Haberler

Yabancı dalga geliyor

Tarih: 14 Haziran 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Hanife Baş
Yabancı yatırımda 30 milyar dolarlık yeni dalga göründü.

Gayrimenkul sektörüne son üç yılda 4.5 milyar dolarlık yatırım gerçekleştiren yabancı yatırımcılar, Mortgage’in yasallaşmasının ardından Türkiye’deki konut, plaza ve alışveriş merkezi projelerinin finansmanı için 6 milyar dolarlık fon ayırdı. Keops AB Gayrimenkul Geliştirme İnşaat Yatırım Genel Müdürü Zafer Arslan, Türkiye’nin yılda 10 milyar dolarlık yabancı yatırımı konut sektörüne çekme potansiyeli bulunduğuna dikkat çekerek, bu rakkamın kısa sürede 30 milyar dolara çıkacağı görüşünü savundu.

Gayrimenkul sektöründen yaşanan canlanmaya rağmen, geçtiğimiz üç yıl içinde sadece 4.5 milyar dolarlık yabancı yatırım çekebilen Türkiye’de, yeni bir yatırım dalgası bekleniyor. Buna da, yabancı girişimcilerin daha şimdiden Türkiye’de gerçekleştirilecek yeni konut, plaza ve alışveriş merkezi projeleri için 6 milyar dolarlık fon ayırması yol açacak. Gayrimenkul geliştirme kuruluşları, Türkiye’nin yılda 10 milyar dolarlık yabancı yatırımı konut sektörüne çekme potansiyeli bulunduğuna dikkat çekiyor. Bu rakamın kısa sürede 30 milyar dolara çıkacağı görüşünü savunuluyor.

Sama Dubai’nin, Levent’teki İETT arazisini 1 milyar 156 milyon YTL’ye almasının ardından yaşanan sorunlara rağmen, yabancıların gayrimenkul sektörüne olan ilgileri artarak devam ediyor. Türkiye’de 2004 yılından bu yana her alanda artmaya başlayan yabancı sermaye yatırımları, gayrimenkul sektöründe de etkisini gösteriyor. Geçtiğimiz yılın başında patlama yapan sektör, yabancı yatırımcıların da artık ilgi odağı haline geldi. Özellikle Mortgage Yasası’nın çıkması, orta vadede sektöre güç katması bekleniyor. Sistemin tam anlamıyla işlemesi için reel faizlerin yüzde 1 seviyesine düşmesi gerektiği vurgulanıyor.

Geçtiğimiz yıl, bir önceki yıla oranla iki kat daha fazla yatırım yapan yabancılar, Türkiye’de aldıkları gayrimenkullerin değeri, 2.8 milyar doları aştı. Yabancı yatırımcıların ilgi gösterdiği en gözde gayrimenkul yatırım aracı alışveriş merkezleri oldu. Yabancılar, Türkiye’nin Güney Bölgesi’nde konut, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerde ise alışveriş merkezi ve otel yatırımını tercih ediyor.

Konuta yöneliyorlar
Keops AB Gayrimenkul Geliştirme İnşaat Yatırım Genel Müdürü Zafer Arslan, 2004 yılından başlayarak son 3 yılda Türkiye’ye yapılan yatırım tutarının 4,5 milyar dolar civarında olduğunu söyleyerek, bu rakamın gelecek iki yılda hızla artacağını kaydetti. Arslan, pazarın 2007 ve 2008’de sürdürülebilir büyüme göstereceğini ve yabancıların 2008’i konut yılı ilan edeceğini vurguladı.

Türkiye’deki yabancı yatırımcıların en büyük maliyetli projeleri hakkında da bilgi veren Arslan, en büyük maliyetli projenin Cevahir olduğunu, Cevahir’i Forum istanbul, Kanyon ve İstinye Park’ın izlediğini aktardı. Alman MFI’nin, bir buçuk milyar dolarla Türkiye’de en büyük yatırım hedefi olan şirketler arasında yer aldığına değinen Arslan, "Dünya pazarındaki büyük oyuncular; MFI, Forum Invest ve Rönesans, Türkiye pazarında önümüzdeki yıllarda büyüklüklerini gösterecekler. Şu anda pazarda yer alan yatırımcılar arasında büyük oyuncu olarak Multi Turk Mall, en büyük yatırıma sahip. Korio, Acteeum ve EMAR da Türk pazarının diğer büyük oyuncuları olarak nitelendirilebilir" dedi.

Fonlar kayıyor
Zafer Arslan, onlarca yabancı grubun yatırım yapmak üzere piyasayı yokladığını kaydederek, "Önemli fon ve bankalar, Türkiye’de gayrimenkul yatırımlarını finanse etmek için 6 milyar dolar ayırdı. Bu rakamın kısa sürede 30 milyar dolara çıkacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu. Yabancıların güney bölgelerinde konut, büyükşehirlerde ise otel ve alışveriş merkezi yatırımını tercih ettiğini dile getiren Arslan, şu değerlendirmeyi yaptı: "Yabancı yatırımcı, başta pazarı bu şeklide dilimlemiş olsa bile, Türkiye’de kaldığı süre uzadıkça konut pazarının büyüklüğü ve karlılık konusunda bilgi sahibi oldu. Yabancı yatırımcı, bu pazarı teğet geçmeyecek ve değerlendirmek isteyecektir. Değişim rüzgarlarının esmeye başlıyor."

Borsa’da hisse alanlar
Gayrimenkul sektörüne doğrudan yatırım yapan şirketlerin yanı sıra Ofer Grubu gibi yatırımını borsada işlem gören gayrimenkul şirketlerine kaydıran gruplar da var. İsrailli işadamı Sami Ofer, Türkiye’deki büyük ölçekli gayrimenkul özelleştirmelerine Global Holding’in patronu Mehmet Kutman ile teklif veriyor. Galataport ihalesini kazandı, ancak ihale iptal edildi. Zeytinburnu’ndaki marina ihalesini kaptıran ikili son olarak da Zincirlikuyu ihalesine girdi. Yabancı yatırımcıların Türk gayrimenkul piyasasına ilgisi borsada da sürüyor. Yabancı yatırım fonları, borsadaki gayrimenkul hisselerini toplayarak bu şirketlerin büyük ortağı haline geldi. ABD sermayeli NCH New Europe Property, Alarko GYO, Atakule GYO ve Yapı Kredi Koray GYO’nun büyük ortağı oldu. İsveçli East Capital Asset Management fonu Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nda, Universal Management Overseas fonları da Nurol Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hisselerinde hakim ortak olarak dikkat çekiyor.

Kentsel dönüşümle uzak bölgelere de yatırım yapacaklar
İstanbul’da, Kartal ve Zeytinburnu gibi bölgelerde uzun vadeli kentsel dönüşüm projeleri başlatılıyor. Konut, alışveriş merkezleri ve eğlence komplekslerini içeren bu büyük projelerin sektörü uzun vadede hareketlendirmesi bekleniyor. Yabancı yatırımcıların da, şehir merkezlerine gösterdikleri ilgiyi bu projelerle merkeze uzak bölgelere ve Anadolu’daki şehirlere doğru genişletmeleri bekleniyor. Son dönemde uluslararası gayrimenkul yatırım grupları Türkiye’de ofis açarken MFI gibi büyük gruplar da Türkiye’de yatırım için fırsat kolluyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.