Haberler

ÇMO Çevre Sempozyumu Bildirgesi: Doğa - sosyal gelişme uyumu sağlanmalı

Tarih: 12 Haziran 2007 Kaynak: Birgün Yazan: Özlem Zorcan
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO)'nun düzenlediği 'Çevre Sempozyumu' sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, "Dünya iklim değişimi, kuraklık, açlık ve yoksullukla karşı karşıya Türkiye'nin birçok yöresinde çevresel yıkım ve tahribatlar yaşanıyor. Nükleer güç santrallarının yapımı yönündeki girişimler, Avrupa Birliği uyum sürecinin çevre örgütlenmesi ve tüzesinde yarattığı karmaşa ciddi sorunlar arasında yer alıyor" denildi. Küba Cumhuriyeti Çevre Ajansı Başkanı ve Venezüella Bolivar Cumhuriyeti Büyükelçi-si'nin yanı sıra çok sayıda bilim insanın katılımıyla Milli Kütüphane'de düzenlenen sempozyumun sonuç bildirgesinde, "Kapitalist sürdürülebilir kalkınma söylenceleri yerine, ekolojik demokratik planlamaya dayanan, çevre, doğa ve sosyal gelişme arasında uyumu temel alan, eşitlik ilkesine dayanan 'sürdürülebilir gelişme' mümkündür" ifadesi yer aldı.

Karanlık Tablo
Bildirgede, Türkiye'nin diğer çevre sorunları ise şöyle sıralandı: "Kentsel dönüşüm, madencilik alanındaki sorunlar, tarihi ve kültürel mirasımızın değişik kararlarla yok edilmesi yönündeki 'çabalar' çevre hakkında karanlık bir tablo oluşturmaktadır. Ayrıca çimento fabrikalarının yarattığı çevresel kirlilik, tarım alanlarının tarım dışı amaçlarla kullanılması, doğadaki canlıları öldüren, toprağın vasfını bozan, içme sularına karışarak sağlık sorunları oluşturan genetiği değiştirilmiş tohum ve gıdaların varlığı, sentetik gübreler, pek çok yörede tehlikeli atık depolama alanlarının oluşturulması bir an önce ele alınması gereken konulardır."

Açıklamada çevreyi korumada siyasetin dışlanması yerine dönüştürülmesi gerekliliği vurgulanırken, "Başta işçi sendikaları, üretici örgütleri ve meslek kuruluşları olmak üzere tüm yaşam savunucuları, uğraşlarını bu doğrultuda yoğunlaştırmalıdır. Açıktır ki bu amaçla da, tüm emekten, doğadan yana yaşam savunucuları gerektiğince yetkinleşmelidir" denildi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.