Haberler

'Enstitü arsasına, fuar binası yaptılar' kavgası

Tarih: 11 Haziran 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Sadi Özdemir

İTO'nun 'enstitü yapma şartıyla' kiraladığı arsaya fuar binası yaptığına dair Milli Emlak'a yapılan ihbar ortalığı karıştırdı.

Milli Emlak yetkilileri, arsanın amaç dışı kullanıldığını tespit etse de eski İTO Başkanı Mehmet Yıldırım ile şimdiki İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, "Yasadışı bir durum yok, arsa amacına uygun kullanılıyor" dediler.

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) Milli Emlak'tan 49 yıllığına 'Dış ticaret enstitüsü yapma şartıyla' 1997'de kiraladığı Atatürk Hava Limanı yanındaki arsaya fuar binası yapıp, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi A.Ş.'ne (İDTM) fuar organizasyonları için kullandırdığı ve bu nedenle de arsayı amaç dışı kullandığı iddiası ortalığı karıştırdı. Olayın Milli Emlak'a yapılan ihbar sonucu ortaya çıktığı ve kurum elemanlarının arsanın ne amaçla kullanıldığını araştırılırken, İTO'nun arsayı satın almak için yeni bir başvuru yaptığı da bildirildi. Sözkonusu arsa üzerindeki 9 ve 10'uncu fuar hollerini inşa ettiren eski İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, "Ortada yasa dışı hiç bir şey yok. O arsa İTO'nun, eğitim, kültürel, sosyal ve idari ihtiyaçları için kiralanmıştır. Fuar binası yapılması ve fuar düzenlenmesi de bu genel amaçlara uygundur" dedi.

Kartele karşı yaptım:
Mehmet Yıldırım, sözkonusu arsaya 9 ve 10'uncu fuar hollerini inşaat etmesinin nedenlerini de şöyle açıkladı: "O dönemde, İstanbul'da iki fuar şirketi kartel oluşturmuştu. Bir tanesi CNR Fuarcılık, öteki de TÜYAP. Oda'mızın fuarcı üyelerinden 40-50 tanesi kendilerine iş yapacak alan ve imkan bırakılmadığını, soruna bir çare bulunması gerektiğini söylediler. Biz de fuarcılarla toplantılar düzenledik ve bir de komite kurduk. Bu çalışmalar sonucunda da fuarcılıktaki karteli kırmak ve diğer fuarcılara rekabet imkanı sağlamak için 6 ay geceli gündüzlü çalışıp bu holleri yaptık. Sonra da İDTM kanalıyla kiraya vermeye başladık. Bu alan için mutlaka dış ticaret enstitüsü yapılacak diye bir şart yok. Sosyal ve kültürel amaçlar için de eğitim için de kullanılabilir. Zaten daha sonra dış ticaret enstitüsünü İstanbul Ticaret Üniversitesi bünyesinde açtık."

Maliye'ye sorduk, sorun yok:
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş ise bu konuda İstanbul Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü'ne bir dilekçe ile durumu sorduklarını, gelen yanıtın, yasa dışı bir durumun olmadığını belirtir nitelikte olduğunu ileri sürdü. Yalçıntaş şöyle konuştu: "9 ve 10'uncu hollerin bulunduğu alanla ilgili kiralama konusundaki haberlerde eksik bilgiler var. Tahsis doğru ama biz ilgili kuruluşlara konuyu sormuşuz. Gelen yanıtta sakınca olduğuna dair bir ifade yok. Yapılan kanuna ve nizama uygun. Biliyorsunuz ki İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin sponsoru İTO'dur. Bu kurumumuzun eğitimle ilgili tüm ihtiyaçlarını İTO olarak karşılıyoruz. Orada da bir aksama bulunmuyor. Bize gelen yazıda aras için 'ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde' deniyor. Dolayısıyla sözleşmeye aykırı kullanım sözkonusu değil."

