Haberler

Altyapıyı güçlendiren Balıkesir yatırımcılar için cazibe merkezi

Tarih: 11 Haziran 2007 Kaynak: Referans Yazan: Selma Bektaş
Türkiye'de süt üretiminde üçüncü, beyaz ve kırmızı ette ise ikinci büyük üretici il olan Balıkesir, yeni girişimci bekliyor. Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Rona Yırcalı, 'Alt yapımız yeni yatırımlara hazır' dedi.

Tarıma dayalı sanayide Türkiye'nin ilk sıralarında yer alan Balıkesir, sanayi alanında yeni girişimcileri bekliyor. Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Rona Yırcalı, "Balıkesir tarıma dayalı ekonomik yapısının yanı sıra artık sanayi kenti olma yolunda da ilerliyor. Kente doğalgazın gelmesi, altyapı çalışmalarının hızlanması ve İstanbul'a feribot seferlerinin başlaması bunun göstergeleridir. Balıkesir'in ülke ekonomisindeki önemi artacak. Altyapı ve sunduğu avantajları ile yatırımcıları bekliyoruz, biz hazırız" dedi.

Referans Gazetesi ve Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) işbirliğinde gerçekleştirilen Türkiye'nin yıldız şehirleri konferans dizisinin altıncısı dün Balıkesir'de yapıldı. Moderatörlüğünü Referans Gazetesi Genel Koordinatörü Sefer Levent'in yaptığı konferansta vergi, para politikaları, il ekonomisi ve ilin markalaşması konuları ele alındı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Balıkesir Genç İşadamları Derneği Başkanı Koray Gürbüz, seçimlerin gündemde olduğu, milletvekili listelerinin tartışıldığı böyle bir süreçte Balıkesir'de kent ve ülke ekonomisini ilgilendiren bir toplantının yapılmış olmasının kentteki gündemi ekonomiye çevireceğini açıkladı.

Balıkesir'in sahip olduğu değerleri ile zaten yıldız şehir olduğunu söyleyen Balıkesir Sanayi Odası Başkanı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Balıkesir'in Türkiye'nin en gelişmiş bölgeleri olan Marmara ve Ege arasında yer alan bir il olduğunu, çok yönlü özellikleri bulunduğunu belirtti.

Kentin eğitim altyapısı ile yatırım yapmak isteyen girişimciler için bir cazibe odağı olduğunu belirten Yırcalı, "Balıkesir tarıma dayalı ekonomik yapısının yanı sıra artık sanayi kenti olma yolunda da ilerliyor. Tarımda süt üretiminde Türkiye'nin üçüncü, beyaz ve kırmızı ette ikinci büyük iliyiz. Ayrıca bölgede zeytin ve zeytinyağı önemli tarımsal değerlerimizden biri" dedi.

Borda özel sektöre fırsat yok
Balıkesir'in jeotermal ve Kazdağı gibi turistik potansiyele de sahip olduğunu vurgulayan Yırcalı, kentin en önemli yeraltı zenginliklerinden biri olan bor konusunda ise şunları söyledi:

"Türkiye'nin en önemli bor yatakları Balıkesir'de bulunuyor. Borla ilgili üretim ve satış devlet tekelinde. Özel sektörün bu alanda yeterince fırsatı bulunmuyor. Bu konu telafi edilmesi gereken konuların başında geliyor."

Günümüzde sanayinin büyükşehirlerin dışına çıktığını söyleyen Yırcalı, Balıkesir'in sanayinin geliştiği önemli kentlerden biri olmaya aday olduğunu savunarak, "1999 ve 2001 krizi nedeniyle bölgede duraklama oldu ama Balıkesir'in önemi giderek artan oranda anlaşılmaya başlanmıştır. Kente doğalgazın gelmesi, altyapı çalışmalarının hızlanması ve İstanbul'a feribot seferlerinin başlaması bunun göstergeleridir. Balıkesir'in ülke ekonomisindeki önemi artacak. Altyapı ve sunduğu avantajları ile yatırımcıları bekliyoruz, biz hazırız" dedi.

