Haberler

"Galata" ünlülerin yeni gözdesi

Tarih: 11 Haziran 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Mehmet Fırat Yeğen, Tuna Gürel
Galata, İstanbul’un en eski semtlerinden biri. Ortaköy ve Cihangir’den sonra çekim merkezi haline gelen semte, yazar-çizer ve sanatçıların özel bir ilgisi söz konusu. Ev fiyatları katlanırken tarihî dokunun canlanmasından eski ve yeni sakinler memnun görünüyor.

25 yıl önce Ortaköy’ü mesken tutan, 1990’larda Cihangir’e demir atan entelektüel kesimin yeni gözdesi Galata. Galata Kulesi ve çevresini edebiyatçı, müzisyen, mimar ve gazeteciler tercih ediyor. Fahiş fiyatlarla ev ve ofislerin satıldığı Cihangir’e parası yetmeyenler soluğu Galata’da alıyor. İtalyanların da bölgeye yoğun bir ilgisi söz konusu.

Gazeteci Yazgülü Aldoğan, uzun bir süredir Galata’da yaşıyor. İşadamı Faruk Eczacıbaşı, geçtiğimiz yıl Kuledibi’nde bir bina satın alarak Galata’ya hızlı bir giriş yaptı. Yazar Oral Çalışlar ile şair Haydar Ergülen de bu semtin sakinleri arasında. Karikatürist Salih Memecan’ın tarihî bölgede evi bulunuyor. Gazetecilerin de Galata’ya ilgisi gözlerden kaçmıyor. Behiç Ak, Neyyire Özkan, Necdet Açan, Ahsen Erdoğan, ressam İsmail Acar ve fotoğraf sanatçısı Arif Aşçı, Galata’da yaşıyor; modacı Bahar Korçan ve müzisyen Okay Temiz’in ise şimdilik atölyeleri var. Rock şarkıcısı Teoman ile ünlü yönetmen Ferzan Özpetek’in semtte mülkleri bulunuyor. Bölgedeki emlakçılar, şu sıralar Hürriyet Gazetesi Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök için de Galata’da uygun bir bina arıyor. Görünüşe bakılırsa Galata, yakın gelecekte ünlülerin mekanı Cihangir’in en büyük rakibi olacak.

Galata Kulesi ve çevresine bu yoğun ilginin en büyük sebeplerinden biri, Galataport projesi. Osmanlı döneminde daha çok bankerlerin ve yabancıların tercih ettiği Galata’nın çehresi 1960’lardan itibaren değişmeye başlamıştı. 80’lerde büyük göç alan Galata, 2000’lere kadar metruk bir görüntü veriyordu. Daha çok Taksim, Karaköy ve Eminönü’ne yakınlığı sebebiyle bekâr gençlerin tercih ettiği semtte, aile yaşantısı yok denecek kadar azdı. 1993’te sit alanı ilan edilen bölgede yeni yapılaşmaya izin verilmediği gibi eski binaların onarımı için de büyük paralar gerekiyordu. Entelektüeller ve zenginler, eski binaları alarak onarmaya başladı. Bu sayede birkaç yıl öncesine kadar metruk ve terk edilmiş görümlü binalar restore edildi. Apartmanlara aileler yerleşmeye başladı, apart oteller, kafeler açıldı. Beyoğlu Belediyesi’nin meydan düzenlemesi ve Galata’yı güzelleştirme projeleri de bu süreci hızlandırdı. Tabii ünlülerin Galata’ya yerleşmeye başlaması semtin konut fiyatlarını uçurmuş. Kuledibi’nde veya kuleye yakın manzaralı 2+1 dairelerin fiyatı 100 bin dolardan başlıyor, 1 milyon dolara yükseliyor. 4-5 katlı restorasyon gerektiren eski binalar ise 300.000-400.000 YTL’ye kadar alıcı bulabiliyor. Turyap, Galata’yı yatırım yapmak isteyenler için uygun bir seçenek olarak gösteriyor. Turyap’ın Galata ile ilgili verdiği bilgiler şöyle: “İstiklal Caddesi’nde fiyatlar tavan yaptı. Galata civarı yatırım yapmak isteyen orta ve küçük yatırımcı için önerdiğimiz lokasyon. Buradaki mevcut fiyatlar kesinlikle alım için çok uygun.” Kuledibi’nde faaliyet gösteren Özgür Emlak’ın sahibi Zekeriya Mankırcı, birkaç sene önce fiyatların oldukça düşük olduğunu söylüyor. Mankırcı’ya göre entelektüel kesimin buraya rağbet etmesi fiyatları yükseltmiş. Güney Restoran’ın sahibi Salih Güney (45) yaklaşık 40 yıldır bu tarihî semtte yaşıyor. Güney ailesi üç nesildir bu semtte esnaflık yapıyor.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan: Galata, İstanbul’un çekim merkezi oldu
Galata ve çevresine olan bu talebi bekliyorduk zaten. Talimhane'de başlayan iyileşme çalışmalarında İstiklal Caddesi, Balık Pazarı, Galatasaray ve Tünel Meydanı'ndan sonra Galata Meydanı'na indik. 3 tane sokağı trafiğe kapattık. Meydanı genişlettik, tarihî dokuya uygun kaplama yaparken yaya geçişine daha uygun düzenlemeler yaptık. Bunları yaparken aynı zamanda sanatçı gruplarıyla orada belli festivaller düzenledik. Kamuoyunu bilgilendirmeye, orayı bir çekim alanı haline getirmeye ve yaptığımız çalışmalarla Galata'ya yönelmek isteyen insanlara Galata'nın hazır olduğu imajını vermeye çalıştık. Bir duyarlılık oluşturdu. İnsanlar buraya yönelmeye başladı. Bu, aslında orada yaşayan halkla, sivil toplum örgütleriyle birlikte yürüttüğümüz bir projeydi.

