Haberler

Trakya’ya hizmet verecek ‘Silivri Katı Atık Aktarma İstasyonu’ açıldı

Tarih: 13 Haziran 2007 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi


Silivri ve Çatalca ile 13 çevre beldenin çöplerini toplayarak vahşi depolamaya son veren “Silivri Katı Atık Aktarma İstasyonu” törenle hizmete alındı. Görüntü, hava, gürültü ve trafik kirliliğine son veren istasyonla, küresel ısınma sorununun çözümünde de bir adım atılmış oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi hava, gürültü ve görüntü kirliliğini önleyecek uluslararası standartlarda bir çevre projesini daha hayata geçirdi. “Silivri Katı Atık Aktarma İstasyonu”, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Erden, Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan ve İstanbul Milletvekili Ünal Kaçır’ın katılımıyla düzenlenen törenle açıldı. Açılışta İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı İbrahim Demir, İSTAÇ (İstanbul Çevre Koruma ve Atık Maddeleri Değerlendirme Sanayi ve Ticaret A. Ş.) Genel Müdürü Osman Akgül de hazır bulundu.

Silivri, Çatalca, Selimpaşa, Celaliye-Kamiloba, Çanta, Gümüşyaka, Değirmenköy, B.Çavuşlu, Kavaklı, Ortaköy, Kumburgaz, Muratbey, Çiftlikköy, Karacaköy, Binkılıç Belediyeleri ile civar köylere hizmet verecek istasyon günde 1600 ton çöp işleme kapasitesine sahip. 2.5 milyon YTL’ye malolan Aktarma İstasyonu, çöplerin taşınması için 80 aracın bir günde yaklaşık olarak 10 bin kilometre yol kat ederek 4 bin 900 YTL fazladan yakıt tüketmesinin önüne geçmiş oldu. Trafik, hava, görüntü ve gürültü kirliliğini ortadan kaldıran tesis, bölgedeki vahşi depolama nedeniyle ortaya çıkabilecek salgın hastalıkları da önlemiş oldu.

“Çevre yatırımları tüm insanlığa yapılmış bir hizmettir…”
“Silivri Katı Atık Aktarma İstasyonu”nun açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Erden, “havası, suyu, toprağı ve bitki örtüsü ile daha da yaşanılır bir İstanbul” hedefiyle çalıştıklarını belirterek, bu yolda çevre yatırımlarına bütün hızıyla devam ettiklerini söyledi. Çevre yatırımlarının sadece İstanbul’un ya da Türkiye’nin değil, tüm insanlığa yapılmış bir hizmet olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Erden, “Küresel ısınma ve çevre sorunları tüm dünyayı tehdit ediyor. Hiç kimse yaşanan çevre felaketlerinin dışında kalamaz. Dünyanın neresinde olursanız olun hepimiz aynı havayı soluyor, aynı ekmeği yiyor, aynı suyu içiyoruz. Çevre sorunları hepimizin ortak sorunudur. Biz çevre yatırımlarımıza bu gözle bakıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak çevrenin korunması ve iyileştirilmesi, tabii kaynakların doğru kullanılması, çevre kirliliğinin önlenmesi, doğal bitki ve hayvan varlığının korunması gibi alanlarda sivil toplum kuruluşları ile işbirliği de yaparak sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Göreve geldiğimiz günden bugüne, çevre projelerine ve çevre yatırımlarına büyük önem ve ağırlık verdik. AB Çevre Mevzuatı ile uyumlu Entegre Katı Atık Yönetimi Stratejik Planı ile önümüzdeki 20-25 yıl için İstanbul’daki katı atık yönetiminin strateji ve hedeflerini belirlemiş bulunuyoruz. Bu hedef doğrultusunda İstanbul’da koruma-kullanma dengesi gözetilen hava, gürültü, su ve toprak kirliliği olmayan sağlıklı bir çevre oluşturuyoruz. İstanbul’da sosyal hayat ve çevre dengesini yeniden kuruyoruz” diye konuştu.