Balıkesir Belediye Başkanı Sabri Uğur ise ülke yönetiminin bir bütün olduğunu, atanmışların yanı sıra yönetimde sivil toplum kuruluşlarının da bu yönetimde önemli unsuru teşkil ettiğini söyledi. Uğur, "Girişimciliği ile öne çıkanların kurduğu, hele de genç kişilerin kurduğu sivil toplum kuruluşları Türkiye geleceği için önemli. Gelecekte yönetim onlardan sorulacak" diye konuştu.

Yüzde 7,5 büyümek şart
Ekonomist ve Referans Gazetesi yazarı Faruk Türkoğlu ise Türkiye'nin son 5 yılda yüzde 7,5'lik büyüme performansını gelecek 5 yıla da taşımak zorunda olduğunu söyledi. Türkoğlu, "Eğer bu performansı göstermezse Türkiye'nin işi zor. Cumhuriyet dönemine baktığımızda büyümenin ortalama yüzde 5 olduğunu görüyoruz. Bu ortalamaya razı olursak burdaki genç işadamları değil torunları bile batının refah dönemlerini göremez" dedi.

Referans Gazetesi Genel Koordinatörü Sefer Levent de Balıkesir'in Türkiye için önemli bir kent olduğunu, özellikle zeytin, zeytinyağı ve kırmızı ette ekonominin sadece kentin değil ülke ekonomisinin de lokomotifi olduğunu vurguladı.

Muhterem İlgüner (Brandassist Ortağı ve Genel Müdürü)
Türkiye markasını iyi yönetemiyor
Türkiye'nin artı değere ihtiyacı var. Türkiye, doğusunda bulunan ülkeler ucuz işgücü nedeniyle rekabette zorlanırken, batısında bulunan ülkelerin ürettiği ürün ve hizmetlerin pazarlamasında yakalamış olduğu katma değeri oluşturamadığı için onlarla da rekabet edemiyor. Türkiye önümüzdeki dönemde batı dünyası gibi ürettiği ürün ve hizmetlerde artı değer üreterek markalaşma konusunda adım atabilir. Marka oluşturmak için magazin, bilinirlilik, amblem ve logo gibi popüler ve şekilsel imajlar yeterli değil. Esas olarak markanın derinliği için uğraşılması gerekiyor. Akılda kalmak ve farklılaşmak marka yaratmanın önemli kriterleri olmalı. Son yıllarda şehir ve coğrafi yerleşim birimlerinin markalaşması giderek güncelleşen bir konu. Maalesef Türkiye markasını iyi yönetemiyor.

Bumin Doğrusöz (Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Referans Gazetesi Yazarı)
Vergide hukuk devleti uygulamaları yok
Vergi konusundaki uygulamalara baktığımız zaman hukuk devleti ilkelerini pek görmüyoruz. Anayasanın 40. maddesinde devlet kişilerin yaptığı bütün ticari işlemlerde nasıl hareket edeceğini, vergilerini ne zaman nereye ödeyeceğini belirtmesine rağmen uygulamada böyle bir şey yok. Hukuk devleti ilkeleri bize teminat ve garanti vermesi gerekirken durum böyle değil. Örneğin araba satın alıyorsunuz, ertesi gün teslim alacağınız araba ile ilgili sabah gazeteyi açtığınızda ÖTV'sinin arttığını görüyorsunuz. Bu önemli bir ihlal. Bu konuda açılmış davalar hatta yaşanmış adli vakalar bile var. Kurumlar Vergisi konusunda da sıkıntılar var. Hele transfer fiyatlandırması bugün batının bile çözemediği OECD'nin içinden çıkamadığı bu konuyu biz nasıl çözeceğiz bilemiyorum. Çünkü öyle bir vergi sistemimiz var ki, nereden bakarsanız bakın farklı yorumluyorsunuz.

Demokrasi gelişti
Gerçekleştirilen konferanslar dizisi ile Türkiye'yi yakından tanıdıklarını söyleyen TÜGİK Başkanı Hazim Sesli, "Ülke olarak siyasetin en hareketli dönemlerini yaşıyoruz. Gelişen siyasetle birlikte sendikaların da gelişmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye'de çok şey değişiyor. Bir zamanlar yan yana gelmeyen kişilerin bugün el sıkıştığını görüyoruz. Bundan da demokrasinin geliştiğini anlıyoruz" dedi.
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.