Haberler

Küresel ısınma, seçim beyannamelerine girdi

Tarih: 11 Haziran 2007 Kaynak: Zaman
Türkiye'de kuraklık ve su sıkıntısı ile kendini gösteren 'küresel ısınma' partilerin de gündemine girdi. 22 Temmuz seçimleri için hazırladıkları beyannamelerin son rötuşlarını yapan partiler, çevre konusunda bilim adamlarının çalışmalarına dayanan çözüm önerilerine yer veriyor.

AK Parti olumsuz etkilerin azaltılması için tüm ülkeleri ortak çaba göstermeye davet ederken, CHP, çevreyi bir formalite gören zihniyeti değiştirmeyi vaat ediyor. MHP ise orman, tarım, su yönetimi konusunda geniş ve kapsamlı tedbirler alınması, yaptırımlar getirilmesi gerektiğini savunuyor.

22 Temmuz seçimlerine iddialı giren AK Parti'nin seçim bildirgesinin 170 ve 175 arasındaki sayfaları çevreye ayrıldı. Ayrıca tarıma yer verilen bölümde de bu soruna değinildi. Küresel ısınmanın insan faaliyetlerinden kaynaklandığı belirtilerek, olumsuz etkilerin azaltılmasının ülkelerin ortak çabasını gerektirdiğinin altı çizildi. Türkiye için kötü bir senaryo çizilen bildirgede, "Bir Akdeniz ülkesi olan Türkiye, bozulan yağış rejimi ve azalan tarımsal üretim riskleri sebebiyle daha fazla olumsuz etkilenecek ülkeler arasında yer almaktadır." denildi. Seçimlere Demokratik Sol Parti (DSP) ile yaptığı işbirliği sonucu umutlu giren CHP ise seçim bildirgesinde önce 'Çevre Hakkı Programı'nı yayınladı. Her vatandaşın temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı anlatılırken, küresel ısınmaya karşı alınacak tedbirlere de yer veriyor. Genel Sekreter Yardımcısı Oğuz Oyan, partilerinin Türkiye'den başlamak üzere tüm dünya ülkelerini çevre sorunlarına birinci önceliği vermeye çağırdığını söylüyor. CHP'nin, doğaya ve tarihsel mirasa sahip çıkan 'Çevre Hakkı Programı' oluşturduğunu belirten Oyan, "Türkiye'de ormanları, meraları, su havzalarını rant uğruna talan ve tahrip etme anlayışını, çevresel etki değerlendirmelerini bir formalite olarak gören zihniyeti değiştireceğiz." diyor. Programın, seçim bildirgesine de geniş bir şekilde yansıyacağını aktarıyor. MHP, seçim öncesi konunun uzmanlarından oluşan heyetlere raporlar hazırlattı. Partinin tarım konusunda politikalarını oluşturan Erzurum milletvekili adayı ve Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Zeki Ertugay, küresel ısınmanın MHP'nin kısa bir sonra açıklayacağı seçim bildirgesinde önemli bir yer tutacağını ifade ediyor. Çevrenin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için kapsamlı bir çalışma yaptıklarını belirten Ertugay, sera etkisinin tabiatı tehdit eden büyük bir sorun olduğunu ifade ediyor. Ertugay, "Bu soruna karşı alınacak önlemler konusunda bilim adamlarının da yer aldığı çalışma grupları raporlar hazırladı. Seçim bildirgemizde orman, tarım, su yönetimi konusunda geniş ve kapsamlı tedbirler ve yaptırımlar yer alacak." ifadelerini kullanıyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.