Haberler

Cennetin 8 kapısı

Tarih: 14 Haziran 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Saliha Çolak
Yaklaşık 36 milyon YTL'ye mal olan AKP'nin yeni genel merkez binasına, dış cephesinden genel başkanın makam odasına kadar Türk-İslam simgeleri damgasını vurdu. Dıştan Yunan tapınaklarını, içeriden Osmanlı saraylarını anımsatan binanın her yerine Türk - İslam kültürünün 8 köşeli yıldızı serpiştirildi. Bu yıldız, "Merhamet, şefkat, sabretmek, doğruluk, sır tutmak, sadakat, fakirliğini ve acizliğini bilmek, cömertlik, Rabbine şükretmek" ilkeleriyle cennetin 8 kapısını temsil ediyor.

İç içe geçmiş iki kareden oluşan 8 köşeli yıldız biçimindeki 10 dev simgenin süslediği binanın VIP girişindeki büyük ahşap kapıda da aynı yıldızlardan bulunuyor. Binanın giriş katında otel lobisi gibi tasarlanmış geniş bir alan yer alıyor.

Saray havası
Zemin kattaki balo salonunu andıran mekânda ise kristal bir avize dikkat çekiyor. Binada, makam odalarından koridorlara taşan, yeşil kadife kaplı daybed (uzanma) koltukları, iyon sütun başlıklı ayakların desteklediği altın varaklı, mermer yüzeyli sehpalar, abajurlar ve aplikler yer alıyor. Kubbe tasarımlar, yangın söndürme sisteminin minik musluklarının sarktığı, kristal avizelerin aydınlattığı, çiçek ve meandr desenlerinin yan yana kullanıldığı bordürlü tavanlar dikkat çekiyor.

Erdoğan'ın makam odasında tavandan lamba saplarına, apliklerden sehpa ayaklarına kadar altın varak görüntüsü ve desenlerle tam bir Osmanlı rüzgârı esiyor.

Bol yastıklı mor kadife iki geniş kanepe, duvarlara dayanmış Fransız tarzı sehpalar ve üzerlerinde çini vazolar yer alan desenli halılarla Erdoğan'ın odası, çalışma ofisinden çok gösterişli bir salonu çağrıştırıyor. Erdoğan'ın deri-ahşap karışımı masasının hemen yanında bulunan görüntülü telefon sistemi ve arkasındaki kalpaklı Atatürk portresi ile bayraklar, bu çağrışımı dağıtmak için yeterli olamıyor.

Mimarlar Beğenmedi
Tam bir karmaşa
Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğretim görevlisi Yüksek Mimar Nilgün Çarkacı, basına dağıtılan fotoğraflar çerçevesinde binadaki uygulamaları "kitsch-yoz beğeni" olarak nitelendirdi:

"Çok fazla malzeme birlikte kullanılmış. Altın varaklı ayna, konsol, duvarlarda aplik. Tam bir karmaşa. Giriş, çarşı-pasaj girişi gibi. Asansörlerin bulunduğu mekânda bütünlük yok. Koridorda uzun oturma koltuğunun bulunduğu konum yanlış.
Başbakan'ın makam odasında sehpada, sini, dikdörtgen, hepsi bir arada, renk uyumsuz. Aydınlatmalar çok yüksek, ne abajur, ne masa lambası. Yarım ay şeklinde kanepe, yastıklar, sedir mantığından yola çıkıyor. Oryantal olmuş. Sol tarafta deri koltuk var ama yastık konulmuş. Bu olmaz. Burada Arap konuşuyor, herkes konuşuyor. Görsel karmaşa var. Bizim öğrenciler yapsa sınıfta bırakırız. Arap tarzı ama, Araplar bile artık ünlü kişileri çağırıp güzel mekânlar yaptırıyor."

Parayı boşa harcamışlar
RSG Mimarlık firmasının sahibi, içmimar Semih Güven'in yorumu da şöyle: "Çok para harcamışlar ama boşa harcamışlar. İçle dış arasında uyum yok. Eski Türk konaklarının havası var. Kapı pervazları, ahşaplar, kartonpiyerler Türk motifleri, sehpalar, duvar kâğıtları hep aynı. Osmanlı tarzı kanepe ve puflar kullanılmış. Altın varak şaşaayı gösteriyor. 'Biz varız, paramız da var' demenin simgesi. Modern ile eskiyi birleştirmeye çalışmışlar ama eski ağırlıklı. Zenginliği simgeleyen figürler kullanılmış."

Şener açılışa gelmedi!
Erdoğan, dün hem sade bir törenle genel merkezin açılışını yaptı hem de AKP adaylarını tek tek tanıttı. Erdoğan, kurdeleyi, "Ya Allah bismillah" diyerek kesti.

Genel merkez açılışına ve aday tanıtım törenine, listelerde çizik yiyen bazı milletvekilleri de katıldı.

AKP'nin seçim meydanlarında kullanacağı TIR ve otobüsler basına gösterildi. AKP araçlara "durmak yok, yola devam" sloganını yazdırdı.

Programın başında yer alan halkoyunları gösterisi, art arda gelen şehit haberleri nedeniyle iptal edildi.

Milletvekili adayı olmayan Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener'in törene katılmaması dikkati çekti. Şener'in aynı saatlerde Başbakanlık'ta olduğu öğrenildi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.