında, “Mimarlık eleştirmenlerinin bir bina inşa etmeyi bilmelerinin, en fazla profesyonel kuş gözlemcilerinin yumurtlamayı bilmeleri kadar önemli olduğunu düşünüyorum, ama işe yarıyor” diye yazmıştı. Yorumlarıyla kendisini sadece mimarlara değil, alanın dışındaki kişilere de sevdirmiştir.

Mimarın en çok tanınan tamamlanmış projesi, 1955’de New York’daki Water Mill’de kendi ailesi için inşa ettiği “Pinwheel House” isimli yazlık evdir. Kariyeri boyunca ve bugüne kadar, evin tasarımı ve inşası hakkında sorularla karşılaşmıştır. Prefabrik bir ev olarak yapılma niyeti olmamasına karşın, birçoklarının neden öyle olduğunu düşündüğü açıkça görülmektedir. Blake’in tanımıyla, evin duvarları “tepedeki raylara yerleştirilmiş, dışarıya doğru açılabilen ve kapanabilen bir ahır kapısı” gibidir. Ayrıca, “evin herhangi bir yöne ya da manzaraya doğru ayarlanabileceğini” ileri sürmüştür. Yerel iklime göre ayarlanmış havalandırma elemanları bu küçük eve, dönüştürülebilir tasarımla uğraşan mimarlar için yol gösterici bir özellik katmıştır.

Blake’in emsalleri arasında sanatçılar ve diğer mimarlar vardır. Arkadaşı Jackson Pollock için 1949’da “Ideal Museum”u tasarlamıştır. Müzenin planında, Pollock’un resimlerini yansıtması için aynalı duvarlar vardı, ama bu proje inşa edilmedi. Bu yılın başlarında Blake New Canaan, Connecticut’daki ünlü Johnson arsasındaki “Cam Ev”in inşası esnasında, arkadaşı Philip Johnson’u ziyaret etmeyi de ihmal etmedi. Evin mutfak kontürlerini ve camlı dolaplarını tasarlayan Blake, çelik strüktürün üzerine çıkarak camların yerleştirilmesinden önce ne kadar esnediğini kontrol etmişti.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.