Haberler

Çevre ültimatomu

Tarih: 11 Haziran 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Murat Kazancı
TEMA gönüllüleri toprak, su ve enerjinin korunmasına yönelik önlemlerin yer aldığı bir dizi öneriyi siyasi partilere sunarak, seçim bildirgelerine almaları çağrısında bulundu. Kamuoyunun yüzde 62'sinin TEMA'nın çalışmalarının farkında olduğunu vurgulayan gönüllüler, "Önerilerimizi dikkate alan partiye oy verin" dediler.

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) gönüllüleri basın kuruluşlarını ve siyasi parti teşkilatlarını ziyaret ederek, 22 Temmuz seçimi öncesi hazırladıkları önerilerini sundu. Gönüllüler yaptıkları açıklamada, "Öneri ve taleplerimizi seçim bildirgenize alın. Çünkü toprak, su, enerji, tarım ve arazi planlamasına dair önerilerimize yer vermeyen programlar, 320 bin gönüllümüze ve kamuoyunun sesine kulak vermiyor. TEMA'yı dikkate almayan partilere oy vermeyin" dediler.

TEMA Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Çelik Kurtoğlu önderliğindeki bir grup da Hürriyet Gazetesi'ne geldi. Burada stand açan grup adına TEMA Fatih gönüllü sorumlusu Ümit Kılıç siyasi parti ve seçmenler için hazırladıkları 'TEMA Vakfı Çevre Manifestosu'nu okudu. Açıklamada, TBMM üyelerinin yasama döneminin son icraatı olarak meralarla ilgili aldığı kararın topraklarımıza yönelik tehdit boyutlarını ortaya koyduğu belirtilerek, şöyle denildi:

"Ülkemizde ve dünyada gıda ve su güvenliği tehlike altında. Her geçen gün bu tehlike büyüyor ve daha fazla insanı etkiliyor. Yiyecek gıda ve içecek su kalmadığında diğer bütün kaygılar anlamsız kalacak. TEMA Vakfı'nın 320 bin gönüllüsü ve TEMA Vakfı mesajlarının farkında olan kamuoyunun yüzde 62'si ile siyasi partilere sesleniyoruz. Ve taleplerimizin yerine getirilmesini istiyoruz. TEMA Vakfı'nın önerilerine bildirgelerine alan partilere oy verin."

TEMA'nın partilere önerileri
Enerji verimliliği sağlanmalı, fosil yakıtlara bağımlılık ortadan kaldırılmalı ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelinmelidir. Bu çerçevede Kyoto Protokolü en kısa zamanda imzalanarak ülkemizde sera gazı salımları güçlü bir yatırım ve değişim süreci içinde azaltılmalıdır.

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kununu çerçevesinde bütün Türkiye'nin arazi kullanım planlaması yapılmalı ve bütün üst planlar arazi kullanım planlaması üzerine inşa edilmelidir. Topraklarımızın yönetimi, Toprak-Su Genel Müdürlüğü yeniden teşkil edilmelidir.

Gıda güvenliğimizin sağlanması için toprak ve su koruma yöntemlerine ek olarak Tohumculuk Kanunu'nda çiftçimizin aleyhine olan hükümler düzeltilmeli, Biyogüvenlik Yasası çıkarılmalıdır.

Türkiye su fakiridir. Su varlığımız giderek azalmakta ve kirlenmektedir. Türkiye'nin acilen 'Su Çerçeve Yasası' çıkartılmalıdır. Su havzalarının planlaması yapılmalı, köyde ve kentte su tasarruflu kullanılmalı ve arıtımla geri kazanılmalı.

Verimli topraklarımızın, tarım arazilerinin, meralarımızın amaç dışı kullanımının engellenmesi ve korunması için her türlü tedbir alınmalı.

Ekmek ve suyun kıymetini bilin
TEMA gönüllüleri 14 gruba ayrılarak İstanbul'daki basın kuruluşlarını ve siyasi partilerin il teşkilatlarını ziyaret etti. TEMA Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Çelik Kurtoğlu ile TEMA'nın Fatih gönüllü sorumlusu Ümit Kılıç da bir grupla Hürriyet Gazetesi'ne geler küçük bir stand kurdu. TEMA'cılar standlarını ziyaret eden Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök'e ekmek ve su ikram ederek, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.