Haberler

Aydın Bey'in Hilton baskısı

Tarih: 11 Haziran 2007 Kaynak: Akşam
Hilton arazisinde kendisine haksız kazanç sağlayacak yeni imar planı için başvuran Aydın Doğan, seçim atmosferinden yararlanarak, kâr peşinde koşuyor. Anıtlar Yüksek Kurulu’nun çivi bile çakılamaz kararına karşın Aydın Doğan, belediye üzerinde baskı yaratmaya başladı

Aydın Doğan’ın, milyarlarca dolarlık haksız kazancı içeren Hilton Planı’na, yasalar ‘dur’ dedi.

Umudunu Büyükşehir İmar Müdürlüğü ve Belediye Meclisi kararlarına bağlayan Aydın Doğan, İstanbul’u çirkinleştirecek planı için seçim ortamını kullanarak, kulise başladı.

Koruma Kurulu kararıyla milyarlarca dolarlık haksız kazançtan olan Doğan, seçim dönemini fırsat olarak değerlendirmek istiyor.

Doğan, zenginliğine zenginlik katacak planı için seçim sürecinde Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü üzerinde baskıyı yoğunlaştırdı.

Bu arada Aydın Doğan’ın hevesini kursağında bırakan gelişmeler de yaşanıyor. Bunların en önemlisi İstanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından alınan kararla yaşandı. Kurul, Hilton Oteli’nin de içinde bulunduğu bölgeyi SİT alanı ilan ederken, Hilton Oteli binasını da taşınmaz kültür varlığı olarak tescil etti. Buna göre araziye hiçbir şey yapılamayacağı gibi otel binasına da dokunulamaması gerekiyor.

Üyelere baskı yapıyor
Doğan Grubu’nun Hilton’u aldıktan sonra gerçekleştirdiği 3.5 milyar dolarlık atakta yeni bir etaba geçiliyor. Grubun, Emekli Sandığı otellerinin özelleştirmesinde 255 milyon dolara satın aldığı Hilton Oteli arazisine, milyar dolarlık planlar yaptığı ve bu konuda Şişli Belediyesine dilekçe ile başvurmuştu. Şişli Belediyesi, 300 dilekçe sahibiyle birlikte bu dilekçeyi de kabul ederek, Büyükşehir İmar Müdürlüğü’ne sevk etmişti.

Büyükşehir İmar Müdürlüğü üzerinde baskı oluşturmaya başlayan Doğan, seçim arifesinde bölgeye yönelik değişiklik raporlarını istediği gibi tamamlatarak, Büyükşehir Meclisi’ne onaylatmak istiyor.

Aydın Doğan, Ortadoğu Otomotiv kanalıyla, Hilton’u arazisiyle birlikte almıştı. Daha sonra 255 milyon dolara aldığı Hilton Oteli’nin arsasına dev bir kompleks yapmak için resmi talepte bulundu.

Ortadoğu Otomotiv, Şişli Belediyesi’ne başvurarak İstanbul’un en gözde yeri Taksim’deki Hilton Oteli’nin 63 dönümlük arsası için 0.7 olan emsalin 2.7’ye çıkarılmasını talep etti. Şişli Belediyesi 2.5 emsal izni verdi ve onay için Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdi.

Alan 6 kat artıyor
Aydın Doğan’ın istediği olursa, araziyi aldığı sırada 43 bin metrekare olan kapalı inşaat alanı 233 bin metrekareye çıkacak.

Müteahhitler istenen yeni imar izni ile bu inşaatlardan Doğan’ın kasasına 3 ila 3.5 milyar doların geleceğini belirtiyor. Doğan, imar değişiklikleri konusunda uzman. Doğan’a ait İstanbul Mecidiyeköy’deki arazide de benzeri gelişmeler yaşanmıştı. Şu anda 12 kat temel sağlamlaştırma çalışmaları yapılan bu projenin inşaatını Taşyapı İnşaat yürütüyor.

Hilton arazisinden büyük rant
Hilton arazisi üzerindeki kapalı inşaat alanını 43 bin 666 metrekareden 233 bin metrekareye çıkarmak için Şişli Belediyesi’ne plan değişikliğini onaylattıran Aydın Doğan’ın şirketi Ortadoğu Otomotiv, milyarlarca dolarlık rant operasyonunu başlattı. Yasaların dur demesine karşın Doğan, yetkililer üzerindeki baskıyı artırdı.

Petrol Ofisi'ndeki borcunu kuşa çevirmişti
Aydın Doğan, elindeki medya gücünü kullanarak Petrol Ofisi’nde ortaya çıkan milyarlık vergi borcunu da kuşa çevirmeyi başarmıştı. Aynı Aydın Doğan, şimdi aynı yöntemle, Hilton arazasinde milyar dolarlık haksız kazanç sağlamanın peşinde koşuyor. Doğan’ın istediği imar plan değişikliği kabul olursa, İstanbul silüetine bir darbe daha vurulurken, Doğan’ın cebine de milyarlar girecek.

