Haberler

İETT arazisi ihalesi için soru önergesi

Tarih: 13 Haziran 2007 Kaynak: CNN Türk
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne CHP Grubu adına verilen soru önergesinde, Sama Dubai Gayrimenkul Yatırım A.Ş'nin ihalesini kazandığı İETT'ye ait Levent'teki arazinin satış bedelinin, Devlet İhale Kanunu'na göre 15 gün içinde yatırılmadığı ve bunun da ihalenin iptalini gerektirdiği belirtilerek, neden iptal edilmediği soruldu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin bugünkü toplantısında, CHP Grubu adına biri sözlü, biri yazılı olmak üzere 2 soru önergesi verildi.

Hüseyin Sağ, Özer Beğenmiş, Engin Erkin ve Cemal Yeğin tarafından verilen yazılı önergede, 21 Mart 2007 tarihinde ihalesi yapılan ve Sama Dubai Gayrimenkul Yatırım A.Ş tarafından KDV dahil 1 milyar 156 milyon YTL'ye satın alınan İETT'ye ait Levent'teki arazinin satış bedelinin yasal süresi dolduğu halde yatırılmadığı belirtilerek, şu görüşlere yer verildi:

"2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 57'nci maddesine göre, arsa satışlarında onaylanan ihale kararının alıcıya bildiriminden itibaren 15 günlük süre içerisinde ihale bedeli ve diğer masrafların yatırılması gerekir. Bu zorunluluğa uyulmadığı takdirde protesto çekmeye ve herhangi bir mahkeme kararına gerek olmadan ihalenin bozulması ve geçici teminatın gelir kaydedilmesi gerekir."

"Bu ihale şartnamesinde 15 günlük sürenin uzatılmasıyla ilgili bir hüküm de yoktur. Ayrıca mücbir bir sebep de yoktur. Burada 'Biz yapalım hukuk gene arkadan gelir ve bize uyar' anlayışı var. Hukuk bize değil, biz hukuka uyacağız. Yapacağınız yasada belli. İhaleyi iptal edip teminatı gelir kaydedeceksiniz. Yasa bunu emrediyor. Aksi takdirde suç işliyorsunuz. Maktum'a özel işlem yapıyorsunuz demektir.Yukarıda belirtilen yasal hükümler gereği ihale neden iptal edilmemiştir? Yasal dayanaklarınız nelerdir? Soru önergemizin başkanlık makamına havalesini arz ederim."

CHP Grup Sözcüsü Can Özyedierler de bir gazetede yer alan "Topbaş, Pertevniyal Lisesi'ni, Zeynep Kamil Hastanesi'ni satıp 5 milyar dolar kazanacak" başlıklı haberi hatırlatarak, haberde yer alan ve satılması öngörülen 18 gayrimenkulün satış planının olup olmadığına ilişkin sözlü soru önergesi verdi.

Her iki önerge, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oybirliği ile kabul edilerek, başkanlık makamına havale edildi.

İETT arazisi Sama Dubai'nin oldu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin toplam 46 bin 241 metrekare ticaret ve konut alanına sahip Levent'teki İETT garajı arazisi 705 milyon dolara Sama Dubai İstanbul Gayrimenkul'ün olmuştu. Sama Dubai, KDV dahil 1 milyar 156 milyon YTL'ye denk gelen parayı peşin ödeyecekti.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.