Haberler

Kaynaklarımızı çarçur etmişler

Tarih: 12 Haziran 2007 Kaynak: Hürriyet Ankara
Tarihi kültür mirası olan vakıf eserleri konusunda Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt’tan ilginç bir çıkış geldi. Beyazıt, eserlerin bakımlarının ve restorasyonlarının yapılmadığını anlattı.

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, Ankara Vakıf Eserleri Müzesi’nde düzenlenen Müzecilik Semineri’nin açılışında yaptığı konuşmada, "Vakıflar Genel Müdürlüğünün kaynakları çarçur edilmiş" dedi. Geçmiş yıllarda, tarihi değeri olan eserlerin bakımlarının ve restorasyonlarının yapılmadığını anlatan Beyazıt, "Bunlar yıllarca hırsıza, dolandırıcıya çalınacak halde bırakılmış" diye konuştu. Ankara Vakıf Eserleri Müzesi’nin de elektrik kabloları, tuvalet taşları ve lambrilerinin sökülmüş halde bırakıldığını anlatan Beyazıt, buranın restorasyonu yapılarak müze haline dönüştürüldüğünü söyledi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü için sanat tarihçilerinin önemine değinen Beyazıt, "Sanat tarihçilerine ihtiyaç duymayan kurumlar, aynı zamanda müzelere de ihtiyaç duymayan kurumlardır" diye konuştu.

Uzmanlık sistemi
Vakıflar Kanunu’nda yapılacak değişiklikle "Vakıf Uzmanlığı" sisteminin getirileceğini kaydeden Beyazıt, bu alanın, öncelikle sanat tarihçilerinin tercih edileceği bir alan olacağını belirtti. Kanun tasarısının halen 9 maddesinin Meclis’ten geçmediğini ifade eden Beyazıt, bu maddelerin de kabul edilmesi halinde sanat tarihçilerinin problemlerinin çözüleceğini söyledi. İstanbul’da vakıf eserlerinin restorasyonunu yapacak ustaları yetiştiren bir kurs başlattıklarını duyuran Beyazıt, böylece eserlerin, onların özelliklerini bilen, konuya hakim kişiler tarafından onarılabileceğini söyledi.

"Şu an dünyanın en önemli kültür hamlesini yapıyoruz" diye konuşan Beyazıt, yurt dışına kaçırılan eserlerle ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Halılar toplanıyor
Camilerdeki tarihi değerleri olan halıları da topladıklarını bildiren Beyazıt, buradan 20 bine yakın kıymetli halı envanteri oluşturduklarını belirtti. Beyazıt, "Ben inanıyorum ki halen 100 kamyon halımız var ve bunlar en kıymetli halılarımız. Bunun için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız.

Çünkü bunları sergilediğimiz zaman her türlü halının yaşamasını da sağlamış oluyoruz" dedi. "Türkiye’de bu konuda yapılan en büyük ihanetin makine halısına geçilmesi" olduğunu kaydeden Beyazıt, sanat tarihçilerine, bölgelerindeki tarihi değeri olan halılar konusunda tutanak tutarak, bunları müzelerde sergilemeleri çağrısında bulundu.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.