Artık çivi bile çakılamaz
Hilton’un bulunduğu bölgenin tarihsel ve kentsel SİT alanı olduğunu söyleyen Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhcu, aksi halde dava açacaklarını söyledi. Doğan’ın Hilton arazisi üzerinde emsal artırarak turizm, ticaret ve konut alanları inşaat etme projesine sivil toplum kuruluşlarından da tepki var. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhcu bölgenin tarihsel ve kentsel SİT alanı olduğuna işaret ederek, “Oraya bir çivi bile çakamazlar” dedi. Bu nedenle bölgede bir yapılaşmaya gidilmesinin imkânsız olduğuna işaret eden Muhcu, “Biz Mimarlar Odası olarak hukuki yollara mutlaka başvuracağız” diye konuştu.

İstanbul'un yüzük taşı
Şehir Plancıları Odası Başkanı Ahmet Turgut, emsal değişikliği talebinde hata olduğunu söyleyerek, “1/5000’lik planların değişikliği için Şişli Belediyesi’ne değil, Büyükşehir Belediyesi’ne talep götürmek gerekir. Şişli Belediyesi’nin 1/5000’lik plan ile ilgili aldığı bir kararın hukuki geçerliliği olamaz, sadece tavsiye niteliğinde olabilir” dedi. Turgut, civardaki yoğunluğun dikkate alınarak emsal verilebileceğini dile getirdi. Bölgenin İstanbul için çok önemli olduğuna değinen Turgut, “Eğer talep edilen değişiklik çevreyle uyum içinde değilse, o zaman yanlış olur” diye konuştu.

Yeşil alan yok olur
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, bölgedeki emsal ile oynamanın yeşil alanları yok etmek olacağını belirterek şu bilgileri veriyor:

“Hilton arazisi üzerindeki bina yoğunluğunun artırılması doğru bir şey değil. Hilton’un bulunduğu bölge trafik açısından yoğun, altyapı açısından yetersiz bir bölge. Hilton’un da üzerinde bulunduğu arazi şehrin ve dolayısıyla burada yaşayan insanların nefes alması için özellikle yeşil alan olarak tutuldu. Hilton arazisinin binayla dolması yeşil alanı yok etmesi anlamına gelir ki bu bir felaket. Kimse aptal değil ki. Karayolları arazisi de İETT garajı arazisi de böyle. Hilton’da yoğunluk değişmesi kente çok büyük bir zarar olacaktır.”

Anıtlar Kurulu, oteli kültür varlığı, alanı da SİT olarak kabul etti
Hilton arazisi, plan değişikliği talebine karşı SİT alanı ilan edildi. İstanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, oy çokluğu ile aldığı kararla, Hilton Oteli’nin yer aldığı 1759 nolu yapı adasını kültür varlığı olarak onayladı. 11 Nisan’da alınan bu karar, Aydın Doğan’ın araziye rezidans, iş merkezi yapma hayalinin sonu olarak yorumlandı.

Hilton Oteli’nin Türkiye mimarlığının genç modern-uluslararası üslup niteliği taşıması, dönemi simgeleyen örnek yapılardan olması nedeniyle taşınmaz kültür varlığı olarak tesciline karar veren kurulun, görüşü de şöyle:

“Hilton Oteli’nin yanı sıra içinde bulunduğu doğal çevreyle, bitki örtüsüyle birlikte 11 Mart Vakası’nın yaşandığı Taşkışla gibi önemli tarihi olaylara sahne olan, tarihi, mimarı, estetik özellikleri nedeniyle değer taşıdıkları için taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen Radyoevi, Açıkhava Tiyatrosu, Lütfi Kırdar Spor Sarayı, Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi, Demokrasi Parkı içindeki yapı ve yapı kalıntıları, Küçük Çiftlik yapıları, havuz ve bahçeleri ile Dolmabahçe Sarayı’nın aydınlatılması için yapılmış olan binaları içine alan kısmen imara açılmış olmasına karşın, 1937 tarihli Atatürk’ün de onayladığı Prost planda, Dolmabahçe, Maçka, Taşkışla, Harbiye arasında planlanan yeşil alanların günümüze gelebilen, Beyoğlu Kentsel Sit alanının devamında yer alan eski paftalarda sınırları belirtiline alanın, 19.4.1996 tarih ve 421 sayı ve Ekim 2006 tarih ve 720 sayılı ilke kararlarına göre Tarihi ve kentsel sit alanı olarak belirlenmesine karar verilmiştir.”
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.