Haberler

Siyasiler tehlikenin farkında değil

Tarih: 14 Haziran 2007 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Özlem Yüzak
Çırağan Sarayı'nın Balo Salonu'nda 700'ü aşkın davetli, sandalyelerinde 3 saatten beri sessizce oturarak eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore 'un konuşmasını ve Oscar Ödülü aldığı 'Uygunsuz Gerçek' isimli belgeseliyle aynı adı taşıyan sunumunu dinliyor: "Dünya küresel ısınmadan dolayı büyük tehdit altında. Yaşadığımız dünya olmazsa para da olmaz. Siyaset de, ticaret de. Bunu herkes anlamalı. Siyasiler, benim ülkem ABD başta olmak üzere petrol ve kömür şirketlerinin baskısıyla küresel ısınma ile ilgili gerçekleri görmezden geliyorlar. Bu yüzden halkların baskısı çok önemli, bu yüzden ben bu filmi hazırladım. Unutmayalım ki siyasi irade de yenilenebilir bir kaynaktır."

700 davetlinin arasında iş dünyasının önde gelen isimleri var. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve eşi, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Kalpaklıoğlu , Alarko Holding kurucusu İshak Alaton , Borusan Holding CEO'su Agâh Uğur , Hedef Alliance Holding'in başkanı Ethem Sancak , Cem Hakko ve diğerleri. Belli ki iş dünyası en azından çevre konusunda "tehlikenin farkında" .

'Medeniyet ile Doğa Çarpışıyor'
Gore'un konuşmasının hemen öncesinde Otacı'nın yönetim kurulu başkanı Meltem Kurtsan ile sohbet ediyorum. "Bizim fabrika Bandırma'da, Manyas Gölü'nün yakınlarında. Her sene kuyuda bol su olurdu. Bu sene su çıkmadı. Artezyen açmak zorunda kaldım."

Peki ya politikacılar da duyarlı mı? Ne yazık ki ÖDP Başkanı Ufuk Uras dışında politikacı gözüme çarpmadı. WWF Türkiye Başkanı Akın Öngör açılış konuşmasında "Siyasi partilerin programlarını inceledim. Ne yazık ki hiçbirinde, genel uygulamaların ötesinde çevre konusunda iddialı bir şey yok. Bugüne kadar dünyayı yaşlı erkekler idare etti. Keşke anneler yönetseydi. Çocuklarının geleceklerini düşünerek uzun soluklu kararlar alırlardı."

Gore konuşmasında "Medeniyet ile doğa arasında bir çarpışmaya şahit oluyoruz. Doğa hareket halinde" diyerek bunu 3 nedene bağlıyor: "Nüfus patlaması, bilim ve teknolojideki hızlı değişim ve insanların düşünce biçimi" . Tabii bu üçüncüsünde bilim insanlarının küresel ısınma konusunda söyledikleri ile popüler medyanın kamuoyuna sundukları arasındaki fark önemli rol oynuyor. Konuşmasının sonunda Gore'a yöneltilen çarpıcı sorulardan biri de "kendi evindeki enerji tüketiminin hayli fazla olduğu" yönündeki eleştiriler. Gore küresel ısırmanın tehlike olduğuna inanmayan grupların saldırısı altında olduğunu belirterek evinde kullandığı enerji kaynaklarından hibrid otomobile kadar her şeyi anlatıyor ve sanırım dinleyicileri ikna ediyor. Nükleer enerji kullanımının çözüm olmayacağını belirterek bunun atıklar ve terör gibi sorunları besleyeceği uyarısında bulunuyor.

İnsanların küresel ısınmayı tersine çevirecek güce sahip olduğunu, ancak önce buna inanması ve istemesi, elindeki teknolojiyi bu doğrultuda kullanması gerektiğini vurgulayan Gore, "Çok değil, bundan 45 yıl sonra dünyada yaşayanlar çocuklarımız, 'Ne yapıyordu insanlar o zaman, bilim adamlarını hiç mi dinlemediler, bizi hiç mi düşünmediler' diyebilir. Buna hakkımız yok" dedi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.