Dilekçe gitti inceleme başladı
İTO'nun fuar binası yaparak, İDTM'nin kullanımına tahsis ettiği arsanın 'amacına uygun kullanılmadığına dair tartışma' Milli Emlak'a yapılan bir ihbar üzerine başladı. Milli Emlak Dairesi Başkan Vekili Mustafa Ertaş imzasıyla CNR Holding'in avukatlarına gönderilen yazıda "Dış ticaret enstitüsü yapılmak üzere 04.06.1997 tarihinden itibaren 49 yıl süreyle İTO lehine irtifak hakkı tesis edilen taşınmaz mal hakkında verilen ilgi dilekçeniz incelenmiştir" deniliyor ve bu dilekçe üzerine tespit yapıldığı, İTO'ya da yazı yazıldığı belirtiliyor. CNR Fuarcılık'ın Milli Emlak Kontrolörleri Kurulu'na gönderdiği bir başka yazıda şu ifadeler yer alıyor: "Yazınızın hatalı bir bilgiye müsteniden hazırlandığı kanaatindeyiz; zira ilgi yazıda sözü edilen fuar alanları (Hall 9 ve Hall 10) CNR Fuarcılık A.Ş.'nin kullanımında değildir. Haricen haber aldığımıza göre mülkiyeti Hazine'ye ait olan bu taşınmaz üzerinde dış ticaret enstitüsü tesis edilmesi şartıyla İTO lehine irtifak hakkı tahsis edilmiştir. Her nasıl oldu ise İTO da bu suretle tasarrufuna geçirdiği bu taşınmazı ortakları arasında yer aldığı İDTM A.Ş'ne devretmiş ve bu suretle, Hazine malının amaç dışı kullanımını sağlamıştır."

Yıldırım: Bu işi herhalde Ceyda Hanım kurcalıyor
ESKİ İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, bu konudaki şikayeti muhtemelen CNR Fuarcılık'ın yaptığını tahmin ettiğini belirterek, "Şimdi İTO ile CNR Fuarcılık mahkemelik ve sorunlu ya o nedenle bu işleri her halde Ceyda Hanım kurcalıyor olabilir. İTO, Ceyda Erem'i ve CNR Fuarcılık'ı oradan çok daha önce çıkarabildi. Ne yazik ki İTO yönetimi, Ceyda Erem'e karşı davayısını yanlış açtı. Vaktiyle yönetimimiz Ceyda Erem'in şirketine tek bir hol kiralamıştır. Diğer bütün holler kendisine 'yap işlet devret' olarak verildi. Yapacak ve 5 yıl işletip devredecekti. Bu önemli ayrıntıyı İTO yönetimi atladı ve Ceyda Erem'i oradan çıkaramadı. O da İTO aleyhine olabilecek işlerle uğraşıyor" dedi.

Evet, amaç dışı kullanılıyor peşkeş yok, İTO almak istiyor
Milli Emlak Dairesi Başkan Vekili Mustafa Ertaş imzasıyla CNR Holding'in avukatlarına gönderilen yazıda şu bilgilere de yer verildi: "03.11.2006 tarihinde taşınmaz malın mahallinde yapılan tespitte irtifak hakkı amacı dışında İDTM tarafından 9-10 nolu fuar merkezi binası ve sahası olarak kullanılmaya devam edildiği belirlenmiştir.. İrtifak hakkı bedelleri hak lehtarı İTO tarafından düzenli olarak ödenmektedir. Kaldı ki taşınmazın devrinin (İDTM'ye) yapıldığına dair idaremiz dosyasında protokol, devir sözleşmesi, kira sözleşmesi v.b. belge henüz temin edilememiş olmakla birlikte kullanım, idaremiz bilgisi ve izni dışında gerçekleşmiştir. Dilekçenizde bahsedildiği gibi Hazine malının peşkeş çekilmesi, görevin kötüye kullanılması, kamunun zararına neden olunması, özel kişiye haksız kazanç sağlanması v.b. söz konusu değildir. İTO tarafından anılan taşınmaz malın 4916 sayılı kanunun 3/b maddesi gereceğince satılması (satın alınması) yönünde Bakanlığımıza talepte bulunulması üzerine de taşınmazın durumu ve belirtilen hususları içeren bilgi notu Bakanlıka iletilmiştir. Bakanlığımızın talimatına göre işlem yapılacaktır."

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.