Esnaf, Galata’ya uyum sağlayacak
Bir sistemi kaldırırken yerine neyi koyacağınızı, yolunu ve yöntemini oranın kullanıcılarına göstermeniz lazım. Bizim Galata’da yaptığımız çalışmalar ‘Orada ne olmalı?’ sorusunun cevabını vermiş oldu. Çalışmalarla birlikte oradaki insanları yönlendiriyoruz. Örneğin Talimhane’de yedek parçacılar vardı. Şimdi yok. Peki bu değişim nasıl oldu? Orada yedek parçacılık yapan insanlar gitti, yerine yenileri mi geldi? Hayır. Orada o işi yapanlar kendilerini dönüştürdüler. Ticarette önemli olan kâr etmektir. Eğer daha iyi şartlar sunuluyorsa aynı şahıstan farklı işler de görülebiliyor. Burada faaliyet gösteren insanlar da semtteki gelişmeyi görüp bu fırsatı değerlendirmek isteyeceklerdir.

Balat’ın geleceği parlak
Fatih’in tarihî semtlerinden Balat, Cihangir ve Galata kadar olmasa da İstanbul’un yeni çekim merkezlerinden biri. Balat, ‘Fener Balat Sahil Kesimi Yenileme Alanı’ projesi çerçevesinde yeni bir çehre kazanacak. Otuz ay sürmesi öngörülen ve yaklaşık 200 milyon dolarlık ihalede, yenilenecek alan, Ayvansaray’dan başlayarak Fener iskelesine kadar olan sahil bölgesini kapsıyor. Bölgede; 59 yapı adası, 909 adet parsel bulunuyor. Toplam 279 bin 345 metrekarelik bir alanı kapsayan bölgede ihale kapsamı, binalı ve binasız tüm taşınmazların 5366 sayılı Yenileme Yasası içeriğinde yeniden düzenlenmesi, rölöve, restorasyon, restitüsyon, yenileme alan projesi ve inşaat uygulamasını içeriyor. Türkiye’nin en önemli tarihî bölgelerinden olan bölge, Haliç Kültür Vadisi projesiyle yaşam alanı haline gelecek.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir: “Fener ve Balat farklı kültürden ve inançtan insanların huzur içinde yaşadığı bir yer. 1492’de İspanya’dan, o zulümden kaçan Yahudilerin ilk yerleştiği yer. Rumlar, Yahudiler ve Müslümanlar var. O döneme ait eserlerden nasıl huzur içinde yaşadıklarını görüyoruz. Bana Fatih Belediye Başkanı olarak düşen görev bu potansiyeli değerlendirmek. Buralarda tarihî eserler çok fazla. Dünya mirası listesinde. Balat’tan Eyüp’e giderken gördüğünüz yapılar 2-3 katlı metruk binalar. Geçmişte en hareketli yerler. 5366 No’lu yasa var, Yenileme Yasası. Eski kent alanlarının yeniden kullanılmasıyla ilgili bir yasa bu. Bu yasa çerçevesinde buralar tekrar oturulur hale geliyor yavaş yavaş. Buraya entelektüel kesimin gelmesi bizi son derece memnun eder. Şimdi Balat ve Fener bölgesinde bir çalışma var. AB ile birlikte yapılan bir restorasyon çalışması bu. Bu çalışmada AB’nin 50 milyon YTL’lik bir desteği var. Bu bölgeye şimdilerde bir rağbet var. Ancak yatırımı yapanlar yaklaşık 5 yıl önce yaptı.”