İstanbul’da her gün 14 bin ton çöp ve 24 ton tıbbi atık toplanıyor…
İstanbul’da günlük 14 bin ton katı atık toplayarak silo ve semitreyler ile depolama alanına götürdüklerini, bu işlemi düzenli olarak günde 400 sefer ve dünya turuna eşit toplam 40 bin kilometre yol kat ederek gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Şaban Erden, oluşturdukları düzenli depolama alanlarıyla İstanbul’da vahşi çöp döküm uygulamasını tamamen ortadan kaldırdıklarını kaydetti. Çöpleri ayrıştırarak Kemerburgaz Kompostlaştırma ve Geri Kazanım Tesisi’nde günde ağır metan içermeyen 150 ton gübre elde ettiklerini ve bu gübreleri park bahçelerin yeşillendirilmesinde kullandıklarını dile getiren Erden, 3 yılda düzenli depolama alanlarında topladıkları çöplerden 55 bin 259 ton kompost ve 15 milyon 369 bin 208 kilovat elektrik ürettiklerini, günlük üretilen enerjinin ise 3 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasitede olduğunu dile getirdi.

Tesisin geri kazanım bölümünde atıklar ayıklanarak, ekonomiye yılda 4.5 milyon YTL kazandırdıklarına da dikkat çeken Genel Sekreter Yardımcısı, İstanbul’da hizmet veren 20 yatak kapasitesinin üzerindeki 211 sağlık kuruluşundan da günlük ortalama 24 ton tıbbi atığı özel donanımlı araçlarla her gün topladıklarının altını çizdi. Toplanan tıbbi atıkların Kemerburgaz’daki tıbbi atık yakma tesisimizde çevreye zarar vermeden yakılarak imha edildiğini belirten Şaban Erden, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak ‘7 gün, 24 saat’ prensibi ile çalışmaya devam ediyoruz. İstanbul’un sorunlarını çözme, daha güzel ve daha yaşanılabilir bir İstanbul’u İstanbullulara sunma gayretimiz aynı aşk ve şevkle sürüyor” şeklinde konuştu.

Büyükşehir’den Silivri’ye dev yatırımlar…
Törende konuşan Bölge Milletvekili Ünal Kaçır da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununu çıkartmalarının ardından Silivri’den Şile’ye ve en ücra köylere kadar büyük hizmetler götürüldüğüne dikkat çekerek, su, atıksu, doğalgaz, çevre ve ulaşım alanında yapılan yatırımlardan örnekler verdi. “Havanız, suyunuz ve çevreniz temiz değilse ne kadar sağlıklı yaşayabilirsiniz?” diyen Ünal Kaçır, sözlerini şöyle sürdürdü;

“1994 yılında Sayın Başbakanımızla başlayan yönetim anlayışıyla İstanbul’un havası, suyu ve çevresi temizlenmeye başladı. Bu yatırımlar şimdi de Sayın Başkan Kadir Topbaş’ın yönetiminde hızla devam ediyor. Geçenlerde muazzam bir şekilde düzenlenen Küçükçekmece Gölü kenarında piknik yapan ve parklarda oturan vatandaşlarımızı ziyaret ettik. Bu düzenlemeden çok memnun kalan vatandaşlarımızın hepsi bana ‘Biz sizi tanımakta çok geç kalmışız’ dedi. Şimdi ben bütün Türkiye’deki vatandaşlarımıza sesleniyorum. Sakın bizi tanımakta geç kalmayın. Çünkü siz her türlü hizmete ve her şeyin en güzeline layıksınız. Bu hizmetleri de AK Parti eliyle en güzel şekilde alıyorsunuz.”

Büyükşehir’den Silivri ve çevresine biyolojik arıtma tesisi…
Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan ise, bu dönem Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle ilçelerinin hızla geliştiğini belirterek, “Biz bugüne kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Hükümetimiz ile birlikte yaptıklarımızı söylüyoruz. Doğalgazın ardından Silivri’de çevreci yatırımlar devam ediyor ve İSKİ tarafından ilçemizin altyapısı baştan sona yenileniyor, derelerimiz ıslah ediliyor. Öte yandan stadyumumuzun yapımı hızla devam ediyor. İhalesi tamamlanan ve yakında temelini atacağımız biyolojik arıtma tesisiyle Silivri ve çevresinde Marmara Denizi’ni yıllardan beri kirleten atıklara son verilmiş, Marmara ve çevremiz kurtulmuş olacak” diye konuştu.

Törende konuşmaların ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Erden, Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan ve İstanbul Milletvekili Ünal Kaçır birlikte butona basarak “Silivri Katı Atık Aktarma İstasyonu”nu hizmete açtılar.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.