Haberler

Mimaride yeni anlayış 'yeşil mimarlık'

Tarih: 11 Haziran 2007 Kaynak: Hürriyet
Yapı-Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol, çevresel enerji kaynaklarından yararlanan, kendine yeterli binaların “yeşil (ekolojik) mimarlık örnekleri” olduğunu belirterek, “Yeşil mimarlığa hizmet eden türden yapılaşmaya gitmemiz gerekiyor” dedi.

Doğan Hasol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çevre sorunlarının giderek önem kazanması nedeniyle enerji tasarrufuna duyarlı, etkin yalıtımlı, güneş ışınlarından yararlanan, olabildiğince dönüştürülebilir malzeme kullanan “yeşil” veya “ekolojik” mimarlık denilen anlayışın gündeme geldiğini söyledi.

Rüzgar gücü, güneş ışıması, ve dönüştürme teknikleri gibi çevresel enerji kaynaklarından yararlanan, kendine yeterli binaların “yeşil mimarlık” örnekleri olduğunu ifade eden Hasol, “Yeşil mimarlığa hizmet eden türden yapılaşmaya gitmemiz gerekiyor. Bu, planlama ve binaların yönlenmelerinden, birbirleriyle olan ilişkilerini de dikkate alarak yerleştirilmesinden başlıyor” dedi.

Bina yapılırken, aydınlatmada ve ısınmada kullanılan elektrik enerjisini azaltmak için doğal ışıktan olabildiğince çok yararlanacak şekilde binayı yerleştirmek, ısı kaybını azaltmak için yalıtım yapmak gerektiğini vurgulayan Hasol, ısı tasarrufu yapılmadığında ısınmak için daha çok yakıt harcandığına işaret etti. Yakıt harcamanın iki türlü sıkıntıya yol açtığını dile getiren Hasol, şöyle devam etti:

“Birincisi bu yakıtı temin etmek zor, çoğu ithale dayalı. Isı yalıtımı yapmadığımız zaman bunları daha çok kullanıyoruz, daha çok yakıt harcıyoruz. İkincisi ise daha çok yakıt harcamak demek havaya daha çok karbondioksit salmak demek. Bu durumda karbondioksidin iklim değişmelerinde yaptığı küresel ısınmayı artırmış oluyoruz. Hem daha çok para veriyoruz, hem küresel ısınmaya yol açıyoruz.”

Hasol, ısı kaybının basit olarak “yalıtım yoluyla” azaltılabileceğini kaydetti.

Eğitimin önemi
Bu yapıların bilgiyle yapıldığını vurgulayan Hasol, “Planlamadan itibaren bilgiye ihtiyaç var. Yeşil eşittir ekoloji. Bilgiyle, bu anlayışla yapıları yaptığımız zaman yeşili katletmeyeceğiz. Ormanlarımızı yeşil alanlarımızı koruyacağız” dedi.

Türkiye'de yeşil mimarlığa örnek bina olup olmadığı sorusu üzerine Hasol, “Henüz yok. Bir iki deneme yapısı var. 'Sıfır enerji' gibi, yani tüketeceği enerjiyi kendi sağlayan ve sonuçta dışarıdan aldığı enerjiyi sıfıra indiren deneme evleri yapılıyor. Bir de yapı endüstri merkezi ve teknik üniversite işbirliğiyle teknik üniversitenin maslak kampüsünde deneme evi yapıyoruz” yanıtını verdi.

“Ülkenin, dünyanın geleceği için yeşil mimarlık hedefimiz” diyen Hasol, bilgiyi üretmek ve projelendirmeleri bu çerçevede yapmak gerektiğini kaydetti.

Bu konuların hayata geçirilmesi için eğitimin çok önemli olduğunu vurgulayan Hasol, mimarlık fakültelerinin teknolojiyi “kesinlikle takip etmesi” gerektiğini belirtti.

Hasol, atıkların değerlendirilmesinin de geri dönüşüm sağlayabileceğini sözlerine ekledi.
Takvim
<<Mart 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.