Yazgülü Aldoğan (Gazeteci): Havuzlu bir eve Galata’daki daireyi tercih ederim
17 yıldır burada çok az şey değişti. Kulenin etrafı biraz değişti. Bu değişimde benim de katkım oldu. Zamanında Nurettin Sözen’e gidip çok ağladım. Sayın Kadir Topbaş’tan da aynı hassasiyeti bekliyorum. Bölgede üretim yapan elektrikçiler var. Show dükkânları kalsın; ama üretenler buradan gitsin. Dünyanın her yerinde böyle büyük tarihî kentler içindeki en eski bölgeler en kıymetli ve eski bölgelerdir. Büyük bir site içinde, havuzlu, güvenlikli bir apartmanda oturmak istemem. Tarihîn içinde oturmak daha güzel. İstanbul’un en eski caddelerinden biri burası. Mahallemi ve evimi çok seviyorum. Güzel bir manzaram var.

İsmail Acar (Ressam): Tarihî yarımadaya Galata’dan bakmak güzel
Sekiz yıldır burada oturuyorum. Sivas’tan buraya geldim. İstanbul imajı bu tarihî yarımadadan ibaret gibi geliyor bana. Sarayburnu, Galata, Balat, Eyüp… Dolayısıyla İstanbul’da bu tarihî yarımadayı en güzel konumlanan ve gören yer Galata. Hem tarihî yarımadanın içindesiniz hem de her yeri görebiliyorsunuz. İstanbul’da yaşamanın özelliği de burada. O zamanlar burada uygun bir yer buldum, satın alabileceğim bir yer. Muhtar yardımcılığı bile yapıyorum. İtalyanlar, İngilizler, Romenler görebiliyorsunuz. Komşuluk yapıyorsunuz. Birden bir Romen düğünü çıkıveriyor karşınıza. İstanbul’un tadı burada.

Oral Çalışlar (Yazar): Cihangir pahalı geldi, Galata’dan ev aldım
”1999’da taşındım Galata’ya. İki sene Cihangir’de oturduk. Aslında biz Cihangir’den ev almak istiyorduk. Ancak Cihangir çok pahalı geldi. Galata’da bütçemize uygun bir ev bulduk. Bölge tarihî bakımdan çok güzel. İstanbul’un en güzel evleri belki burada. Venedik ve Cenevizlilerden kalma binalar var. Ancak her şey iyi gitmiyor, buralarda bulunan avizeciler dokuyu bozuyor. Demir eritmede siyanür kullanıyorlar. Bu da sağlık açısından ciddi problemler doğuruyor. Avizecilerin buradan taşınması lazım. Trafik düzenlemesi yok. Otopark yok. İşyerleri tarihî dokuyu zedeliyor. Bence burada fiyatların artmasının sebebi Galataport Projesi ve yabancıların buraya akın etmesi. Ama belirttiğim teknik aksaklıklardan ötürü tam da oturmuş bir semt değil.”

Sinan Çetin (Yönetmen): Cihangir’de değil de Bebek’te yaşamak isterdim
Adımın sanat camiası ve elit kesim arasında anılmasından hiç hoşlanmıyorum. Herhangi bir kalabalığa dahil edilmek istemem. Yeryüzünde herkese yer vardır. Entelektüellere de cahillere de, dinsizlere... Allah’ın herkese yeri var. O yüzden Cihangir’de değil, nerede olurlarsa, özgür olsunlar, bağımsız olsunlar, neşeli olsunlar. Cihangir’i tercih sebebim tamamen tesadüftür. Plato Film’i kurunca buraya yerleştim. O tesadüfün Bebek’te olmasını isterdim; ama Cihangir’de kaldım. Cihangir daha elektrikli bir yer. Bebek tatil yeri gibi çünkü. Cihangir işyeri gibi. Ben hep tatil moduyla yaşamak isterdim. Ne Galata ne de Balat taraflarından ev aldım. Hiçbir girişimde bulunmadım, denemedim, bunu düşünmüyorum da.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.